Dossier superfood

Dossier superfood 2017-01-03T20:17:19+00:00

Ziekte risico: wat is gezond?

By | 19 februari 2018|

‘Is biologisch eten gezonder?’ ‘Klopt het dat de obesitas-epidemie wordt veroorzaakt doordat ons voedsel tegenwoordig minder goede nutriënten bevat?’ Dit soort vragen vliegen je als voedingswetenschapper wekelijks om de oren. Vaak is de vraagsteller bovenmatig [...]

Hoeveel groenten kan jij op?

By | 12 februari 2018|

Gemiddeld eten Nederlanders weinig groenten, slechts 120 gram per dag (1). Wat ons betreft mag dat wel verdriedubbelen. Hoe je dat doet? Met deze tien tips gaat het zeker lukken! 1. Lunchsalade Een lunchsalade is [...]

Review: Bonds Voedingssupplementen

By | 18 januari 2018|

Bonds Voedingsupplementen is het eerste deel van een tweedelige serie over voedingssupplementen die gebruikt worden om spiergroei of spierkracht te verbeteren. De auteur is Peter Bond, die een blog bijhoudt over dit onderwerp [1]. Aangezien [...]

10x gezond drinken

By | 4 januari 2018|

Genoeg drinken is van levensbelang. Zonder vocht kunnen we niet overleven en de aanbeveling is dan ook om ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag te drinken (1). Maar wat kun je het beste drinken? [...]

Salut, proost op het goede leven!

By | 13 december 2017|

Hoe vaak roepen we het wel niet: gezondheid! Na een lekker harde nies, bij het proosten van een goed glas wijn en als wens bij een verjaardag. Gezondheid vinden we belangrijk en we lijken van [...]

Vezelrijk eten: waarom & hoe?

By | 6 december 2017|

Dat je voldoende vezels moet eten, dat weet je vast wel. Maar wat is dat nu eigenlijk: vezelrijk eten? Hoeveel heb je nodig? Waar zitten ze nu precies in? Waarom heb je ze nodig? En [...]

10 eiwitrijke snacks voor na het sporten

By | 19 november 2017|

Dat eiwitten belangrijk zijn voor ons lichaam lijkt tegenwoordig iedereen wel te weten. Echter, het is geen must dat iedereen na het sporten aan de eiwitshakes gaat. Toch doe je er wel verstandig aan om [...]

Een dagje geen vlees, wat eet je dan wel?

By | 9 oktober 2017|

Steeds vaker worden we ons bewust van het stukje vlees op ons bord. Niet alleen vanwege dierenwelzijn, maar ook vanwege het milieu laten steeds meer mensen vlees (een dagje) staan. De schappen met vleesvervangers in [...]

10 tips voor groente genot

By | 23 september 2017|

Dat groente goed voor ons is staat nooit ter discussie. We weten het allemaal. Van jongs af aan wordt het ons (letterlijk) met de paplepel ingegoten. Dagelijks hebben we in ieder geval 200 gram nodig [...]

10 gezonde borrelhapjes

By | 4 september 2017|

Jullie kennen het vast allemaal, dat moment dat je op de bank zit en gewoon zo’n zin hebt in iets lekkers…Soms is het makkelijker om de verleiding te weerstaan en op andere momenten lijkt het [...]

Review documentaire: What the Health?

By | 15 juli 2017|

Begin dit jaar kwamen de makers van Cowspiracy met een nieuwe documentaire genaamd ‘What the Health’ over de gezondheidseffecten van vlees- en zuivelconsumptie. Maar na het kijken van deze docu bleef verwondering over. Want wat [...]

Zware botten, kan dat eigenlijk?

By | 1 juni 2017|

  “Ik heb een langzame verbranding”. “Het zit in de familie”. “Ik ben nu eenmaal breed gebouwd”.  “Ik heb zware botten”.  Overgewicht kan diverse oorzaken hebben. Een te hoge energie-inname in relatie tot de hoeveelheid [...]

I’m a Foodie 100% Volkoren Granola

By | 28 mei 2017|

Hopelijk heb je onze I'm a Foodie 100% Volkoren Granola reeds geproefd of ga je dat binnenkort doen. Wij zijn supertrots dat we onze eigen granola hebben ontwikkeld. Het is bijzonder door alles wat er (niet) in [...]

Kan bruin vet overgewicht bestrijden?

By | 4 mei 2017|

“Zonder dat je er iets voor hoeft te doen kun je extra vet verbranden!” Dat klinkt als een misleidende slogan van een dieetgoeroe, maar het zogenaamde ‘bruine vet’ is daartoe echt in staat. Dit ‘bruine [...]

Cafeïne en energydrinks voor kinderen

By | 1 mei 2017|

Op het bankje voor de ingang van de supermarkt zitten 3 tieners een saucijzenbroodje te eten. Dit wordt weggespoeld met een blikje Bullit. Tussen haakjes: Bullit is hetzelfde als Red Bull of Monster maar dan [...]

Gezondheid en sportprestatie (deel 2)

By | 24 april 2017|

Afgelopen november startte Cindy van der Avoort, praktijkonderzoeker (PhD student) bij Eat2Move, haar onderzoek naar het effect van groenten op gezondheid en sportprestatie. Klik hier voor de blog. Groene bladgroenten zoals spinazie, rucola, sla, paksoi, [...]

Onbekende graansoorten

By | 9 april 2017|

Door de glutenvrije en koolhydraatarme hypes zijn granen een beetje in het verdomhoekje geraakt, want wie eet er tegenwoordig nog pasta of een boterham? Je lijkt wel gek. Jammer, want volkorengranen leveren veel goeds op [...]

Hoe gezond zijn eieren nu eigenlijk?

By | 15 maart 2017|

Hoeveel eieren per week zijn nog gezond? Dat is een vraag die niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Sommige zijn voorzichtig met hun advies omdat er veel cholesterol in eieren zit. Anderen hechten daar weinig [...]

Voeding & Filosofie: Veganisme (deel 3)

By | 14 maart 2017|

‘Eerst komt het vreten, dan de moraal’ Hiermee bedoelde de duitse schrijver Bertold Brecht dat we in moeilijke tijden eerst aan onszelf denken en daarna pas kritisch nadenken over ons gedrag. Vroeger bestonden een aantal [...]

DIY: zelf champignonsaus maken

By | 1 februari 2017|

Je kent het wel, drukke dag gehad op kantoor, file/vertraging op weg naar huis, snel langs de supermarkt voor de boodschappen én dan ook nog koken. De verleiding is dan groot om even een zakje [...]

Strijd om de voedingsfeiten

By | 22 januari 2017|

Verschillende argumenten vliegen ons om de oren als we het over gezonde voeding hebben. Vaak verschillen de argumenten tussen voedingsexperts en -leken nogal: Voedingsleken: “voor mij voelt het goed om glutenvrij te eten, ik heb [...]

Januari recept: Chili sin carne!

By | 22 januari 2017|

De maanden december, januari en februari vormen de winter! En in tegenstelling tot vorig jaar komt de kou nu wel goed om de hoek kijken. Goede avondmaaltijden op basis van veel groenten dragen bij aan [...]

Kerstrecept: havermoutmango taartjes

By | 22 december 2016|

Wil je een lekker en fris dessert, niet te calorierijk maar wel bomvol goede ingrediënten? Met dit voedzame nagerecht kun je alle kanten op. Het recept is namelijk glutenvrij (mits je glutenvrije havermout gebruikt), én [...]

Kerstrecept: gevulde portobello ’s uit de oven

By | 22 december 2016|

met spliterwtenpuree en gestoomde broccoli-bloemkool mix Gevulde portobello ‘s Bereidingstijd: 25 minuten Ingrediënten gevulde portobello ‘s 50 gram pijnboompitten 4 grote portobello ’s 2 eetlepels olie 1 ui 1 teentje knoflook theelepel gemalen komijn fijngesneden [...]

Kerstrecept: haverkoekjes met bananenijs

By | 21 december 2016|

IJs maken we niet van suiker of romige melk, maar van bananen! Gebruik een combinatie van goed rijpe, bevroren bananen, en ander diepvriesfruit, cacao, kaneel, vanille, pindakaas… de mogelijkheden zijn oneindig! Vries per portie van [...]

Kerstrecept: erwtenpannenkoekjes met zalm

By | 16 december 2016|

Fijne Feestdagen en een gezond 2017! Ingrediënten: (4 personen) 400 gram zalm 75 gram bloem 75 gram zelfrijzend bakmeel 160 ml karnemelk 80 ml melk 60 gram diepvries erwten (ontdooid) 1 eetlepel gehakte peterselie 2 [...]

Kerstrecept: mango gazpacho 

By | 16 december 2016|

Fijne Feestdagen en een gezond 2017! Ingrediënten (4 personen) 175 ml sinaasappelsap (van ca. 3 middelgrote perssinaasappels) ½  mango (ca. 150 gram) Sap van ½  limoen 1 theelepel olijfolie ½ rode jalapeño peper 1 klein [...]

Boekreview: Het sportkookboek voor jongeren

By | 9 december 2016|

Het Sportkookboek voor Jongeren is een vervolg op het Sportkookboek; beide van de hand van Stephanie Scheirlynck, één van meest bekende sportdiëtisten in Vlaanderen. Het recept van het eerste kookboek wordt hier nog eens dunnetjes [...]

Top-10 Healthy ontbijtjes

By | 1 december 2016|

Een oud gezegde luidt:  ‘Eet ’s morgens als een koning, ’s middags als een edelman en ’s avonds als een bedelaar.’  Toegegeven; het is leuk bedacht en klinkt aannemelijk. Zou dat laatste de reden zijn [...]

Is rode gist rijst een goed alternatief voor statines?

By | 20 november 2016|

Mensen met een te hoog cholesterolgehalte in het bloed gebruiken vaak statines om dit te verlagen. Statines, of cholesterolverlagers, kunnen echter vervelende bijwerkingen hebben. Er is een kruidenpreparaat in de omloop waaraan ook cholesterolverlagende effecten [...]

Boekreview: De Gluut

By | 4 november 2016|

Glutenvrij eten hoeft niet moeilijk te zijn, maar voor mensen die om medische redenen glutenvrij moeten eten is het helaas wel een dagelijkse verplichting. Laten we dan proberen om het in ieder geval een béétje [...]

Het ideale ‘anti-jetlag-dieet’

By | 30 oktober 2016|

Tv-programma’s kijk ik nauwelijks, maar de reisprogramma’s van Floortje Dessing vormen daar absoluut een uitzondering op. De plaatsen die ze bezoekt en de avonturen die ze meemaakt vind ik fantastisch! Zo kocht ik dan ook [...]

Is fructose de boosdoener?

By | 16 oktober 2016|

Regelmatig staat fructose (fruitsuiker) negatief in de belangstelling. Fructose zou leiden tot overgewicht, leververvetting, hypertensie en verstoorde bloedlipiden. Om die reden wordt zelfs weleens het advies gegeven om de consumptie van fruit te beperken. Wat [...]

Hoe tijdsgebonden is de voedingswetenschap?

By | 10 oktober 2016|

Voeding is hot. Diëten is hot. Extreme meningen omtrent voeding en diëten zijn hot. Het leidt tot verhitte discussies en deze tonen meer dan eens aan dat de opinies over gezonde voeding bijzonder sterk verdeeld [...]

Review: Slimme mensen diëten niet

By | 7 oktober 2016|

“Als je chagrijnig en down wilt zijn en graag hongerlijdt, ga dan een dieet volgen”. Aldus Dr. Charlotte Markey in haar boek Slimme mensen diëten niet. Op heldere wijze legt ze uit waarom een regime [...]

Beta-glucanen: wordt haver terecht gehyped als superfood?

By | 26 augustus 2016|

Overnight oats, haverkoekjes, granola, mueslirepen of oerhollandse havermoutpap. Haver wordt in veel ontbijtproducten en gezonde tussendoortjes verwerkt. Het wordt vaak gehyped als superfood en er worden allerlei gezonde effecten aan toegeschreven, zoals een cholesterolverlagende werking, [...]

Nieuw initiatief tegen voedselverspilling: ResQ

By | 21 augustus 2016|

Wij zijn dol op anti-food waste initiatieven. Lees bijvoorbeeld hier in de 3-luik van Sandra hoe je voedselverspilling tegen kan gaan. Daarnaast houden wij van initiatieven zoals Kromkommer die van kromme groentes lekkere soepen maakt. En restaurant Instock die letterlijk voedselverspilling [...]

Eten in het buitenland: de do’s and don’ts

By | 18 augustus 2016|

Je struint over een plaatselijke markt in Zuid-Italië en wordt door de ijsverkoper in de verleiding gebracht tot het kopen van een echte Italiaanse gelato. Of de satégeuren komen je tegemoet als de trein eindelijk [...]

Probeer het eens, nattō!

By | 14 augustus 2016|

Een paar maanden geleden was ik in Japan, een land waar het eten van sojabonen veel voorkomt. Zoals edamame, tofu of yuba. Ook heb ik een andere vorm van sojabonen gegeten. Een plakkerige en sterk [...]

Boekreview: Gezond eten met gezond verstand

By | 31 juli 2016|

Gezond eten met gezond verstand is het eerste boek van de hand van Stephan Peters, 8 jaar lang werkzaam geweest bij het Voedingscentrum als kennismanager en sinds kort werkzaam bij de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). En [...]

Bami goreng – de beste keuze

By | 29 juli 2016|

Zeg eens eerlijk word jij ook wel eens verleid om een kant-en-klaar maaltijd uit het schap te pakken? Snel even opwarmen in de magnetron en klaar. Of maak jij het zelf met een zakje kruidenmix [...]

Foodie: Geloofwaardigheid

By | 22 juli 2016|

Wie moet je nu geloven als het gaat om voedingsadviezen? Is het je dokter, je diëtist, je moeder, beroemdheden, televisieprogramma’s, documentaires, tijdschriften, de overheid, het Voedingscentrum, de supermarkt, voedingsmiddelenfabrikanten, de biologische industrie, alternatieven geneesheren of [...]

SMARTsize: Onderzoek in de praktijk

By | 8 juli 2016|

Onderzoek in de praktijk, hoe werkt dat dan? In mijn praktijk in Leiden wil ik wetenschappelijk onderzoek combineren met de dagelijkse praktijk. Ik werk daarbij ook samen met academische fysiotherapeuten die ook onderzoek doen, dus [...]

Boekreview: Smartsize Me

By | 2 juli 2016|

Geen Supersize me, maar Smartsize Me. Met dit boek smartsize je jezelf, je gewoontes en je porties. Deze wetenschappelijk onderbouwde methode helpt je om je eetgedrag onder de loep te nemen om zo je gewichtsdoel [...]

Boekreview: De FIT methode

By | 26 juni 2016|

De FIT methode is een ‘stappenplan voor een gezond lichaam, samengesteld door personal trainers, sportdiëtisten en wetenschappers’. Klinkt veelbelovend, dus tijd om in het voedingsgedeelte te duiken. FIT methode: Voedingsregels Het voedingsgedeelte van de FIT [...]

Help: er zit vergif in mijn rijst!

By | 9 juni 2016|

Sinds enkele jaren waart het rond op internet: er zit arsenicum in rijst en rijstwafels. Arsenicum klinkt – hoewel het een stof is die van nature in de aarde voorkomt - niet heel vrolijk. Google [...]

Een frisse blik op voedingszorgen

By | 15 mei 2016|

Soms moet je ver weg gaan om te zien wat je thuis allemaal hebt. Zo gaf mijn recente reis naar Nepal me een nieuwe kijk op onze voedingszorgen of -hypes. Terwijl wij ons te buiten [...]

Leidt MSG tot het ‘Chinees Restaurant Syndroom’?

By | 29 april 2016|

MSG, Ve-tsin en E-621 zijn allemaal benamingen voor dezelfde smaakversterker. Op internet zijn hierover veel negatieve verhalen te vinden. Kort na inname zouden verschillende klachten optreden zoals hoofdpijn, misselijkheid, een branderig gevoel, een stijve nek [...]

Recepten bonenspreads

By | 23 april 2016|

Nederland is in de ban van de boon. Na de afkondiging van 2016 als het Internationale Jaar van de Boon is de boon enorm in populariteit gestegen. Afgelopen maanden kon de peulvrucht niet alleen rekenen [...]

Review: Pure-C

By | 7 april 2016|

Eten bij Pure-C is, zoals de website al aankondigt, een belevenis. Het tweede restaurant van sterrenchef Sergio Herman – die overigens zelf niet de scepter zwaait maar Sycro Bakker doet dat zeker met verve - [...]

Voeding & Filosofie: Slowfood

By | 3 april 2016|

‘Eerst komt het vreten, dan de moraal’ Hiermee bedoelde de duitse schrijver Bertold Brecht dat we in moeilijke tijden eerst aan onze eigen behoeften denken en daarna pas kritisch nadenken over ons gedrag. Vroeger bestonden [...]

Voeding en migraine: bestaat er een relatie?

By | 18 maart 2016|

Migraine is een hevige vorm van hoofdpijn. Het gaat meestal gepaard met misselijkheid, uitvalsverschijnselen, of overgevoeligheid. Er zijn verschillende factoren die een aanval kunnen uitlokken. Ik ben heel benieuwd hoe dat zit met voeding. Klopt [...]

Boekreview: Less is more

By | 13 maart 2016|

Less is more is het derde kookboek van de hand van topkok Jacob-Jan Boerma en fotografe Sacha de Boer. Koken op sterrenniveau in je eigen keuken met weinig ingrediënten; dat beoogt het boek. Maar niet [...]

5 tips voor een gezonde werkplek

By | 6 maart 2016|

Probeer je gezonder te eten maar maakt je werkomgeving het je lastig? Je bent niet de enige! Wie kent het niet: bij de koffiepauze hoort een plak koek, de droppot staat steevast op het bureau en [...]

Docu review: Cooked – Michael Pollan

By | 26 februari 2016|

Cooked, de nieuwe docuserie van voedseljournalist Michael Pollan is nu te zien op Netflix. Een interessante vierdelige verfilming van het gelijknamige boek. Vermakelijke en mooi gestyleerde maatschappijkritiek voor iedereen die interesse heeft in voeding en [...]

Healthy Hotspot: Haka (in Delft)

By | 21 februari 2016|

Groenten, groenten en nog meer groenten, fruit, granen, noten en pitten. Alleen maar healthy stuff als ik over de toonbank gluur in alle netjes gesorteerde bakjes. Haka verkoopt salades ‘to go’ en bezorgt daarnaast de [...]

Zorgt kokosolie voor gewichtsverlies?

By | 15 februari 2016|

Kokosolie zou vergeleken met andere vetten beter zijn voor gewichtsverlies. Dat zou komen door de ketenlengtes van de vetzuren. In kokosolie zijn deze relatief kort waardoor het lichaam er anders mee omgaat. Zo krijgen deze [...]

Bewerkte producten zijn gezonder: een opinie

By | 11 februari 2016|

“Hoogleraar: natuurlijk voedsel is ongezond” kopte het Algemeen Dagblad afgelopen zaterdag (2). Zoals te verwachten viel bracht dat een enorme (online) discussie op gang waarbij de meest ongefundeerde meningen en argumenten de revue passeerden. Ook [...]

Boekreview: 77 feiten en fabels over afvallen

By | 7 februari 2016|

77 feiten en fabels over afvallen is het vervolg op 77 feiten en fabels over voeding uit 2014. Beide boeken zijn geschreven door Hans Kraak, hoofdredacteur van het vakblad Voeding Nu. Dat wetenschappers zich bezig [...]

Cachexie: het andere gewichtsprobleem

By | 31 januari 2016|

Januari en februari. Het moment waarop afslanken weer thema van de dag is. De aangekomen pondjes moeten er weer af, want we maken ons al jaren druk op de stijgende buikomvang van onze samenleving. Dat [...]

Obstakelruns & voeding

By | 28 januari 2016|

Obstakelruns, mud runs, survivalruns… Ze schieten als paddenstoelen de grond uit en zijn razend populair. Vooral omdat de runs van alle niveaus zijn: met vrienden of juist individueel voor een snelle tijd. Voor diegene die [...]

Boekreview: De Groene Meisjes

By | 24 januari 2016|

‘Go green!’ zeggen Merel & Jamie A.K.A. De Groene Meisjes, die vinden dat een groen leven absoluut niet saai en moeilijk is. Wellicht ken je ze al; via social media (check ook www.degroenemeisjes.nl) verspreiden ze [...]

Food Academy: deel 2 (einde)

By | 21 januari 2016|

Waar ik in het eerste deel van dit tweeluik inzoomde op colleges over onze voedselketen en duurzaam en gezonde voeding van de Haagse Food Academy, volgt in dit laatste deel een samenvatting over eten & [...]

Gif op mijn bord: Bietensap

By | 14 januari 2016|

Op vrijdag 18 december onlangs waren enkele I'm a Foodie bloggers aanwezig op het symposium ‘Gif op mijn Bord’ in Maastricht. Hierbij werden door verschillende gastsprekers een flink aantal onderwerken onder de loep genomen. Er [...]

Top 5 meest gelezen blogs 2015

By | 28 december 2015|

Graag kijk ik met jullie terug naar de artikelen van 2015. Geen ellenlange lijstjes met wat we allemaal hebben gedaan, maar gewoon een korte top-5 met de meest gelezen blogs van het afgelopen jaar. 1. [...]

Boekreview: Ontspannen eten

By | 21 december 2015|

Voeding en gedrag, twee belangrijke pijlers uit de/mijn dagelijkse praktijk. Als ik mijn cliënten simpelweg een lijstje mee zou geven onder het mom van “zo moet je gezond eten”, hoe lang houden ze het dan [...]

Boekreview: Het sportkookboek

By | 13 december 2015|

Een down-to-earth, prachtig vormgegeven en uitgebreid sportkookboek. Dit keer eens niet geschreven door een BN’er die zichzelf benoemd heeft tot deskundige. Het Sportkookboek is namelijk van de hand van de Vlaamse sportdiëtist Stephanie Scheirlynck. In [...]

Joylent: een week lang vloeibaar

By | 11 december 2015|

Ik hou niet zoveel van koken. Ik doe het iedere dag met stapels verse groenten, bonen en een stukje kip of iets vega en ben dan binnen 10 (maximaal 15) minuten klaar. Van langer koken [...]

Labtest de uitslag: wat zit er in Himalayazout

By | 6 december 2015|

Ongeraffineerd is het toverwoord Gezond eten is een hype. En ongeraffineerd is het toverwoord. Witte suiker maakt plaats voor kokosbloesemsuiker, en keukenzout wordt ingewisseld voor (Keltisch) zeezout en Himalayazout. De industrie springt hier gretig op [...]

Boekreview: hartstikke lekker

By | 29 november 2015|

Hartstikke lekker: voorkomen is beter dan genezen ‘Voorkomen is beter dan genezen’ luidt de treffende ondertitel van dit kookboek, wat volgens de titel zelf ‘hartstikke lekker’ is. Geschreven door twee zussen: cardioloog Annemieke en grafisch [...]

Voeding & Filosofie: Biologische voeding

By | 23 november 2015|

‘Eerst komt het vreten, dan de moraal’ Hiermee bedoelde de duitse schrijver Bertold Brecht dat we in moeilijke tijden eerst aan onszelf denken en daarna pas aan andere dingen. Vroeger bestonden slechts een aantal basisideeën [...]

Food Academy: deel 1

By | 19 november 2015|

Laatst sprak ik tijdens de Haagse Food Academy over ‘crowdfeeding’: een wereld waarin informatie over voedsel alom aanwezig is en iedereen zijn mening via social media direct kan delen. Maar wie spreekt er de waarheid? [...]

Linzensalade

By | 19 november 2015|

Bereidingstijd: 15 minuten Ingrediënten voor 4 personen 1 blikje linzen, 310 gram afgespoeld 1 in dunne plakjes gesneden venkel 2 eetlepels granaatappelpitjes 2 eetlepels appelciderazijn 2 eetlepels olijfolie snufje grof gemalen zwarte peper 2 eetlepels [...]

Healthy hotspot: Juice & Salad

By | 16 november 2015|

Zet twee ‘boerenjongens’ uit de Noordoostpolder bij elkaar en daar komt een heerlijk concept uit rollen. Michiel en Nick openden in 2012 de eerste saladebar van Amsterdam die haar producten van de boerderij naar het [...]

Superfoods Zeegroente: deel 2

By | 13 november 2015|

In het vorige deel van Superfoods Zeegroente kon je lezen dat zeewier een caloriearme eiwitrijke, vezelrijke groente is die ook nog eens veel jodium en omega-3 vetzuren bevat. Anders dan in Japan, Frankrijk, Schotland en [...]

Boekreview: Vegadutchie, 100% vegan kookboek

By | 9 november 2015|

Een van de eerste blogs die ik een aantal jaar geleden begon te volgen was Vegadutchie van Jolijn Pelgrum. Toen haar veganistische kookboek ‘Vegadutchie’ uitkwam, dacht ik ‘die moet ik hebben!’. Extra leuk dus dat [...]

Superfoods Zeegroente: deel 1

By | 1 november 2015|

Zeewier is aan een enorme opmars bezig. ‘Zeewier is de energiebron van de toekomst’ kopte de Volkskrant onlangs. Met de productie van zeewier op de Noordzee kan over tien tot twintig jaar evenveel duurzame energie [...]

Boekreview: In Perfecte Conditie

By | 22 oktober 2015|

Topfit met een tophockeyster. Dat is wat Ellen Hoog met haar boek ‘In Perfecte Conditie’ beoogt. Het boek bevat naast recepten – 45 stuks in totaal – ook 6 work-outs. Tot zover lijkt het overzichtelijk [...]

Healthy Hotspot: De Meesterproef (Nijmegen)

By | 18 oktober 2015|

Het Honigcomplex in Nijmegen is hot. Super hot. Het terrein van de voormalige Honigfabriek aan het waalfront heeft een nieuwe herbestemming gekregen, met veel eigenzinnige en eigenwijze ondernemers. Eén daarvan is restaurant De Meesterproef, waar [...]

Gezonde(re) pannenkoeken?

By | 11 oktober 2015|

Struinend door het bakschap van de supermarkt schreeuwde een pak pannenkoekmix me toe. “Nieuw! Volkoren pannenkoeken.” Wauw! Volkoren pannenkoeken! Klinkt gezond, toch? Of dat ook echt zo is, zocht ik voor jullie uit. Op pannenkoekendag [...]

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?