Dossier superfood

Dossier superfood2023-05-11T20:53:32+01:00

Peuterdiarree

By |22 september 2023|

Heeft je peuter al twee weken of langer hele dunne ontlasting, zonder dat hij verder ziek lijkt? Dan zou het weleens om peuterdiarree kunnen gaan. Bij peuterdiarree heeft je kind meerdere keren (drie tot tien [...]

Met bestek of handjes eten?

By |8 september 2023|

Je eenjarige is druk bezig zijn eigen persoonlijkheid te ontwikkelen en wil steeds meer zelf doen. Ook zelf willen eten hoort daarbij, al zullen er ongetwijfeld ook periodes zijn waarin je peuter weer even wat [...]

SUPERCOMPENSATIE

By |11 augustus 2023|

Loop jij hard? Hoe kan het nou dat je door trainen sneller, fitter en beter wordt?  Training Als je gaat trainen, dan neemt op dat moment je conditie af ten opzichte van het startmoment. Gedurende [...]

Is aspartaam kankerverwekkend?

By |14 juli 2023|

Zoetstoffen zijn caloriearme zoetmakers die vaak suiker vervangen in producten zoals light frisdrank of zuiveldrink 0%. Een van die zoetstoffen is aspartaam. Maar laten we de fabels rond aspartaam eens onder de loep nemen, zoals [...]

Baked oats met pompoen!

By |7 juli 2023|

Ik ben gek op uitgebreid ontbijten met mijn gezin. Ik hou ervan om soms uit te pakken op een luie weekenddag, zoals met dit recept uit Eet als een expert. Baked oats met pompoen Ingrediënten [...]

Van koffie droog je uit

By |23 juni 2023|

Ben jij een echte koffieleut? Dat heb je vast weleens gehoord dat koffie vocht aan het lichaam zou onttrekken en dat je ervan uitdroogt. Maar wees gerust, dat is gelukkig niet zo! Koffie zorgt er [...]

Elke dag een ei?

By |2 juni 2023|

Zijn eieren gezond? Ja of nee? Er wordt vaak gesteld dat een voedingsmiddel 'gezond' of 'ongezond' is. Maar bij voorkeur plak ik dat label er niet op. Voedingswetenschap blijkt namelijk niet zo zwart-wit en simpel [...]

Van diëten val je af

By |19 mei 2023|

Voor het grootste deel van de geschiedenis was het belangrijkste doel wat betreft eten ‘genoeg eten vinden’. Dik zijn stond voor voorspoed, welzijn en rijkdom. En dun zijn betekende armoede, ziekte en dood. Tegenwoordig is [...]

Groenten innovaties gezond?

By |12 mei 2023|

Dat groenten gezond zijn daar twijfelt niemand aan. Het zijn dé producten die doen wat over andere voedingsmiddelen beweerd wordt. Zo is het eten van voldoende groenten geassocieerd met een lager risico op verschillende ziektes. [...]

Superfoods geven je superkracht

By |5 mei 2023|

25 Jaar geleden waren boerenkool en blauwe bessen gewoon groenten en fruit. Nu worden ze ‘superfood’ of ‘powerfood’ genoemd. Als je geïnteresseerd bent in gezondheid, klinken deze termen vast interessant. Hoewel er geen wettelijke definitie [...]

Bananen zijn stoppend

By |28 april 2023|

Bananen zijn stoppend. Daar zou je niet al te veel van moeten eten. Niet echt bevorderlijk voor een goede stoelgang. Toch? Nee, dat is een fabel. Waar dit fabeltje vandaan komt? Geen idee. Maar hardnekkig [...]

Appelazijn

By |14 april 2023|

Appelazijn wordt gemaakt van gefermenteerd appelsap. Tijdens de fermentatie van appelsap zetten bacteriën en gisten de aanwezige fruitsuikers om in alcohol; dit is de appelcider. De alcohol wordt vervolgens omgezet in azijnzuur, waardoor appelciderazijn (of [...]

Donker brood is gezonder

By |31 maart 2023|

Liefde en passie, meergranen, zaden en pitten, vloerbrood, Boulogne, stevig spelt, donker en oerbrood. De keuze is enorm en het ziet er allemaal even gezond uit door de bruine kleuren, en wat verdwaalde pitten en [...]

Natuurlijke suikers zijn beter

By |24 maart 2023|

‘Natuurlijke suiker’ zoals agavesiroop of kokosbloesemsuiker is het twintig tot dertig keer (!) zo duur dan witte kristalsuiker, het wordt het in de receptuur van veel hippe kookblogs gebruikt, en staan ze in de schappen [...]

Is glutenvrij eten gezonder?

By |24 februari 2023|

Gluten is het eiwit dat voorkomt in sommige granen: (khorasan) tarwe, gerst (gort), spelt en rogge. Glutenvrij eten is hartstikke hip. De supermarkten staan vol met glutenvrije producten. Maar is het ook goed voor je? [...]

To detox or not to detox?

By |22 februari 2022|

Januari....Traditioneel de maand van de goede voornemens. Veel mensen nemen zich voor om gezonder te gaan leven, meer te sporten en hun ongezonde eet- en drinkgedrag van het voorgaande jaar achter zich te laten. Fabrikanten [...]

Vergeten groente

By |19 januari 2022|

Vergeten wat? Precies, vergeten groente. Misschien heb je wel eens van deze term gehoord of misschien ook niet. Eigenlijk zijn vergeten groente niets meer dan groente die door de jaren heen minder worden gegeten en [...]

Win-Win-Win – Column door Liesbeth Smit

By |19 mei 2021|

Onze wereld van voeding is steeds groter en complexer geworden. Begonnen we lang geleden met ‘genoeg’ als belangrijkste streven, daarna kwam ‘lekker’, vervolgens ‘gezond’ en inmiddels kan het ook nog ‘duurzaam’ zijn.

Antwoordenfabriek – Column door Liesbeth Smit

By |6 april 2021|

Voor het eerst in mijn leven is er een acute gezondheidscrisis die iedereen aangaat. Na jaren van moeizaam mensen proberen te motiveren om gezondheid serieus te nemen, is nu opeens iedereen geïnteresseerd in preventie, epidemiologie, en gemotiveerd om er iets aan te doen.

Stem jij vóór gezonde voeding?

By |9 maart 2021|

De verkiezingen komen eraan, je mag weer stemmen. Je bent vast bekend met het belang van stemmen, maar wist je ook dat jouw stemkeuze direct invloed heeft op het aanbod van (gezonde) voeding? Hoe zit [...]

Wat is Intuïtief Eten?

By |9 maart 2021|

Intuïtief Eten is een anti-dieet benadering die je met behulp van 10 principes leert hoe je in contact kunt komen met je eigen innerlijke signalen zoals honger, verzadiging en voldoening en je voor altijd afscheid [...]

De ultra-processed oma – Column door Liesbeth Smit

By |31 januari 2021|

Ultra-processed foods. Michael Pollan omschreef deze voedingsmiddelen tien jaar geleden als “eten dat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen.” Hij impliceert hiermee dat alles wat niet uit je eigen keuken komt slecht voor je is. Het is de klassieke reactie op een supermarkt die steeds voller komt te liggen met innovatieve in-elkaar-gezette producten.

Wat is een gezond ontbijt voor mijn kind?

By |20 november 2020|

Mijn wekker gaat en ik schrik wakker. En vanaf dan, is het eventjes gedaan met de rust. Kinderen aankleden, lunchtrommeltjes klaar zetten, mezelf aankleden en dat allemaal onder tijdsdruk. Voor veel gezinnen is de ochtend [...]

Is frituren in Airfryers gezonder?

By |15 oktober 2020|

Steeds meer mensen zijn bezig met een gezonde levensstijl. Gezond koken wordt steeds populairder en Nederlanders kiezen vaker voor volkoren producten, een dag vegetarisch eten en gezonde bakvetten zoals olijfolie. Ook heeft menig huishouden de [...]

Het onderzoek van…Geranne Jiskoot. Gezond eten bij PCOS

By |14 augustus 2020|

Ik onderzoek het effect van een speciaal leefstijlprogramma voor vrouwen met PCOS en wat dit programma doet op hun gewicht, stemming, hormonen en kansen om zwanger te worden. Dit leefstijlprogramma richt zich niet alleen op afvallen maar gaat vooral over beter in je vel zitten, gezondere keuzes maken op eet gebied, plezier krijgen in bewegen, voor jezelf opkomen, omgaan met stress en omgaan met verdriet rondom een onvervulde kinderwens. Op deze staat meer informatie.

Let’s talk about zout!

By |5 augustus 2020|

Ken je dat? Je bent een avondje uiteten geweest naar dat gezellige Italiaanse restaurantje op de hoek en hebt een heerlijke pizza gegeten. Na een hele karaf water achterovergeslagen te hebben, heb je nog steeds [...]