Dossier superfood

Dossier superfood2017-01-03T20:17:19+01:00

Natuurlijke suikers zijn beter

By |24 maart 2023|

‘Natuurlijke suiker’ zoals agavesiroop of kokosbloesemsuiker is het twintig tot dertig keer (!) zo duur dan witte kristalsuiker, het wordt het in de receptuur van veel hippe kookblogs gebruikt, en staan ze in de schappen [...]

Is glutenvrij eten gezonder?

By |24 februari 2023|

Gluten is het eiwit dat voorkomt in sommige granen: (khorasan) tarwe, gerst (gort), spelt en rogge. Glutenvrij eten is hartstikke hip. De supermarkten staan vol met glutenvrije producten. Maar is het ook goed voor je? [...]

To detox or not to detox?

By |22 februari 2022|

Januari....Traditioneel de maand van de goede voornemens. Veel mensen nemen zich voor om gezonder te gaan leven, meer te sporten en hun ongezonde eet- en drinkgedrag van het voorgaande jaar achter zich te laten. Fabrikanten [...]

Vergeten groente

By |19 januari 2022|

Vergeten wat? Precies, vergeten groente. Misschien heb je wel eens van deze term gehoord of misschien ook niet. Eigenlijk zijn vergeten groente niets meer dan groente die door de jaren heen minder worden gegeten en [...]

Appelazijn: het wondermiddel voor je gezondheid?

By |8 september 2021|

Appelazijn wordt al decennialang gebruikt als smaakversterker in de keuken, maar wordt de laatste jaren ook sterk gepromoot als wondermiddel voor je gezondheid. Vooral via sociale mediakanalen, dieetgoeroes en influencers worden tal van gezondheidseffecten aan [...]

Win-Win-Win – Column door Liesbeth Smit

By |19 mei 2021|

Onze wereld van voeding is steeds groter en complexer geworden. Begonnen we lang geleden met ‘genoeg’ als belangrijkste streven, daarna kwam ‘lekker’, vervolgens ‘gezond’ en inmiddels kan het ook nog ‘duurzaam’ zijn.

Antwoordenfabriek – Column door Liesbeth Smit

By |6 april 2021|

Voor het eerst in mijn leven is er een acute gezondheidscrisis die iedereen aangaat. Na jaren van moeizaam mensen proberen te motiveren om gezondheid serieus te nemen, is nu opeens iedereen geïnteresseerd in preventie, epidemiologie, en gemotiveerd om er iets aan te doen.

Stem jij vóór gezonde voeding?

By |9 maart 2021|

De verkiezingen komen eraan, je mag weer stemmen. Je bent vast bekend met het belang van stemmen, maar wist je ook dat jouw stemkeuze direct invloed heeft op het aanbod van (gezonde) voeding? Hoe zit [...]

Wat is Intuïtief Eten?

By |9 maart 2021|

Intuïtief Eten is een anti-dieet benadering die je met behulp van 10 principes leert hoe je in contact kunt komen met je eigen innerlijke signalen zoals honger, verzadiging en voldoening en je voor altijd afscheid [...]

De ultra-processed oma – Column door Liesbeth Smit

By |31 januari 2021|

Ultra-processed foods. Michael Pollan omschreef deze voedingsmiddelen tien jaar geleden als “eten dat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen.” Hij impliceert hiermee dat alles wat niet uit je eigen keuken komt slecht voor je is. Het is de klassieke reactie op een supermarkt die steeds voller komt te liggen met innovatieve in-elkaar-gezette producten.

Wat is een gezond ontbijt voor mijn kind?

By |20 november 2020|

Mijn wekker gaat en ik schrik wakker. En vanaf dan, is het eventjes gedaan met de rust. Kinderen aankleden, lunchtrommeltjes klaar zetten, mezelf aankleden en dat allemaal onder tijdsdruk. Voor veel gezinnen is de ochtend [...]

Is frituren in Airfryers gezonder?

By |15 oktober 2020|

Steeds meer mensen zijn bezig met een gezonde levensstijl. Gezond koken wordt steeds populairder en Nederlanders kiezen vaker voor volkoren producten, een dag vegetarisch eten en gezonde bakvetten zoals olijfolie. Ook heeft menig huishouden de [...]

Het onderzoek van…Geranne Jiskoot. Gezond eten bij PCOS

By |14 augustus 2020|

Ik onderzoek het effect van een speciaal leefstijlprogramma voor vrouwen met PCOS en wat dit programma doet op hun gewicht, stemming, hormonen en kansen om zwanger te worden. Dit leefstijlprogramma richt zich niet alleen op afvallen maar gaat vooral over beter in je vel zitten, gezondere keuzes maken op eet gebied, plezier krijgen in bewegen, voor jezelf opkomen, omgaan met stress en omgaan met verdriet rondom een onvervulde kinderwens. Op deze staat meer informatie.

Let’s talk about zout!

By |5 augustus 2020|

Ken je dat? Je bent een avondje uiteten geweest naar dat gezellige Italiaanse restaurantje op de hoek en hebt een heerlijke pizza gegeten. Na een hele karaf water achterovergeslagen te hebben, heb je nog steeds [...]

Bestaat het gezondste fruit?

By |14 juli 2020|

De meeste mensen weten inmiddels wel dat fruit belangrijk is voor onze gezondheid. Het Voedingscentrum adviseert om minimaal twee porties (200 gram) fruit per dag te eten en daarnaast te variëren met verschillende soorten fruit. [...]

De gezondheidseffecten van knoflook

By |27 mei 2020|

Knoflook staat bekend als een ‘superfood’. Het wordt al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt om zijn vermeende geneeskrachtige werking. In Nederland gebruiken we het als smaakmaker in ons eten, maar het is ook verkrijgbaar als [...]

Nutriscore: een FOP-label!

By |3 april 2020|

“Zo wordt pizza gezonder dan thee”(1) en andere indrukwekkende titels doorbraken de kerstsfeer eind vorig jaar. Waar wij in België ondertussen al aan gewend zijn, is in Nederland onderwerp van menig debat: de Nutriscore. En [...]

Koolhydraatarm brood: gezond of niet?

By |14 februari 2020|

Het is nog altijd hip om minder koolhydraten te eten. Hoewel het effect van een koolhydraat arm eetpatroon op zowel het lichaamsgewicht als de gezondheid discutabel is (1,2) blijft het een populaire gedachte dat minder [...]

Hoe (on)gezond zijn light frisdranken?

By |5 februari 2020|

Bijna alle frisdranken hebben tegenwoordig wel een light variant. Maar als je suiker uit frisdrank haalt blijft er niet iets heel smakelijks over. Suiker wordt deels of geheel vervangen door zoetstoffen zoals aspartaam en acesulfaam-K [...]

Review: The Gamechangers Movie

By |3 januari 2020|

Een paar maanden geleden kwam The Gamechangers Movie uit. Een anderhalf uur durende film over de positieve effecten van een volledig plantaardig voedingspatroon op de sportprestaties van verschillende sporters. Gaaf, dacht ik. Eindelijk wat meer [...]

Suiker, wat is dat?

By |6 december 2019|

“Wat een stomme titel!”, hoor ik je denken “Wie weet er nu niet wat suiker is?!” Wel, ja, de meeste mensen denken spontaan hieraan (1): of meer bepaald: tafelsuiker. Natuurlijk weten de meesten ook wel [...]

Fabels en feiten over zuivel

By |27 november 2019|

Op mijn spreekuur (en op verjaardagen, op het terras, eigenlijk op heel veel verschillende plekken) heb ik steeds vaker discussies met mensen over zuivel. Nu heb ik niets tegen discussies over voeding mits er rationele [...]

Hoe zit het met vleesvervangers?

By |1 november 2019|

Eet meer plantaardige en minder dierlijke eiwitbronnen staat als een van de speerpunten in de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en zijn ook vertaald naar de Schijf van Vijf (1). Het is wel duidelijk [...]

100+ voedingsboeken tips

By |7 oktober 2019|

Het is alweer een paar jaartjes geleden dat ik een blog schreef met onze favoriete voedings- en kookboeken. Toen stonden er in de toplijstjes zoals de Bestseller60 en de meest-verkocht-lijst van Bol.com veel voedingsboeken. En [...]

Zwanger: welk beleg op brood?

By |4 oktober 2019|

Zwanger! En-opeens-mag-je-helemaal-niks-meer... Vooral qua beleg kan het lastig worden als je voor je zwangerschap elke dag iets van tonijnsalade, filet americain, gerookte zalm, rauwe haring of een zacht gekookt eitje op brood at. In dit [...]