Liefde en passie, meergranen, zaden en pitten, vloerbrood, Boulogne, stevig spelt, donker en oerbrood. De keuze is enorm en het ziet er allemaal even gezond uit door de bruine kleuren, en wat verdwaalde pitten en zaadjes. En dat is precies wat marketeers je willen laten denken. Maar laat je niet misleiden, donkerbruin brood is niet per se gezonder dan lichter brood. Fabrikanten geven witbrood met gebrande mout graag een donkerbruin kleurtje om het brood gezonder te laten lijken.
Gezondheid
Voor je gezondheid is dit witbrood-met-bruin-kleurtje juist geen goede keuze. Witbrood wordt gemaakt van bloem, waar alle gezonde vezels uit zijn gezeefd. Ook als het er bruin uitziet. Uit studies weten we dat 100% volkorenbrood de meeste gezonde optie is. Het eten van volkorenproducten is geassocieerd met lagere risico’s op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Daarnaast is de voedingswaarde van volkorenproducten beter dan van de witte varianten. Volkorenbrood bevat meer vezels, ijzer en B-vitamines dan witbrood. Dat komt doordat volkorenmeel gebruikt is wat gemaakt wordt door de hele graankorrel fijn te malen, inclusief de zemel en de kiem. Grappig feitje: 100% volkorenbrood is lichtbruin van kleur en nooit donkerbruin!
En meergranen brood dan?
Een ander marketingtrucje in broodland is de term ‘meergranen’. Een ‘stevig meergranen’ klinkt gezond, maar dat hoeft niet zo te zijn. Meergranenbrood betekent alleen maar dat het brood van meerdere graansoorten gemaakt is. Dit kan volkorenmeel zijn, maar meestal gaat het om meerdere soorten bloem (ook witbrood dus!) zoals tarwe- en roggebloem. Soms worden hier nog wat haver, gerst, pitten en zaden aan toegevoegd. Meergranenbrood is meestal wel een gezondere keuze dan witbrood omdat het vaak nog wel een beetje volkorenmeel bevat, maar de gezondste keuze blijft 100% volkorenbrood of dit nu van meerdere granen gemaakt is of niet. Het maakt overigens niet uit of dit van tarwe, spelt of rogge gemaakt is of een (zuur)desembrood is.
Hoe weet je of je juist pakt?
Het is jammer dat er in verhouding tot het totale aanbod zo weinig volkorenbroden verkrijgbaar zijn. Hoe pik je nou de ene variant van 100% volkorenmeel uit het schap? Laat je niet verleiden door de kleur of naam, maar check op het etiket of het hoofdingrediënt volkorenmeel is. Alleen brood en meel dat voor 100% uit volkorengraan bestaat, mag op het etiket volgens de Warenwet ‘volkoren’ genoemd worden. Voor andere producten die van meel gemaakt zijn, zoals crackers, beschuiten, wraps en pasta is de term ‘volkoren’ niet wettelijk beschermd. Fabrikanten mogen de term volkoren aan deze producten geven als ze maar vermelden welk percentage van het meel echt volkoren is. De volkorenvarianten van deze producten bestaan doorgaans slechts gedeeltelijk uit volkorenmeel en de hoeveelheid verschilt van product tot product. Wil je erachter komen hoeveel dit is, lees dan het etiket. Staat daar vermeld dat het volledig gemaakt is met volkorenmeel (en niet met bloem)? Dan weet je dat je goed zit!
Deze column is eerder in het Santé magazine verschenen.