fbpx

Dossier superfood

Dossier superfood2017-01-03T20:17:19+01:00

100+ voedingsboeken tips

By |7 oktober 2019|

Het is alweer een paar jaartjes geleden dat ik een blog schreef met onze favoriete voedings- en kookboeken. Toen stonden er in de toplijstjes zoals de Bestseller60 en de meest-verkocht-lijst van Bol.com veel voedingsboeken. En [...]

De listeria-bacterie tijdens de zwangerschap

By |7 oktober 2019|

Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen talloze adviezen. Veel van die adviezen bestaan uit dingen die ze beter niet meer of minder kunnen doen. Bijvoorbeeld het vermijden van risicoproducten, vlees en vis voor consumptie goed te [...]

Zwanger: welk beleg op brood?

By |4 oktober 2019|

Zwanger! En-opeens-mag-je-helemaal-niks-meer... Vooral qua beleg kan het lastig worden als je voor je zwangerschap elke dag iets van tonijnsalade, filet americain, gerookte zalm, rauwe haring of een zacht gekookt eitje op brood at. In dit [...]

Hollandse koolsalade met zeekraal

By |28 augustus 2019|

Deze standaard Hollandse koolsalade met kool, appel en rozijnen maken we extra lekker met een zilte twist van verse zeekraal. Een heerlijke, verfrissende en vooral eiwitrijke salade die perfect past bij de zomerse, plantaardige barbecue. [...]

Gezond door de zomer: 6 tips

By |15 augustus 2019|

De zomer is volop aan de gang: we hadden hoge temperaturen en het is vakantietijd! Het is een periode van opladen en bijtanken; genieten en ontspannen! Vóór de zomer zijn we vaak druk bezig met [...]

Plantaardige zuivelvervangers op basis van kokos

By |28 juli 2019|

De gemiddelde Nederlander eet dagelijks 355 gram aan zuivelproducten (inclusief kaas) en zuivel is daarmee een van de grootste productgroepen in de Nederlandse voeding. Zuivel levert een belangrijke bijdrage aan de inname van calcium, diverse [...]

Voedselzekerheid: niet zo vanzelfsprekend

By |12 juni 2019|

Snel na je werk nog even boodschappen doen voor het avondeten. Met pijn en moeite vanmorgen aan de keukentafel besloten dat je aardappeltjes met spinazie en een eitje gingen eten. Kom je bij het schap: [...]

Wereldrecepten: Gado gado uit Indonesië

By |26 februari 2019|

In een vorige blog, beschreef ik hoe ik tijdens mijn recente reis naar Indonesië leerde hoe je traditionele nasi goreng maakt. Na deze kookles, wilde ik ook heel graag mijn persoonlijke favoriet uit de Indonesische [...]

5 tips duurzamer voedingspatroon

By |19 februari 2019|

In oktober 2018 was de bekendmaking van de Food100, de lijst met 100 Nederlandse voedselveranderaars van vandaag en gamechangers van morgen. Drie foodies stonden op de lijst, hoe tof is dat! En ik moet zeggen [...]

Q&A Intermittent fasting

By |14 februari 2019|

Hi!  Mijn naam is Anne, ik lees jullie blog met veel plezier en ben zelf veel bezig met voeding en gezondheid, vooral omdat ik veel sport. In jullie blog over intermittent fasting schrijven jullie voornamelijk [...]

De supermarkt als schurk

By |5 februari 2019|

Door Suzanne Stougie Als je sommige berichten in de media wilt geloven, is de voedselindustrie erop uit om ons een loer te draaien. Buzzwords op labels worden te pas en te onpas gebruikt. Producten worden [...]

Boekreview: Circular Chefs

By |22 januari 2019|

Eind november was het zo ver: Instock lanceerde haar tweede kookboek, genaamd Circular Chefs en het is geschreven door Freke van Nimwegen en Nadine Maarhuis. Een slim en voedzaam kookboek(je) met als centraal thema: circulair [...]

December recept: notenrisotto

By |19 december 2018|

In de maanden oktober, november en december is het herfst! In de herfst kunnen we voorzichtig weer genieten van een warme soep of een lekkere stamppot, natuurlijk op basis van typische herfstgroenten. Groente- en fruitsoorten [...]

Eerste Hulp bij Hypertensie

By |26 november 2018|

Hypertensie, ofwel een hoge bloeddruk, is een veelvoorkomende aandoening. Zo heeft 1 op de 4 Nederlanders hiermee te kampen. Meestal merk je niks van een hoge bloeddruk, al kan langdurige en vergevorderde hypertensie wel klachten [...]

Wereldrecepten: Nasi Goreng uit Indonesië

By |23 november 2018|

Afgelopen zomer maakten mijn man en ik een indrukwekkende en avontuurlijke huwelijksreis door Indonesië: we reisden naar Noord-Sumatra, West-Java en Bali. Op Sumatra maakten we kennis met de menselijkheid van orang-oetans. Op Java beklommen we [...]

Lectine: het nieuwe gluten?

By |12 november 2018|

Ha! Gelukkig! Er is weer een nieuwe voedingshype! Anders zou het ook maar saai worden hoor, als er daar niet minimaal elke maand eentje van opdook. Lectine is de naam, aangenaam. Hoewel nog niet helemaal [...]

Combinatiediëten

By |30 oktober 2018|

Combinatiediëten is de term die wordt gebruikt voor voedingswijzen die suggereren dat het beter is voor je spijsvertering, gezondheid of gewicht als je bepaalde voedingsstoffen niet met elkaar combineert in één maaltijd. Dat klinkt ingewikkeld [...]

Falafel bowl

By |17 september 2018|

Inspiratie Ik vond hiervoor mijn inspiratie in een couscous salade recept met perzik op www.leukerecepten.nl. Ik had toevallig nectarines liggen dus ik gebruikte nectarines. Maar andere steenvruchten zoals perziken, abrikozen of pruimen passen ook goed [...]

Minder vetten eten om af te vallen?

By |6 september 2018|

Onlangs kwam er een lezersvraag binnen over afvallen en het eten van vet: ‘Kun je meerdere bronnen van vet eten op een dag als je wilt afvallen, zoals olijfolie, noten en avocado?’ Allereerst, jazeker kun [...]

Intermittent fasting voor gewichtsverlies?

By |19 maart 2018|

In Nederland heeft ongeveer de helft van de volwassenen overgewicht of obesitas (BMI >25 kg/m2) [1]. Dat gaat niet alleen gepaard met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type II [...]