Peuterdiarree
Heeft je peuter al twee weken of langer hele dunne ontlasting, zonder dat hij verder ziek lijkt? Dan zou het weleens om peuterdiarree kunnen gaan. Bij peuterdiarree heeft je kind meerdere keren (drie tot tien [...]
#113: Gezond eten onbetaalbaar in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Een op de zes mensen die gezonder willen eten, kan dat niet betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eerder dit jaar bleek uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM [...]
#112: Samen tegen voedselverspilling. In gesprek met Lilou van Lieshout, Expert Duurzaam Eten bij het Voedingscentrum
Het is de verspillingsvrije week! Zodoende het perfecte haakje om hierop in te spelen. Deze week hebben we de show van vorig jaar met Toine Timmermans (directeur van de stichting van dit initiatief) in de [...]
Is alcoholvrij bier een goede hersteldrank?
Zin in een biertje op het terrasje deze zomer, maar wil je niet stoppen met je hardloopflow? Dan kan je kiezen voor een alcoholvrij biertje. Alcoholvrij bier bestaat voornamelijk uit wat koolhydraten en elektrolyten en [...]
#111: Voedselakkoord in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we dit met je door. Elke week [...]
Met bestek of handjes eten?
Je eenjarige is druk bezig zijn eigen persoonlijkheid te ontwikkelen en wil steeds meer zelf doen. Ook zelf willen eten hoort daarbij, al zullen er ongetwijfeld ook periodes zijn waarin je peuter weer even wat [...]
“Drink je melk op, want calcium is goed voor sterke botten”
Je hoort het je ouders misschien nog zeggen: “Drink je melk op, want calcium is goed voor sterke botten” Misschien zeg jij het zelf ook wel als ouder. De waarheid over calcium Dat klopt niet [...]
Mag je als je borstvoeding geeft alcohol of koffie drinken?
Zowel alcohol als cafeïne gaan over in de moedermelk. Alcohol en borstvoeding Voor alcohol is de veiligste optie (voor zowel moeder als kind) uiteraard om het te mijden. Als gezondheidsprofessional zal ik het gebruik van [...]
SUPERCOMPENSATIE
Loop jij hard? Hoe kan het nou dat je door trainen sneller, fitter en beter wordt? Training Als je gaat trainen, dan neemt op dat moment je conditie af ten opzichte van het startmoment. Gedurende [...]
Mijn kindje lijkt krampjes te hebben van de melk
Alle kindjes hebben weleens krampjes en zeker in de eerste drie levensmaanden. Krampjes bij baby's Krampjes kunnen zowel bij moedermelk als kunstmelk voorkomen en komen vooral voor wanneer je baby bijvoorbeeld wat meer drinkt, wanneer je [...]
Eet jij geen brood, weinig brood of brood zonder gejodeerd zout?
Wanneer je geen of weinig brood eet, of brood zonder gejodeerd zout koopt, zoals sommige biologische broden, loop je het risico te weinig jodium binnen te krijgen. Jodiumtekort Jodium is essentieel voor een gezonde schildklierwerking. [...]
Vanavond nog een biefstukje of toch niet?
Dagelijks een flinke portie rood vlees is niet zo'n gezonde keuze, zo blijkt uit onderzoek. Mensen die elke dag 100 tot 120 gram onbewerkt rood vlees aten hadden een hoger risico op beroerte, diabetes, darmkanker [...]
#109: Einde seizoen special. De top-5 van Arnoud & Bart van seizoen 5!
Shownotes Als toetje van het seizoen hebben we de befaamde top-5 van ons zelf. Hand picked! Dit is alweer de afsluiter van seizoen 5! Time flies. Nutri-Score: nutriscore is perfect voor ongezonde producten (zucht!) Martijn [...]
Is aspartaam kankerverwekkend?
Zoetstoffen zijn caloriearme zoetmakers die vaak suiker vervangen in producten zoals light frisdrank of zuiveldrink 0%. Een van die zoetstoffen is aspartaam. Maar laten we de fabels rond aspartaam eens onder de loep nemen, zoals [...]
Baked oats met pompoen!
Ik ben gek op uitgebreid ontbijten met mijn gezin. Ik hou ervan om soms uit te pakken op een luie weekenddag, zoals met dit recept uit Eet als een expert. Baked oats met pompoen Ingrediënten [...]
#108: Aspartaam & kanker in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Jaap zat verwikkeld in een twitter draadje afgelopen week over aspartaam en kanker. Jaap werd getipt om dit onderwerp in Broodje Jaap! te bespreken. Nou dat is toch best een compliment voor ons 🙂 Dit [...]
#107: De darmen, ons tweede brein? In gesprek met Prof. dr. Lukas van Oudenhove
Vandaag is Prof. dr. Lukas Van Oudenhove te gast. Lukas is psychiater en hoogleraar aan het Translationeel Onderzoek van Gastro-enterologische Aandoeningen van de KU Leuven. We gaan het hebben hoe onze darmen en het brein [...]
#106: Kinderen te zwaar? Dat los je niet alleen op met eten in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vorige week hadden we het over een onderzoek van Jaap en toen sneeuwde het promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Leandra Koetsier een beetje onder. Veel kinderen zijn te zwaar maar dat los je niet alleen op met [...]
Van koffie droog je uit
Ben jij een echte koffieleut? Dat heb je vast weleens gehoord dat koffie vocht aan het lichaam zou onttrekken en dat je ervan uitdroogt. Maar wees gerust, dat is gelukkig niet zo! Koffie zorgt er [...]
#105: De onderzoeken van Jaap in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
We hebben het vandaag gehad over de onderzoeken waar Jaap mee bezig is. Zowel zelf als zijn promovendi. Wat zijn dit voor onderzoeken en zijn er bepaalde resultaten reeds bekend? Een korte blik op de [...]
#104: Wat kan je het beste eten tijdens je zwangerschap? In gesprek met diëtist & gezondheidswetenschapper Gaby Herweijer
Vandaag is Gaby Herweijer te gast. Een echte vriend van de show! Gaby is geen onbekende voor jullie. We hebben eerder een hele leuke show opgenomen met Gaby over PDS, en een show over Voeding [...]
Vegan eten is duurzaam en gezond
Eet jij dagelijks vlees? Dan ben je zeker niet de enige in Nederland. Gemiddeld eten Nederlanders 610 gram vlees per week. Aan de andere kant lijkt een plantaardig voedingspatroon steeds populairder te het worden. En [...]
#103: Probiotica, prebiotica en microbioom in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vorige week al aangekondigd: we gaan het hebben over probiotica, prebiotica en microbioom! Marijke heeft via Instagram een oproep gedaan en kregen héél véél reacties binnen. Jaap gaat dieper in op de materie én we [...]
Tijdens het sporten heb je sportdrank nodig
Als je fanatiek sport heb je vast eens voor het schap sportdranken gestaan. Hoe maak je een keus? Kies je een isotone, hypotone of hypertone drank? Is het marketing of nodig? Vocht Als je sport [...]
#102: Voeding & immuunsysteem in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Voeding & immuunsysteem. Wordt je weerstand minder als je ouder wordt? In mijn omgeving hoor ik mensen dan zeggen op verjaardagen ‘ik was vroeger nooit ziek, maar nu ik kinderen heb ben ik opeens 3x [...]
#101: Tijd heelt alle wonden, maar tijd heelt niet elke pijn: In gesprek met prof. dr. Bart Morlion
Na het luisteren van deze show weet je meer over chronische pijn en hoe jij de kans op chronische pijn kan verkleinen en wat de rol van voeding hierop is. Prof. dr. Bart Morlion was [...]
Elke dag een ei?
Zijn eieren gezond? Ja of nee? Er wordt vaak gesteld dat een voedingsmiddel 'gezond' of 'ongezond' is. Maar bij voorkeur plak ik dat label er niet op. Voedingswetenschap blijkt namelijk niet zo zwart-wit en simpel [...]
#100: Groentenchips & acrylamide en landelijke ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
We konden geen keuze maken daarom bespreken we vandaag 2 onderwerpen in Broodje Jaap!. Groentenchips & acrylamide is de laatste dagen in het nieuws. Kunnen we volop aan de groentechips…? En zorgverzekering nieuws: vanaf 1 [...]
Biologisch groenten en fruit zijn gezonder
“Biologische groenten en fruit zijn lekkerder, voedzamer en beter voor je gezondheid.” Dat klinkt best logisch, toch? Onderzoek Toch is er maar weinig informatie over de werkelijke gezondheidsvoordelen van biologisch eten. Dat komt met name [...]
#99: Het gedoe van zoetstoffen in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Zoetstoffen! De WHO heeft een advies uitgebracht omtrent zoetstoffen. Zal Jaap hierover een mening hebben 🙂 Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken [...]
#98: Hoe vordert de implementatie van de Nationale Aanpak Productverbetering? In gesprek met Maud Theelen
De Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) heeft als doel de samenstelling van bewerkte producten te verbeteren. Zo bieden winkels, horeca en catering verbeterde bewerkte producten aan. En eten mensen minder zout, suiker en verzadigd vet als [...]
Van diëten val je af
Voor het grootste deel van de geschiedenis was het belangrijkste doel wat betreft eten ‘genoeg eten vinden’. Dik zijn stond voor voorspoed, welzijn en rijkdom. En dun zijn betekende armoede, ziekte en dood. Tegenwoordig is [...]
#97: De kracht van eiwitten en beweging! In gesprek met prof. dr. Luc van Loon
In deze show met prof. dr. Luc van Loon gaan we het hebben over eiwitten en beweging. Zijn die eitwitshakes en poeders nu echt nodig na het sporten? En ben je qua spierkracht in verval [...]
Groenten innovaties gezond?
Dat groenten gezond zijn daar twijfelt niemand aan. Het zijn dé producten die doen wat over andere voedingsmiddelen beweerd wordt. Zo is het eten van voldoende groenten geassocieerd met een lager risico op verschillende ziektes. [...]
#96: Daling voedselverspilling stagneert in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Uit recent onderzoek blijkt dat de daling van voedselverspilling stagneert. Wat zijn de oorzaken? En wat kan je zelf doen om zo min mogelijk voedsel te verspillen? Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. [...]
Superfoods geven je superkracht
25 Jaar geleden waren boerenkool en blauwe bessen gewoon groenten en fruit. Nu worden ze ‘superfood’ of ‘powerfood’ genoemd. Als je geïnteresseerd bent in gezondheid, klinken deze termen vast interessant. Hoewel er geen wettelijke definitie [...]
#95: Nutri-score per 2024 ingevoerd & nog een beetje over detox in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
De Nutri-Score wordt per januari 2024 geïntroduceerd ondanks onvolkomenheid van het label. Is dit nu een vloek of een zegen? Verstandig om in te voeren ondanks er nog zoveel onduidelijkheid over is? Of juist politiek [...]
Bananen zijn stoppend
Bananen zijn stoppend. Daar zou je niet al te veel van moeten eten. Niet echt bevorderlijk voor een goede stoelgang. Toch? Nee, dat is een fabel. Waar dit fabeltje vandaan komt? Geen idee. Maar hardnekkig [...]
#94: mondgezondheid & kauwen. In gesprek met prof. dr. Frank Lobbezoo en dr. Merel Verhoeff
Vandaag gaan we het hebben over kauwen. Waarom is het belangrijk om goed te kauwen. En heb je pijn met kauwen, luister dan zeker deze show. We hebben een dubbelinterview met prof. dr. Frank Lobbezoo [...]
Je moet 1,5 – 2 liter water drinken per dag
Je lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht. Gemiddeld voor zo’n 60%! Vocht is belangrijk bij het regelen van allerlei lichaamsfuncties zoals het regelen van de lichaamstemperatuur en het transport van voedings- en afvalstoffen [...]
#93 Vandaag: EAT-Lancet diet in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: EAT Lancet dieet. Hoe zit dat nu? Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten [...]
Appelazijn
Appelazijn wordt gemaakt van gefermenteerd appelsap. Tijdens de fermentatie van appelsap zetten bacteriën en gisten de aanwezige fruitsuikers om in alcohol; dit is de appelcider. De alcohol wordt vervolgens omgezet in azijnzuur, waardoor appelciderazijn (of [...]
#92 Vandaag: Insecten in je eten in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: Insecten in je eten? Is dat een ingrediënt dat je vaker gaat gebruiken in je recept? Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We [...]
Kokosvet is gezonder dan olijfolie
Kokosvet wordt door een groep fanatieke aanhangers flink de hemel in geprezen, en het is razend populair bij volgers van het Keto- en Paleodieet. De gezondheidsclaims liegen er niet om. Kokosvet zou je helpen met [...]
#91 Vandaag: wel/geen btw op groente & fruit in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: wordt de btw nu 0% op groente en fruit of blijft het toch 9%? En klopt het dat havermelk frisdrank is? En hoe zit het met chocolademelk? Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met [...]
Donker brood is gezonder
Liefde en passie, meergranen, zaden en pitten, vloerbrood, Boulogne, stevig spelt, donker en oerbrood. De keuze is enorm en het ziet er allemaal even gezond uit door de bruine kleuren, en wat verdwaalde pitten en [...]
#90 Vandaag: waarom geven we onze peuters nog sojadrank in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: waarom geven we onze peuters nog sojadrank? Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten [...]
#89: Wel leren schrijven, maar niet leren gezond te eten? In gesprek met Floor Scheffers!
Vandaag in de aflevering diëtist en voedingsepidemioloog Floor Scheffers! Laatst schreef Floor een opiniestuk over het continurooster op basisscholen en de effecten daarvan op het eetgedrag van kinderen. In deze podcast gaan we uitgebreid met [...]
Natuurlijke suikers zijn beter
‘Natuurlijke suiker’ zoals agavesiroop of kokosbloesemsuiker is het twintig tot dertig keer (!) zo duur dan witte kristalsuiker, het wordt het in de receptuur van veel hippe kookblogs gebruikt, en staan ze in de schappen [...]
#88 Vandaag: voeding & dementie in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: voeding en dementie. Jaap had afgelopen week meegewerkt over dit onderwerp voor EditieNL. In deze show kunnen we het wat breder uitdiepen! Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en [...]
Is het ene soort zout gezonder dan het andere?
We strooien met gemak wat zout over ons eitje, voegen een bouillonblokje toe aan onze rijst en ons wokgerecht kan niet zonder sojasaus. Bijna iedereen vindt zout lekker. Driekwart van de mensen eet dan meer [...]
#87 Vandaag: prehabilitatie: voeding in het ziekenhuis in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: prehabilitatie: voeding in het ziekenhuis. Het verbeteren van de conditie voorafgaand aan een operatie – zou standaardzorg moeten worden. Daarvoor pleiten ziekenhuizen, patiëntenorganisaties en fysiotherapeuten in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn [...]
Heb je een eiwitshake nodig na het sporten?
Wie zit er tegenwoordig na een workout niet aan een eiwitshake? De meeste mensen zullen het erover eens zijn: ‘eiwit na het sporten is enorm belangrijk’. Niet alleen om te herstellen, maar ook omdat het [...]
#86 Vandaag: Nederlanders eten steeds gezonder in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: Nederlanders eten steeds gezonder. In dit Broodje! duiden we de nieuwe voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken [...]
Extra vitamines: baat het niet dan schaadt het niet?
Heb je extra vitamines nodig? Nee, meestal niet. Met een gevarieerd en gezond eetpatroon krijgen de meeste mensen voldoende vitamines en mineralen binnen en is het risico op vitaminetekorten klein. Chronische vitaminetekorten die leiden tot [...]
Is glutenvrij eten gezonder?
Gluten is het eiwit dat voorkomt in sommige granen: (khorasan) tarwe, gerst (gort), spelt en rogge. Glutenvrij eten is hartstikke hip. De supermarkten staan vol met glutenvrije producten. Maar is het ook goed voor je? [...]
#85 Vandaag: zaadoliën in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: zaadoliën! Je social feed staat er wellicht vol mee. Vandaag de visie van Jaap! Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, [...]
#84 Vandaag: Live Q&A in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: vandaag een Live Q&A om direct alle vragen aan Jaap te stellen! The floor is yours! Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We [...]
#83: meer betuttelen dán worden producten gezonder! In gesprek met emeritus prof. dr. Martijn Katan
Vandaag is emeritus prod. dr. Martijn Katan te gast. Hier zijn we maanden mee bezig geweest en een stuk dosis overtuigingskracht maar het is ons gelukt 🙂 Eerst wilde Martijn niet, maar we hebben doorgezet. [...]
#82 Vandaag: wat eet Jaap in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: Wat eet Jaap? We kregen vragen van luisteraars dat die het interessant vinden om te weten wat Jaap zijn ritme is qua ontbijt, lunch en avond eten. Jij vraagt wij draaien! Broodje Jaap!: iedere [...]
#81: Nutriscore is perfect voor ongezonde producten (zucht!). In gesprek met Michelle van Roost en dr. Annet Roodenburg
Nutriscore deel 3. Er zijn ontwikkelingen gaande rondom de nutriscore. Daarom zijn Michelle van Roost van Voedingsjungle Annet Roodenburg van de HAS Green academy weer in de show aanwezig. De gezondheidsraad heeft een rapportage uitgebracht [...]
#80 Vandaag: hormoonverstoorders in de voeding in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: hormoonverstoorders in de voeding. Deze vraag kregen we van een luisteraar! Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook [...]
#79: Praktische tips om je kleuter aan het eten te krijgen! In gesprek met dr. Merel van Vliet
Vandaag weer een onvervalste aflevering. Dr. Merel van Vliet is te gast. Merel is pedagoog aan de Leiden Universiteit en gepromoveerd middels een onderzoek naar de ontwikkeling van gezond eetgedrag vanaf geboorte tot 3 jaar. [...]
#78 Vandaag: Voedsel kompas in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: Voedsel kompas. En ook een beetje nutriscore. Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten [...]
#77 Vandaag: goede voornemens in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: goede voornemens. We gaan het hebben over de (hoe cliché dan ook), alle goede voornemens. Denk aan een maand geen vlees eten, de trend van Dryjanuary, starten met bewegen of meer sporten. Hoe staat [...]
#76 Vandaag: eindejaarsspecial de top-5 van Arnoud & Bart in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: de eindejaarsspecial met de top-5 Broodje Jaap! Van Arnoud en Bart. Wil jij lekker en gezond eten? Dan is ons boek Eet als een expert - Party Time wat voor jou! Haal ons boek [...]
#75 Vandaag: motie Van Ooijen aangenomen in de Tweede Kamer? in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: de voorstellen van de staatssecretaris zijn afgelopen week besproken in een commissie debat. Welke conclusies kunnen we hieruit trekken en wat zijn de verwachtingen voor de (nabije) toekomst? Jaap neemt je mee! Broodje Jaap!: [...]
#74 Vandaag: voedingssupplementen in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: topsporter met een eigen voedingssupplementen lijn…! Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen [...]
#73 Vandaag: de brief van de staatssecretaris (Van Ooijen) aan de Tweede Kamer en voeding & kanker in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: staatssecretaris (preventie) Van Ooijen heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer waarover het kabinet moet beslissen. Oa over kindermarketing, gezonde voedselomgeving. En we hebben het kort over de nieuwe richtlijnen over voeding en [...]
#72 Vandaag: mythes en misverstanden van brood in Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell!
Vandaag: mythes en misverstanden van brood Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we [...]
#71: Dring er bij je school op aan dat de gezonde schoollunch er komt! In gesprek met prof. dr. Alexander Rinnooy Kan
Yess weer een gloednieuwe een Podcast over Voeding! Vandaag hebben we prof. dr. Alexander Rinnooy Kan in de studio. Alexander in enkele soundbites: voorzitter geweest bij de SER, en werkgeversorganisatie VNO NCW en recent is [...]
#70 Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Vandaag: Commissiedebat Leefstijlpreventie
Vandaag: Commissiedebat Leefstijlpreventie. Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we dit met je [...]
#69 Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Vandaag: Supermarkten en duurzaamheid
Vandaag: supermarkten en duurzaamheid. Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we dit met [...]
#68 Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Vandaag: is 3D geprint voedsel de toekomst als vleesvervanger?
Vandaag: is 3D geprint voedsel de toekomst als vleesvervanger? Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 [...]
#67 Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Vandaag: Super Lijst
Vandaag: Superlijst Gezondheid editie 2022. Supermarkten doen te weinig om gezond eten makkelijk te maken. Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, [...]
#66 Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Vandaag: ultra bewerkt voedsel
Vandaag: ultra bewerkt voedsel Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we dit met [...]
#65 Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Vandaag: inflatie, gezondheidsverschillen en producenten die minder produceren
Vandaag: De inflatie was vorige maand ruim 17%! Producenten die ivm stijgende energieprijzen hun productie stilleggen en/of verminderen. De Voedselbank die mede hierdoor minder producten ontvangt. Een giftige cocktail waarbij gezondheidsverschillen ontstaan, breder en onherstelbaar [...]
#64 Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Vandaag: prinsjesdag! Wat staat er in de Miljoenennota over voeding?
Vandaag: prinsjesdag! Wat staat erin de Miljoenennota over voeding? Broodje Jaap!: iedere dinsdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 [...]
#63 Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Vandaag: darkstores. Een vloek of een zegen?
Vandaag: zijn darkstores een vloek of een zegen mbt voeding? Broodje Jaap!: iedere dinsdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In [...]
#62 Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Vandaag: Nederland Vleesland
Broodje Jaap! is een rubriek binnen een podcast over voeding. Iedere dinsdag bellen we met Jaap en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we dit [...]
#61 Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Vandaag: Integraal Zorgakkoord & voeding
Broodje Jaap! is een rubriek binnen een podcast over voeding. Iedere dinsdag (ok ok: vandaag is het dan eenmalig op vrijdag!) bellen we met Jaap en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar [...]
#60 Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Vandaag: Ultrabewerkt voedsel verhoogt risico op dementie
Broodje Jaap! is een rubriek binnen een podcast over voeding. Iedere dinsdag bellen we met Jaap en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we dit [...]
#59 Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Vandaag: prijsstijging & productkeuze
Broodje Jaap! is een nieuwe rubriek binnen een podcast over voeding. Iedere dinsdag bellen we met Jaap en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we [...]
#58 Broodje Jaap! met prof. dr. ir. Jaap Seidell! Vandaag: politiek & voeding
Broodje Jaap! is een nieuwe rubriek binnen een podcast over voeding. Iedere dinsdag bellen we met Jaap en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we [...]
#57: Recap eerste maanden 2022 met Arnoud & Bart
In de show van vandaag blikken we terug naar de shows van de afgelopen maanden. We hebben de shows teruggeluisterd en bespreken wat we ervan hebben geleerd. Weer een mooi rijtje gasten: Jaap Seidell: voeding in [...]
#55: Hoe ziet de gezonde basisschool van de toekomst eruit? In gesprek met prof. dr. Onno van Schayk
Vandaag is prof. dr. Onno van Schayk te gast. Onno is Hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Hij is de initiator van de gezonde basisschool van de toekomst. Wat dit is en hoe het [...]
#53: | THROWBACK | Hoe je die zak chips of reep chocola tóch kan weerstaan, in gesprek met dr. Roel Hermans
We hebben deze week weer een interessante show uit het archief gehaald die je wellicht nog niet gehoord had. Deze week is dat een show met Roel Hermans van Leefstijllab. Wij praten met hem over [...]
#52: Duurzame voedselketens en hoe we voedselverspilling tegen kunnen gaan! In gesprek met ir. Toine Timmermans
Vandaag is Toine Timmermans te gast. Toine is programmamanager duurzame voedselketens aan de WUR en directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Wat zijn duurzame voedselketens? En hoe kan je zelf voedselverspilling tegen gaan? Red [...]
#51: | VOLGENDE WEEK | Duurzame voedselketens en hoe we voedselverspilling tegen kunnen gaan! In gesprek met ir. Toine Timmermans
Dit is een voorproefje van de aflevering van volgende week. We praten met ir. Toine Timmermans over duurzame voedselketens en hoe we voedselverspilling tegen kunnen gaan! Steun deze show en wordt Vriend van de Show!
#50: | THROWBACK | Maak kennis met diëtist en voedingswetenschapper ir. Marijke Berkenpas founder van I’m a Foodie
Diëtist en voedingswetenschapper ir. Marijke Berkenpas heeft evidence based foodcollectief I'm a Foodie in 2013 opgericht. Marijke was de 1e gast bij de start van een Podcast over Voeding 🙂 Op I’m a Foodie, analyseert [...]
#49: De Super(markt)lijst gezondheid. In gesprek met Charlotte Linnebank van stichting Questionmark
Vandaag is Charlotte Linnebank te gast. Charlotte is eindbaas bij de stichting Questionmark. Questionmark streeft naar een wereld waarin mensen gezond leven, op een gezonde planeet, met respect voor alle mensen en dieren. We praten [...]
#48: | VOLGENDE WEEK | De Super(markt)lijst gezondheid. In gesprek met Charlotte Linnebank van stichting Questionmark
Dit is een voorproefje van de aflevering van volgende week. We praten met Charlotte Linnebank over de Super(markt)lijst!
Gezond & betaalbaar gaan heel goed samen!
Soms lijkt het alsof gezond eten veel geld kost. Maar als je met een nuchtere blik naar gezonde voeding kijkt gaan budget-proof en gezondheid juist heel goed samen! Ik geef je 5 tips. Tip 1: [...]
#47: Hoe Albert Heijn al ongeoorloofd gebruik maakt van de Nutriscore. In gesprek met Michelle van Roost en dr. Annet Roodenburg
Vandaag zijn Michelle van Roost en Annet Roodenburg te gast. Michelle van Voedingsjungle ken je uit seizoen 1 (show 24) over de Nutriscore. Annet is lector Voeding & Gezondheid aan HAS Hogeschool in Den Bosch [...]
#46: | VOLGENDE WEEK | Hoe Albert Heijn al misbruikt maakt van de Nutriscore! In gesprek met Michelle van Roost en dr. Annet Roodenburg
Een update nav onze eerdere show over de Nutriscore (aflevering 24) Steun onze show en word Vriend van de Show.
#45: Wat doet het Voedingscentrum en wat mogen we van deze organisatie verwachten? In gesprek met dr. ir. Gerda Feunekes (Directeur)
Vandaag is Gerda Feunekes te gast. Gerda is sinds 2014 directeur van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum ken je van het voorlichtingmodel Schijf van 5. Na het luisteren van de show weet je wat het Voedingscentrum [...]
#44: Selenium, zink en COVID-19: hoe antivaxxers en verkopers van voedingssupplementen onjuist aan de haal gaan met wetenschappelijke inzichten. In gesprek met prof. dr. Gijs Du Laing
Vandaag is prof. dr. Gijs Du Laing te gast in de shows. Hij is specialist in mineralen (hierbij kan denken aan selenium, zink) en als landbouwexpert verbonden aan de Universiteit van Gent. Daarnaast is hij [...]
To detox or not to detox?
Januari....Traditioneel de maand van de goede voornemens. Veel mensen nemen zich voor om gezonder te gaan leven, meer te sporten en hun ongezonde eet- en drinkgedrag van het voorgaande jaar achter zich te laten. Fabrikanten [...]
#43: Hoe komen de Richtlijnen goede voeding tot stand? In gesprek met vicevoorzitter van de Gezondheidsraad prof. dr. Marianne Geleijnse
Spanning in de studio 🙂 Vandaag is de vicevoorzitter van de Gezondheidsraad én hoogleraar prof. dr. Marianne Geleijnse bij ons te gast. Een soort van dubbele show wordt het: we gaan het hebben over haar [...]
#42: Wat zijn de voedingsambities van de nieuwe regering Rutte IV? In gesprek met Prof. Dr. Ir. Jaap Seidell
Vandaag hebben we een oude bekende te gast. Jawel: we hebben Jaap Seidell weer weten te strikken voor de show! Jaap heeft geen verdere toelichting nodig. Luister show van 4 van seizoen 1 en je [...]
Een podcast over voeding: welkom nieuwe luisteraar!
Welkom bij een Podcast over Voeding! In deze podcast serie gaan we in op de wetenschap achter voeding en laten we wetenschappers aan het woord over allerlei thema’s die met voeding te maken hebben. Twijfel [...]
Vergeten groente
Vergeten wat? Precies, vergeten groente. Misschien heb je wel eens van deze term gehoord of misschien ook niet. Eigenlijk zijn vergeten groente niets meer dan groente die door de jaren heen minder worden gegeten en [...]
#41: Live QA met de auteurs van het boek Eet als een expert mini
Vandaag in onze show een Live Q&A met Rolinde Demeyer & Eline Tommelein, de auteurs van het boek Eet als een expert mini. Zij zaten klaar om al jullie vragen over voeding voor de allerkleinsten [...]
#40: Eindejaarsspecial 2021: Een terugblik op de favo shows van Arnoud & Bart
Eindejaarsspecial 2021! In 2021 zijn we gestart met deze podcast-show en maakten we totaal wel 39 shows! In deze 40e en laatste show van 2021 Blikken we terug, luisteren we de meest spraakmakende en interessante [...]
#39: Hoe je je reuk- en smaakbeleving terug kan krijgen na een COVID-19 infectie
Vandaag is Elbrich Postma te gast. Elbrich werd ons getipt door Kelly Silverio, een eerdere gast in de show. Elbrich is onderzoeker en verbonden aan de WUR en het reuk- en smaakcentrum in Ede. Ze [...]
#S02A13: debunken met diëtist Rob van Berkel, vandaag: helpt een ketogeen dieet bij kanker?
Als fervent luisteraar van onze show ken je inmiddels vast de rubriek 'debunken met Rob'. In deze debunk sessie staat het ketogeen dieet centraal. Dat is een streng dieet dat bestaat uit weinig koolhydraten, weinig [...]
Baby-Led Weaning (Rapley-methode) of gepureerde hapjes? Welke methode is geschikt voor mijn baby?
Is je baby klaar om met vast voedsel te beginnen? En twijfel je of je met gepureerde hapjes of stukjes (Baby-Led Weaning of Rapley-methode) gaat starten? Bij deze keuze is het vooral belangrijk om je [...]
#S02A12: Het onderzoek van … prof. dr. Renger Witkamp
We hadden een tijdje een geschreven rubriek op I'm a Foodie over de onderzoeken van Nederlandse (voedings)wetenschappers, maar nog leuker is het om dit onderwerp te bespreken in deze nieuwe rubriek binnen Een podcast over voeding. [...]
#S02A11: debunken met diëtist Rob van Berkel, vandaag: is kokosolie gezond?
We hebben een nieuwe rubriek dit seizoen in deze show. De rubriek ‘debunken met Rob’. In seizoen 1 hebben we hier een show over opgenomen met Rob en hierop kregen we zulke leuke reacties gehad dat we dachten ‘rob krijgt een eigen [...]
#S02A10: zo ga jij gezond oud worden! In gesprek met prof. dr. Andrea Maier
Een opname vanuit Singapore. Afgelopen week was prof. dr. Andrea Maier te gast in de show. Hoe kunnen we als mens zo gezond mogelijk oud worden? Met deze vraag houdt Andrea, verouderingsonderzoeker, zich in haar [...]
Wanneer moet je brandstof aanvullen tijdens het hardlopen?
Een jaar geleden kwam het broertje van Eet als een atleet uit: Eet als een atleet: hardloop editie. In deze hardloop editie van ‘Eet als een atleet’ leer je hoe je een gezond en voedzaam [...]
#S02A09: Sneakpeek Eet als een expert mini! Borstvoeding of kunstvoeding? In gesprek met mede auteur prof. dr. Eline Tommelein
Eline is doctor in de farmacie en lactatiekundige. Ze is professor aan de Vrije Universiteit Brussel en in 2012 heeft ze Medicourse opgericht, een onafhankelijk opleidingsbedrijf dat focust op multidisciplinaire opleidingen binnen de gezondheidszorg. Daarnaast [...]
#S02A08: Voedingssupplementen zouden verboden moet worden! In gesprek met prof. dr. Renger Witkamp
Prof. dr. Renger Witkamp van de Wageningen Universiteit is te gast. Sinds 2006 is hij hoogleraar "Voeding en Farmacologie" aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum, binnen een vakgebied dat hij zelf omschrijft als "het wetenschapsgebied dat [...]
#S02A07: Sneakpeek boek Eet als een expert mini! Wanneer moet ik vast voedsel introduceren bij mijn baby? In gesprek met dr. Rolinde Demeyer.
Vandaag is Rolinde Demeyer te gast. Een oude bekende. In seizoen 1 aflevering 4 was Rolinde al eens te gast met tips & trucs bij kieskeurige etertjes. Rolinde is (en let op: ) kinderdiëtist, lactatiekundige, [...]
#S02A06: Wat is het microbioom en wat kan je ermee? In gesprek met dr. Clara Belzer
Clara Belzer is te gast. Clara is universitair docent bij het Laboratorium voor Microbiologie aan de Universiteit van Wageningen. Zij is onder andere gespecialiseerd in microbiële diversiteit, moleculaire genetica en het microbioom van het spijsverteringskanaal. [...]
#S02A05: Van normaal naar abnormaal eetgedrag (en hoe je hersenen werken). In gesprek met prof. dr. Anne Roefs
Vandaag is Anne Roefs, Professor of Psychology and Neuroscience of Abnormal Eating te gast. Anne is verbonden aan de Maastricht Universiteit. Anne probeert te achterhalen welke processen gaande zijn in de hersenen tussen normaal en [...]
Kindermarketing: wat mag wel en wat niet?
Bij het woord kindermarketing, denk ik aan Flippo’s. Mijn ouders hadden zo rond 1996 een belangrijke taak: chips eten. En veel graag! Wij moesten en zouden alle Flippo’s verzamelen. Op de oude tv-reclames voor de [...]
Snelle maaltijden, voor vandaag én morgen: rijst met bloemkoolnuggets en paprikasaus
Stel: je hebt bloemkool-lovers thuis, maar jij bent het een beetje zat om het iedere week op dezelfde manier te eten… Waarom bereid je het dan niet eens op een totaal andere manier? Want wat [...]
#S02A04: Hoe je om kan gaan met verandering van smaak! In gesprek met diëtist Kelly Silverio
Vandaag is Kelly Silverio te gast. Kelly is gezondheidswetenschapper diëtist in het Amsterdam UMC met specialisatie smaaksturing. Ellen Kampman (gast uit seizoen 1 aflevering 20) tipte ons om Kelly te vragen. Kelly weet alles over [...]
#S02A3: Waarom is er regelgeving over voedings- en gezondheidsclaims? In gesprek met diëtist Rob van Berkel
Hoe zit het met de regelgeving van voeding- & gezondheidsclaims? Vandaag een lange show met vriend van de show onderzoeksjournalist en diëtist Rob van Berkel. Na deze show weet je het! I'm a Foodie Gezondheidsclaims [...]
Het onderzoek van … De rol van voeding voor patiënten met pulmonale hypertensie
Ik ben Paulien Vinke, 34 jaar en sinds 2015 lid van I’m a Foodie. Zo lang ben ik ook al bezig met mijn promotieonderzoek aan Wageningen Universiteit. Inmiddels ben ik bijna klaar met promoveren, dus [...]
#S02A02: debunken met onderzoeksdiëtist Rob van Berkel, vandaag: wat is het nut van een ketonen supplement?
We hebben een nieuwe rubriek dit seizoen in deze show. De rubriek ‘debunken met Rob’. In seizoen 1 hebben we een 'debunk-show' opgenomen met Rob en zulke leuke reacties gehad dat we dachten "rob krijgt [...]
Appelazijn: het wondermiddel voor je gezondheid?
Appelazijn wordt al decennialang gebruikt als smaakversterker in de keuken, maar wordt de laatste jaren ook sterk gepromoot als wondermiddel voor je gezondheid. Vooral via sociale mediakanalen, dieetgoeroes en influencers worden tal van gezondheidseffecten aan [...]
#S02A1: Waarom vind je iets lekker en hoe kan je iets leren eten? In gesprek met prof. dr. ir. Kees de Graaf (SEIZOENSOPENER)
Vandaag is prof. dr. ir. Kees de Graaf van de WUR te gast. Kees is gespecialiseerd in smaak en eetgedrag. Na het luisteren van deze show weet je hoe je iets nieuws kan leren eten [...]
#S01A25: EINDE S1 Een podcast over de podcast. In gesprek met Arnoud Wokke (host) & Bart Mol, MSc. (I’m a Foodie)
In de afsluitende show van seizoen 1 gaan we het hebben over de show zelf: wat we hebben geleerd van S1 en wat de plannen zijn voor S2, wat vonden de leuke shows, en we [...]
#S01A24: Een nieuw voedselkeuzelogo: wat is de Nutri-Score? In gesprek met dr. ir. Manon van Eijsden en ir. Michelle van Roost
Primeurtje vandaag we hebben zowaar 2 gasten in de show. Dat zijn dr. ir. Manon van Eijsden en ir. Michelle van Roost van Voedingsjungle. Manon & Michelle zijn op de barricaden gesprongen ivm het nieuwe [...]
#S01A23: Toeleven naar dé Olympische wedstrijd, voedingsadviezen voor een topprestatie, in gesprek met voedingswetenschapper Peter Res
Vandaag is Peter Res te gast. Peter heeft de master Voeding & Gezondheid gevolgd aan de WUR en heeft zich hierna begeven in het topsport klimaat. Hij is verbonden geweest aan de Rabobank wielerploeg, voetbalclub [...]
#S01A22: Wat is een voedselbos en hoe ontwikkel je dat?, in gesprek met diëtist Paulien Kruiper
Vandaag is Paulien Kruiper te gast. In de media zagen we onlangs een leuk artikel van haar voorbij komen over een voedselbos. Dat triggerde ons: wat is het? Hoe ga je zoiets opzetten? Wat komt [...]
#S01A21 Intuïtief Eten: een revolutionaire anti-dieetmethode, in gesprek met Intuïtief Eten diëtist Diede Huver
Vandaag een thuiswedstrijd 🙂 We gaan het hebben over een brand new project binnen I'm a Foodie. Wellicht heb je via de socials of media al vernomen dat wij onlangs het boek Intuïtief Eten hebben [...]
#S01A20: Kankerpreventie & voeding, in gesprek met prof. dr. ir. Ellen Kampman
Vandaag is prof. dr. ir. Ellen Kampman te gast. En wij mogen Ellen zeggen :). Ellen is verbonden aan de Wageningen Universiteit en dé autoriteit in Nederland op het gebied van kankerpreventie en voeding. Na [...]
Win-Win-Win – Column door Liesbeth Smit
Onze wereld van voeding is steeds groter en complexer geworden. Begonnen we lang geleden met ‘genoeg’ als belangrijkste streven, daarna kwam ‘lekker’, vervolgens ‘gezond’ en inmiddels kan het ook nog ‘duurzaam’ zijn.
De juiste behandeling bij eetstoornissen, je hoeft het niet alleen te doen!
In het vorige blog schreef ik over het signaleren van een eetstoornis en hulp zoeken. Hulp zoeken is vaak ontzettend moeilijk is. Want de eetstoornis wil vaak (nog) geen hulp en daarnaast speelt schaamte vaak [...]
#S01A19: Coeliakie & voeding, in gesprek met diëtist Gaby Herweijer (die ook zelf coeliakie heeft)
Na het luisteren van deze show weet je wat coeliakie is, hoe de diagnose tot stand komt én hoe je er (met voeding) mee om kan geen! En ja: genoeg mogelijkheden! In deze aflevering is [...]
Is een magnetron gevaarlijk en ongezond?
Tegenwoordig hebben de meeste mensen wel een magnetron in de keuken staan. Het is een makkelijke en snelle manier om voedsel gaar te maken en te ontdooien. Maar je hoort ook verhalen dat het gebruik [...]
#S01A18: De perfecte voorbereiding op je 10-15km hardlooprondje, in gesprek met sportdiëtist Titia van der Stelt
Vandaag is bewegingswetenschapper en sportdiëtist Titia van der Stelt te gast. Als je I'm a Foodie volgt dan ken je Titia vast. Bijvoorbeeld als I'm a Foodie member van het eerste uur. En uiteraard als [...]
Nog meer tips om goedkoop en gezond te eten
Alweer 3 jaar geleden schreef ik het blog ‘10 tips om goedkoop en gezond te eten‘, tijd voor een deel 2. Als diëtist en gezondheidswetenschapper heb ik in de afgelopen jaren meer dan duizend cliënten [...]
#S01A17: Hoe je die zak chips of reep chocola tóch kan weerstaan, in gesprek met dr. Roel Hermans
Vandaag is dr. Roel Hermans te gast. Roel is gedragsonderzoeker aan de Universiteit Maastricht en oprichter van LeefstijlLab, een inspiratieplatform op het gebied van gezonde leefstijl. Roel geeft regelmatig lezingen en workshops over de psychologie [...]
#S01A16: Hoe de gezonde kantine een groot succes wordt, in gesprek met dr. Liesbeth Velema (Voedingscentrum)
Vandaag is dr. Liesbeth Velema te gast. Liesbeth is expert voeding & gedrag en projectleider van het programma Eetomgevingen bij het Voedingscentrum. Liesbeth is helemaal into gezondere en duurzamere schoolkantines en bedrijfsrestaurants en veel andere [...]
#S01A15: Help ik heb een eetstoornis wat moet ik doen? In gesprek met diëtist Marjolein van Dop
Vandaag is diëtist Marjolein van Dop te gast. Marjolein is een I'm a Foodie teammember en zij is gespecialiseerd op het gebied van eetstoornissen. Hierover heeft ze enkele blogs geschreven en een mooi haakje om [...]
Niks in huis? Think twice! 3 gezonde recepten met houdbare producten
We kennen de situatie allemaal. Het is al tegen vijven. Je werkdag zit erop! Je slaat je laptop dicht en loopt naar de keuken (want we werken immers nog steeds grotendeels vanuit huis). Wat stond [...]
#S01A14: Misleiding door de voedingsindustrie, in gesprek met presentator en programmamaker Maarten Remmers (Keuringsdienst van Waarde)
Het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde behoeft geen betoog. Het programma is inmiddels al 33 seizoenen op TV en heeft talloze interessante afleveringen gemaakt met o.a. producten met een bijzondere herkomst of bijzonderheden om alles [...]
Antwoordenfabriek – Column door Liesbeth Smit
Voor het eerst in mijn leven is er een acute gezondheidscrisis die iedereen aangaat. Na jaren van moeizaam mensen proberen te motiveren om gezondheid serieus te nemen, is nu opeens iedereen geïnteresseerd in preventie, epidemiologie, en gemotiveerd om er iets aan te doen.
#S01A13: Hoe kan je de gezondheid van kinderen voor, tijdens, en na de geboorte verbeteren: in gesprek met prof. dr. Tessa Roseboom
Vandaag is Prof. Tessa Roseboom te gast. Tessa is hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid bij Amsterdam UMC. De eerste 1000 dagen is haar onderwerp. Dit is de periode voor, tijdens en na de geboorte. Na [...]
Gezond ouder worden: wat kunnen we leren van de Blauwe Zones?
We worden met zijn allen steeds ouder. In 1950 was de gemiddelde levensverwachting 71 jaar en inmiddels is deze in 2019 gestegen naar 82 jaar (1). We willen natuurlijk allemaal gezond en gelukkig oud worden, [...]
#S01A12: personalised nutrition: wie is de diëtist van de toekomst, in gesprek met Nard Clabbers
Vandaag is Nard Clabbers te gast. In 2017 heb ik een seminar gevolgd over personalized nutrition & health (PNH). Hoe staat het hier eigenlijk mee? Is PNH een eendagsvlieg? Of is het here to stay? [...]
#S01A11: Artificial intelligence, gezondheid, gedrag en voeding, in gesprek met dr. Guido Camps
Onlangs hebben Radboud Universiteit, Wageningen Universiteit en OnePlanet een nieuw Innovaction Center for Artificial Intelligence (een zogenaamd ICAI) lab heeft opgericht. Dit lab is gericht op gezondheid, gedrag en voeding. Dr. Guido Camps is verbonden [...]
Vaak alleen (avond) eten in deze corona tijd? 8 tips om er een leuk moment van te maken.
Misschien ken je het wel, sinds wij nu een klein jaar zoveel mogelijk thuis dienen te blijven en de horeca gesloten is wordt het avondeten in je uppie wel een saaie gelegenheid. Tenminste, zo ervaar [...]
Werkzaam in topsport: het persoonlijke verhaal van sportdiëtist Titia
Dat voeding een belangrijke rol speelt als onderdeel van sportprestaties, is vaak al algemeen bekend. Echter was dit zeker niet altijd zo en blijkt het ook niet altijd vanzelfsprekend dat professionele teams hier ook aandacht [...]
#S01A10 Geen stress meer in de keuken door maaltijdplannen, een gesprek met diëtist Claudia Vork
Na het luisteren van deze show weet je hoe je stressloos, eenvoudige én gezonde maaltijden op tafel tovert. En in de PODCAST geven we je een kortingscode zodat je voor €15 (ipv €45) met de [...]
Stem jij vóór gezonde voeding?
De verkiezingen komen eraan, je mag weer stemmen. Je bent vast bekend met het belang van stemmen, maar wist je ook dat jouw stemkeuze direct invloed heeft op het aanbod van (gezonde) voeding? Hoe zit [...]
Wat is Intuïtief Eten?
Intuïtief Eten is een anti-dieet benadering die je met behulp van 10 principes leert hoe je in contact kunt komen met je eigen innerlijke signalen zoals honger, verzadiging en voldoening en je voor altijd afscheid [...]
#S01A09: Voeding & duurzaamheid: een gesprek met diëtist & voedingswetenschapper Paulien Vinke
Na het luisteren van deze show weet je hoe je duurzame(re) keuzes kan maken met voeding! Paulien Vinke is voedingswetenschapper, in de afronding van haar promotieonderzoek én houd zich bezig met voeding en duurzaamheid. Paulien [...]
#S01A08: De Nederlandse overheid doet te weinig om een gezonde leefomgeving te creëren, in gesprek met Dr. Maartje Poelman
Vandaag is Maartje Poelman te gast. Maartje is gezondheidswetenschapper en werkt bij de leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan de Wageningen Universiteit. Zij onderzoekt de voedselomgeving, hoe individuen met deze omgeving omgaan en hoe de [...]
5 Tools en oefeningen om je gedrag blijvend te veranderen
In het vorige blog schreef ik over motivatie: wat is het en hoe kom je eraan? Je kon erin lezen dat we voor (duurzame) gedragsverandering een aantal fasen moeten doorlopen, vaak gepaard met hobbels op [...]
#S01A07 De koning van het debunken: een gesprek met onderzoeksdiëtist Rob van Berkel
In deze aflevering is Rob van Berkel te gast. Hij is (onderzoeks)diëtist, schrijver en eigenaar van ‘Rob van Berkel voeding en gezondheid’. Met zijn bedrijf schrijft hij teksten over voeding en gezondheid. Van blogs op [...]
24/7 met eten bezig, heb ik een eetstoornis? En waar zoek ik hulp?
K-EET, het landelijk samenwerkingsverband van professionals op het gebied van eetstoornissen, signaleert de afgelopen maanden een toename van het aantal aanmeldingen. Artsen en psychologen spraken in Nieuwsuur hun zorgen uit over de toename van crisismeldingen [...]
#S01A06: Lobby: politiek & industrie: wat moet er veranderen? Een gesprek met Prof. Dr. Ir. Jaap Seidell
Vind je het overheidsbeleid ten aanzien van voeding belangrijk? Wellicht weet je na het luisteren van deze show welke politieke partij je voorkeur heeft! In deze aflevering is Prof. dr. Jaap Seidell te gast. Primair [...]
Het onderzoek van.. Laura Heusschen: Optimale voedingstoestand na een maagverkleining
Ik ben Laura Heusschen, 27 jaar en opgeleid als diëtist en voedingswetenschapper. Tijdens mijn bachelor opleiding Voeding en Diëtetiek (HAN Nijmegen) en master opleiding Nutrition & Health (Wageningen University) heb ik me met name gefocust [...]
#S01A05 Hoe om te gaan met het prikkelbare darm syndroom, een gesprek met diëtist & gezondheidswetenschapper Gaby Herweijer
Na het luisteren van deze show weet je wat het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is, hoe de diagnose tot stand komt én wat je er (met voeding) aan kan doen! En ja: genoeg mogelijkheden! In [...]
Boekreview: Dokter, ik las in de krant dat…
We kennen het allemaal wel, de schreeuwende koppen in kranten of op online platformen over medisch ‘nieuws’, met als doel jouw aandacht te trekken. Berichtgevingen met titels zoals ‘Lastige patiënt krijgt vaak verkeerde diagnose’ of [...]
Snelle maaltijden, voor vandaag én morgen: quiche van quinoa met broccoli en prei
Heb je de andere twee recepten (recept 1 & recept 2) ook al gemaakt voor je vriendin, je zus, nicht of buurvrouw? Of misschien wel voor als de kraamweek voor jou aanbreekt? Dit is een [...]
Buitenbeentje – Column door Liesbeth Smit
Sta jij ook wel eens extra lang voor het schap met bananen om de perfecte tros eruit te vissen? Of scheur je de mooie gele bananen van de tros, met een berg eenzame losse ‘suboptimale’ bananen als gevolg?
#S01A04 Help: mijn peuter van 3 eet nauwelijks! Een gesprek met kinderdiëtist dr. Rolinde Demeyer
Na het luisteren van deze show weet je exact hoe je moet omgaan met je nee-eter! In deze aflevering is de Vlaamse Rolinde Demeyer te gast. Rolinde is kinderdiëtist, ze heeft een PhD in biomedische [...]
De ultra-processed oma – Column door Liesbeth Smit
Ultra-processed foods. Michael Pollan omschreef deze voedingsmiddelen tien jaar geleden als “eten dat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen.” Hij impliceert hiermee dat alles wat niet uit je eigen keuken komt slecht voor je is. Het is de klassieke reactie op een supermarkt die steeds voller komt te liggen met innovatieve in-elkaar-gezette producten.
#S01A03 Eet als een atleet: hardloop editie. Een gesprek met de auteurs Vera (sportdiëtist) & Titia (sportdiëtist & bewegingswetenschapper)
Ons nieuwste boek 'Eet als een atleet: hardloop editie' is in november 2020 gelanceerd. Een mooi moment om de diepte in te gaan met de auteurs: Titia van der Stelt en Vera Wisse. Hoe komt [...]
(Hoe) Kan ik mijn kans op het krijgen van kanker verkleinen?
De relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker is al jaren een hot topic in onze wereld. Niet zo gek ook, want het is reuze interessant en tegelijkertijd super ingewikkeld. Kun je met zoiets [...]
#S01A02 Laat je niet meer misleiden met quotes over voeding, een gesprek met voedingswetenschapper Liesbeth Smit
Dagelijks lees je items over voeding op bekende nieuwssites en in kranten. Bijvoorbeeld dat je nu vitamine X moet slikken om je immuunsysteem te boosten. Dat je van melk dood kunt gaan of dat suiker [...]
#S01A01 Maak kennis met Marijke Berkenpas van I’m a Foodie
In deze aflevering is Marijke Berkenpas te gast. Marijke is diëtist en voedingswetenschapper en de founder van food collectief I'm a Foodie. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & [...]
Snelle maaltijden, voor vandaag én morgen: stamppot bleekselderij, erwten en zoete aardappel
Misschien heb je iemand al eens heel erg blij gemaakt. Of ben je hier zelf al eens mee verrast. Wanneer de kraamtijd is aangebroken, is het ongelofelijk fijn als je niet hoeft te koken en [...]
Trailer Een podcast over voeding powered by I’m a Foodie
Yesss: I'm a Foodie gaat ook aan de podcast!! Lees en luister snel wat je van ons kan verwachten. Op de speciale podcast pagina kan je de shows terugluisteren én lezen. Hoe chill is dat! [...]
Voedingstips voor mensen die onregelmatig werken
Volgens het CBS werken 4,5 miljoen Nederlanders (51% van de werkende Nederlandse beroepsbevolking) vaak of soms in de avonduren en ruim 1,3 miljoen Nederlanders vaak of soms in de nacht (1). Zij hebben te maken [...]
Motivatie – Wat is het en, beter nog, hoe kom je eraan?
Motivatie: een onderwerp waar ik als diëtist niet omheen kan. Want, hoe gemotiveerder je bent om je patronen daadwerkelijk te veranderen, hoe groter de kans op (duurzaam) resultaat. Dat moge duidelijk zijn. Als ik aan [...]
Lezersvraag: Zijn Isomalto-oligosachariden (IMO’s) vezels?
Wat weten jullie over isomalto-oligosaccharide als legitiem soort vezel? Dit wordt gebruikt in veel vezelrijke repen (check maar bv de 'clean protein bars' op Body&Fit: 21g vezels per reep van 60g. Dit soort vezel schijnt [...]
Het onderzoek van… Vruchtensap (on)gezond?
Mijn naam is Floor Scheffers, 34 jaar, diëtist en epidemioloog. Ik werk sinds 2012 als docent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek aan De Haagse Hogeschool. Ik wilde mijn passie voor het onderwijs en het [...]
Is vitamine D een wondermiddel in de preventie van Covid-19?
Terwijl de Covid-19 pandemie vooralsnog lijkt voortkabbelt als een stuurloze kanoër in een stroomversnelling richting de Niagara Falls (1) lijkt er toch aan de horizon een sprankje hoop te gloren. Dat sprankje is in no-time [...]
Wat is een gezond ontbijt voor mijn kind?
Mijn wekker gaat en ik schrik wakker. En vanaf dan, is het eventjes gedaan met de rust. Kinderen aankleden, lunchtrommeltjes klaar zetten, mezelf aankleden en dat allemaal onder tijdsdruk. Voor veel gezinnen is de ochtend [...]
Health shaming – Column door Liesbeth Smit
Er is iets geks aan de hand. Ondanks dat het voor ons allemaal goed is om wat gezonder te gaan eten, wordt gezond eten nog steeds gezien als iets geks, extreems en vooral iets ongezelligs.
Eet als een atleet hardloop editie: Recovery protein pancakes
Deze maand komt het broertje van Eet als een atleet uit: Eet als een atleet: hardloop editie. In deze hardloop editie van ‘Eet als een atleet’ leer je hoe je een gezond en voedzaam eetpatroon [...]
Review ‘De hamster in je brein – Methode voor duurzaam gewichtsverlies’
Hét boek dat je moet lezen voordat je (ooit nog) aan een dieet begint, zo staat er omschreven. Dr. Felix Kreier en Dr. Maarten Biezeveld, beiden kinderarts in het OLVG in Amsterdam, schreven dit boek [...]
Het onderzoek van…Hoe kunnen we gezond eten makkelijker maken?
Mijn naam is Josine Stuber en ik werk aan mijn promotieonderzoek bij het Amsterdam UMC. Als je mij 20 jaar geleden had verteld dat ik wetenschapper zou worden had ik je voor gek verklaard! Toen [...]
Het onderzoek van… Ouder worden we allemaal… maar hoe blijven we fit & gezond?
Ik ben Marije Verwijs, 28 jaar en werk als onderzoeker en docent aan de HAN University of Applied Sciences. Ik doe onderzoek voor het lectoraat Voeding en Gezondheid, waarbij ik mij richt op voeding tijdens [...]
3 luik: het beste voedingsadvies bij een burn-out (deel 3)
In deel 2 schreef ik over het herstellen van een burn-out. In het laatste en derde deel van deze drieluik wil ik jullie meenemen in het verdere herstel en de keuzes die ik maakte om [...]
Voorpublicatie: Eet als een atleet: hardloop editie – Herstel is verbetering
In november komt het broertje van Eet als een atleet uit: Eet als een atleet: hardloop editie. In deze hardloop editie van ‘Eet als een atleet’ leer je van sportdietisten en wetenschappers Titia van der [...]
Is frituren in Airfryers gezonder?
Steeds meer mensen zijn bezig met een gezonde levensstijl. Gezond koken wordt steeds populairder en Nederlanders kiezen vaker voor volkoren producten, een dag vegetarisch eten en gezonde bakvetten zoals olijfolie. Ook heeft menig huishouden de [...]
Gastblog: De nitraatparadox: waarom maakt het groente gezonder en spek ongezond?
Bob Rosier (MSc Biomolecular Sciences) zit in de laatste fase van zijn PhD onderzoek bij FISABIO (Health and Biomedical Research Valencia, Spanje), waarin hij zoekt naar voedingsstoffen die goede bacteriën stimuleren in de mond om o.a., [...]
Het onderzoek van…. Gerda Pot: Je bent niet alleen wat je eet maar ook wanneer je eet
Mijn naam is Gerda Pot en ik werk al meer dan 15 jaar met veel plezier als voedingsonderzoeker. Ik ben werkzaam bij het Louis Bolk Instituut en gastmedewerker bij King’s College London (UK). Mijn persoonlijke [...]
Snelle maaltijden, voor vandaag én morgen: ovenpasta met zalm en mozzarella
Wellicht heb je het zelf meegemaakt of heb je het gezien bij een vriendin, je zus, nicht of buurvrouw: de kraamtijd is een intensieve periode. Je weet dat voldoende energie belangrijk is, maar voor koken [...]
Het onderzoek van…Marla Hahnraths. Gezondheid op de basisschool
Ik ben Marla Hahnraths, 23 jaar oud. Omdat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in gezondheid en voeding, heb ik de opleiding Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit gevolgd. Hierna heb ik de masteropleiding [...]
Gezonde ontbijtjes voor elke dag door Marijke en Anne: Bananenmuffins (6/7)
Toen ik (Marijke) Eet als een expert schreef in 2016 heb ik – geïnspireerd door onze eigen recepten – mijn eigen ontbijt routine drastisch veranderd. Sinds die tijd heb ik een vast repertoire van een aantal gezond [...]
3 luik: het beste voedingsadvies bij een burn-out (deel 2)
In deel 1 van dit drieluik over voeding bij burn-out schreef ik over hoe voedingsadviezen bij een burn-out of overspannenheid van weinig nut kunnen zijn. Het weten dat voeding ondersteunend of zelfs helpend kan zijn [...]
Welke vorm van foliumzuur slikken als je zwanger bent?
Eén van de belangrijke adviezen wanneer je zwanger wilt worden is om te beginnen met het slikken van foliumzuur. Dat klinkt eenvoudig, maar kan lastig zijn omdat er verschillende soorten foliumzuur verkrijgbaar zijn. Naast het [...]
Gezonde ontbijtjes voor elke dag door Marijke en Anne: Volkoren pannenkoeken met fruit (4/7)
Toen ik (Marijke) Eet als een expert schreef in 2016 heb ik – geïnspireerd door onze eigen recepten – mijn eigen ontbijt routine drastisch veranderd. Sinds die tijd heb ik een vast repertoire van een aantal gezond [...]
Het onderzoek van… Laura van der Velde. Voedselonzekerheid in Nederland
In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Ook op het gebied van voeding. Wat wordt er onderzocht, waarom is dat belangrijk en wat kunnen we ervan leren? Maak in deze blogserie kennis met Nederlandse (voedings)wetenschappers [...]
3 luik: De balans: homeostatisch, hedonistisch en wat kan IK doen? (deel 3)
Een groepje vriendinnen klopte aan bij I’m a Foodie met een probleem dat velen van jullie ongetwijfeld kennen: “Ik (en vriendinnen van mij) vinden het moeilijk om te stoppen met eten, terwijl we wel vol [...]
Het onderzoek van…Geranne Jiskoot. Gezond eten bij PCOS
Ik onderzoek het effect van een speciaal leefstijlprogramma voor vrouwen met PCOS en wat dit programma doet op hun gewicht, stemming, hormonen en kansen om zwanger te worden. Dit leefstijlprogramma richt zich niet alleen op afvallen maar gaat vooral over beter in je vel zitten, gezondere keuzes maken op eet gebied, plezier krijgen in bewegen, voor jezelf opkomen, omgaan met stress en omgaan met verdriet rondom een onvervulde kinderwens. Op deze staat meer informatie.
3 luik: het beste voedingsadvies bij een burn-out (deel 1)
Als je Googled op burn-out en voeding lees je steevast hoe belangrijk het is voor je herstel om gezond te eten, maar ik heb ervaren dat überhaupt een lijstje maken en naar de supermarkt gaan [...]
Let’s talk about zout!
Ken je dat? Je bent een avondje uiteten geweest naar dat gezellige Italiaanse restaurantje op de hoek en hebt een heerlijke pizza gegeten. Na een hele karaf water achterovergeslagen te hebben, heb je nog steeds [...]
Brood is een belangrijke bron van jodium tijdens de zwangerschap
Met name tijdens de zwangerschap is het belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen. Krijg je dan onvoldoende jodium binnen, dan kan dat gevolgen hebben voor onder andere de hersenontwikkeling van de baby. In Nederland [...]
Gezonde ontbijtjes voor elke dag door Marijke en Anne: Yoghurt-trifle met vers fruit en volkoren granola (3/7)
Toen ik (Marijke) Eet als een expert schreef in 2016 heb ik – geïnspireerd door onze eigen recepten – mijn eigen ontbijt routine drastisch veranderd. Sinds die tijd heb ik een vast repertoire van een aantal gezond [...]
3 luik: Waarom heb ik “goesting” (“trek”)? (deel 2)
Een groepje vriendinnen klopte aan bij I’m a Foodie met een probleem dat velen van jullie ongetwijfeld kennen: “Ik (en vriendinnen van mij) vinden het moeilijk om te stoppen met eten, terwijl we wel vol [...]