Dirty dozen clean fifteen. Wat is dit voor trend? In het nieuwe jaar duiken we erin!

Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we dit met je door. Elke week opnieuw!

SHOUT OUT: eiwittransitie congres, check het congres voor de line up. Met de code foodie10 krijg je 10% korting op het congres. Hup ren naar de site van het congres en scoor je ticket!

Liever de podcast terug lezen? Lees de samenvatting hieronder!

Deze podcast ging over de ‘Clean fifteen’ en ‘Dirty Dozen’ – termen die verwijzen naar de lijsten van de Environmental Working Group, een Amerikaanse non-profit organisatie. Deze lijsten duiden op de hoeveelheid pesticiden die in verschillende groente en fruit worden aangetroffen. De ‘Dirty Dozen’ omvat de twaalf soorten met de hoogste concentraties pesticiden, terwijl de ‘Clean 15’ juist de laagste concentraties laat zien.

Er is veel onzekerheid over de veiligheid van pesticiden en de effecten van chronische blootstelling aan lage dosissen ervan. Vooral de blootstelling tijdens de foetale ontwikkeling baart wetenschappers zorgen.

De discussie spitst zich toe op de vraag of we, gezien de onzekerheden, deze pesticiden wel moeten willen eten. Velen kiezen voor biologisch voedsel om de blootstelling aan deze pesticiden te vermijden. Een andere optie is het schillen van fruit of groente. Het dilemma is alleen dat sommige voedingsstoffen, zoals vezels, vooral in de schil van fruit zitten.

Wat kun je als consument nu het beste doen? Ons advies is om goed geïnformeerd te blijven. Als je je zorgen maakt, kies dan voor biologisch of was en schrob de producten grondig. De ‘Clean fifteen’ biedt een veiligere optie voor diegenen die minder op hun hoede willen zijn. Bovenal, als volwassene, is het belangrijk om een evenwichtige kijk op risico’s te hebben. We moeten ons realiseren dat onze voedingskeuzes vaak meer impact hebben op onze gezondheid dan de pesticiden waarmee ze behandeld worden.

Onthoud dat kennis over voeding belangrijk is. Het helpt ons bewuste keuzes te maken, niet alleen voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu en de toekomstige generaties. Op naar een gezond en geïnformeerd 2024!

Adv: Eiwitcongres 0:00.000
Intro 2:27.392
Bestrijdingsmiddelen op ons voedsel: schadelijk? 3:31.572
Kun je bestrijdingsmiddelen eraf wassen? 8:35.853
Waar je nog meer op kunt letten 13:05.600
Tot slot 20:08.717