fbpx

Dossier superfood

Dossier superfood2017-01-03T20:17:19+01:00

Suiker, wat is dat?

By |6 december 2019|

“Wat een stomme titel!”, hoor ik je denken “Wie weet er nu niet wat suiker is?!” Wel, ja, de meeste mensen denken spontaan hieraan (1): of meer bepaald: tafelsuiker. Natuurlijk weten de meesten ook wel [...]

Zwanger: welke vitamines moet ik slikken?

By |3 december 2019|

Als je zwanger bent (of wilt worden), heb je iets meer van bepaalde vitamines, mineralen (en visvetzuren, lees ook dit blog )  nodig dan wanneer je niet zwanger bent. Die extra voedingsstoffen zijn nodig voor [...]

Fabels en feiten over zuivel

By |27 november 2019|

Op mijn spreekuur (en op verjaardagen, op het terras, eigenlijk op heel veel verschillende plekken) heb ik steeds vaker discussies met mensen over zuivel. Nu heb ik niets tegen discussies over voeding mits er rationele [...]

Eet voor de toekomst! Nummer 3 van 5: palmolie

By |15 november 2019|

Samen duiken Paulien en Sarai in de complexe wereld van voedselverspilling, milieu-impact van eten, biodiversiteit, circulariteit en culturele aspecten die hierin een rol spelen. Zij proberen uit te vinden hoe je gezond en duurzaam eten [...]

Hoe zit het met vleesvervangers?

By |1 november 2019|

Eet meer plantaardige en minder dierlijke eiwitbronnen staat als een van de speerpunten in de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en zijn ook vertaald naar de Schijf van Vijf (1). Het is wel duidelijk [...]

100+ voedingsboeken tips

By |7 oktober 2019|

Het is alweer een paar jaartjes geleden dat ik een blog schreef met onze favoriete voedings- en kookboeken. Toen stonden er in de toplijstjes zoals de Bestseller60 en de meest-verkocht-lijst van Bol.com veel voedingsboeken. En [...]

De listeria-bacterie tijdens de zwangerschap

By |7 oktober 2019|

Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen talloze adviezen. Veel van die adviezen bestaan uit dingen die ze beter niet meer of minder kunnen doen. Bijvoorbeeld het vermijden van risicoproducten, vlees en vis voor consumptie goed te [...]

Zwanger: welk beleg op brood?

By |4 oktober 2019|

Zwanger! En-opeens-mag-je-helemaal-niks-meer... Vooral qua beleg kan het lastig worden als je voor je zwangerschap elke dag iets van tonijnsalade, filet americain, gerookte zalm, rauwe haring of een zacht gekookt eitje op brood at. In dit [...]

Hollandse koolsalade met zeekraal

By |28 augustus 2019|

Deze standaard Hollandse koolsalade met kool, appel en rozijnen maken we extra lekker met een zilte twist van verse zeekraal. Een heerlijke, verfrissende en vooral eiwitrijke salade die perfect past bij de zomerse, plantaardige barbecue. [...]

Gezond door de zomer: 6 tips

By |15 augustus 2019|

De zomer is volop aan de gang: we hadden hoge temperaturen en het is vakantietijd! Het is een periode van opladen en bijtanken; genieten en ontspannen! Vóór de zomer zijn we vaak druk bezig met [...]

Plantaardige zuivelvervangers op basis van kokos

By |28 juli 2019|

De gemiddelde Nederlander eet dagelijks 355 gram aan zuivelproducten (inclusief kaas) en zuivel is daarmee een van de grootste productgroepen in de Nederlandse voeding. Zuivel levert een belangrijke bijdrage aan de inname van calcium, diverse [...]

Voedselzekerheid: niet zo vanzelfsprekend

By |12 juni 2019|

Snel na je werk nog even boodschappen doen voor het avondeten. Met pijn en moeite vanmorgen aan de keukentafel besloten dat je aardappeltjes met spinazie en een eitje gingen eten. Kom je bij het schap: [...]

Wereldrecepten: Gado gado uit Indonesië

By |26 februari 2019|

In een vorige blog, beschreef ik hoe ik tijdens mijn recente reis naar Indonesië leerde hoe je traditionele nasi goreng maakt. Na deze kookles, wilde ik ook heel graag mijn persoonlijke favoriet uit de Indonesische [...]

5 tips duurzamer voedingspatroon

By |19 februari 2019|

In oktober 2018 was de bekendmaking van de Food100, de lijst met 100 Nederlandse voedselveranderaars van vandaag en gamechangers van morgen. Drie foodies stonden op de lijst, hoe tof is dat! En ik moet zeggen [...]

Q&A Intermittent fasting

By |14 februari 2019|

Hi!  Mijn naam is Anne, ik lees jullie blog met veel plezier en ben zelf veel bezig met voeding en gezondheid, vooral omdat ik veel sport. In jullie blog over intermittent fasting schrijven jullie voornamelijk [...]

De supermarkt als schurk

By |5 februari 2019|

Door Suzanne Stougie Als je sommige berichten in de media wilt geloven, is de voedselindustrie erop uit om ons een loer te draaien. Buzzwords op labels worden te pas en te onpas gebruikt. Producten worden [...]

Boekreview: Circular Chefs

By |22 januari 2019|

Eind november was het zo ver: Instock lanceerde haar tweede kookboek, genaamd Circular Chefs en het is geschreven door Freke van Nimwegen en Nadine Maarhuis. Een slim en voedzaam kookboek(je) met als centraal thema: circulair [...]

December recept: notenrisotto

By |19 december 2018|

In de maanden oktober, november en december is het herfst! In de herfst kunnen we voorzichtig weer genieten van een warme soep of een lekkere stamppot, natuurlijk op basis van typische herfstgroenten. Groente- en fruitsoorten [...]

Eerste Hulp bij Hypertensie

By |26 november 2018|

Hypertensie, ofwel een hoge bloeddruk, is een veelvoorkomende aandoening. Zo heeft 1 op de 4 Nederlanders hiermee te kampen. Meestal merk je niks van een hoge bloeddruk, al kan langdurige en vergevorderde hypertensie wel klachten [...]

Wereldrecepten: Nasi Goreng uit Indonesië

By |23 november 2018|

Afgelopen zomer maakten mijn man en ik een indrukwekkende en avontuurlijke huwelijksreis door Indonesië: we reisden naar Noord-Sumatra, West-Java en Bali. Op Sumatra maakten we kennis met de menselijkheid van orang-oetans. Op Java beklommen we [...]

Lectine: het nieuwe gluten?

By |12 november 2018|

Ha! Gelukkig! Er is weer een nieuwe voedingshype! Anders zou het ook maar saai worden hoor, als er daar niet minimaal elke maand eentje van opdook. Lectine is de naam, aangenaam. Hoewel nog niet helemaal [...]

Combinatiediëten

By |30 oktober 2018|

Combinatiediëten is de term die wordt gebruikt voor voedingswijzen die suggereren dat het beter is voor je spijsvertering, gezondheid of gewicht als je bepaalde voedingsstoffen niet met elkaar combineert in één maaltijd. Dat klinkt ingewikkeld [...]

Falafel bowl

By |17 september 2018|

Inspiratie Ik vond hiervoor mijn inspiratie in een couscous salade recept met perzik op www.leukerecepten.nl. Ik had toevallig nectarines liggen dus ik gebruikte nectarines. Maar andere steenvruchten zoals perziken, abrikozen of pruimen passen ook goed [...]

Minder vetten eten om af te vallen?

By |6 september 2018|

Onlangs kwam er een lezersvraag binnen over afvallen en het eten van vet: ‘Kun je meerdere bronnen van vet eten op een dag als je wilt afvallen, zoals olijfolie, noten en avocado?’ Allereerst, jazeker kun [...]

Intermittent fasting voor gewichtsverlies?

By |19 maart 2018|

In Nederland heeft ongeveer de helft van de volwassenen overgewicht of obesitas (BMI >25 kg/m2) [1]. Dat gaat niet alleen gepaard met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type II [...]

Eerste hulp bij Diabetes Mellitus type 2

By |5 maart 2018|

Diabetes mellitus type 2, ofwel ‘suikerziekte of ouderdomssuiker’ in de volksmond. De kans is groot dat je iemand kent met deze chronische ziekte, of wellicht heb je het zelf. Diabetes is namelijk een van de [...]

Februari recept: Bulgur met bietjes en mandarijn

By |20 februari 2018|

In de maanden december, januari en februari is het winter! Gelukkig zijn milieubewuste keuzes voor groenten en fruit ook in de winter mogelijk. Wintergroenten zijn een gezonde basis voor een aantal smakelijke gerechten. Denk maar [...]

Ziekte risico: wat is gezond?

By |19 februari 2018|

‘Is biologisch eten gezonder?’ ‘Klopt het dat de obesitas-epidemie wordt veroorzaakt doordat ons voedsel tegenwoordig minder goede nutriënten bevat?’ Dit soort vragen vliegen je als voedingswetenschapper wekelijks om de oren. Vaak is de vraagsteller bovenmatig [...]

Hoeveel groenten kan jij op?

By |12 februari 2018|

Gemiddeld eten Nederlanders weinig groenten, slechts 120 gram per dag (1). Wat ons betreft mag dat wel verdriedubbelen. Hoe je dat doet? Met deze tien tips gaat het zeker lukken! 1. Lunchsalade Een lunchsalade is [...]

Review: Bonds Voedingssupplementen

By |18 januari 2018|

Bonds Voedingsupplementen is het eerste deel van een tweedelige serie over voedingssupplementen die gebruikt worden om spiergroei of spierkracht te verbeteren. De auteur is Peter Bond, die een blog bijhoudt over dit onderwerp [1]. Aangezien [...]

10x gezond drinken

By |4 januari 2018|

Genoeg drinken is van levensbelang. Zonder vocht kunnen we niet overleven en de aanbeveling is dan ook om ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag te drinken (1). Maar wat kun je het beste drinken? [...]

Vezelrijk eten: waarom & hoe?

By |6 december 2017|

Dat je voldoende vezels moet eten, dat weet je vast wel. Maar wat is dat nu eigenlijk: vezelrijk eten? Hoeveel heb je nodig? Waar zitten ze nu precies in? Waarom heb je ze nodig? En [...]

Een dagje geen vlees, wat eet je dan wel?

By |9 oktober 2017|

Steeds vaker worden we ons bewust van het stukje vlees op ons bord. Niet alleen vanwege dierenwelzijn, maar ook vanwege het milieu laten steeds meer mensen vlees (een dagje) staan. De schappen met vleesvervangers in [...]

10 tips voor groente genot

By |23 september 2017|

Dat groente goed voor ons is staat nooit ter discussie. We weten het allemaal. Van jongs af aan wordt het ons (letterlijk) met de paplepel ingegoten. Dagelijks hebben we in ieder geval 200 gram nodig [...]

10 gezonde borrelhapjes

By |4 september 2017|

Jullie kennen het vast allemaal, dat moment dat je op de bank zit en gewoon zo’n zin hebt in iets lekkers…Soms is het makkelijker om de verleiding te weerstaan en op andere momenten lijkt het [...]

Review documentaire: What the Health?

By |15 juli 2017|

Begin dit jaar kwamen de makers van Cowspiracy met een nieuwe documentaire genaamd ‘What the Health’ over de gezondheidseffecten van vlees- en zuivelconsumptie. Maar na het kijken van deze docu bleef verwondering over. Want wat [...]

Zware botten, kan dat eigenlijk?

By |1 juni 2017|

  “Ik heb een langzame verbranding”. “Het zit in de familie”. “Ik ben nu eenmaal breed gebouwd”.  “Ik heb zware botten”.  Overgewicht kan diverse oorzaken hebben. Een te hoge energie-inname in relatie tot de hoeveelheid [...]

I’m a Foodie 100% Volkoren Granola

By |28 mei 2017|

Hopelijk heb je onze I'm a Foodie 100% Volkoren Granola reeds geproefd of ga je dat binnenkort doen. Wij zijn supertrots dat we onze eigen granola hebben ontwikkeld. Het is bijzonder door alles wat er (niet) in [...]

Kan bruin vet overgewicht bestrijden?

By |4 mei 2017|

“Zonder dat je er iets voor hoeft te doen kun je extra vet verbranden!” Dat klinkt als een misleidende slogan van een dieetgoeroe, maar het zogenaamde ‘bruine vet’ is daartoe echt in staat. Dit ‘bruine [...]

Cafeïne en energydrinks voor kinderen

By |1 mei 2017|

Op het bankje voor de ingang van de supermarkt zitten 3 tieners een saucijzenbroodje te eten. Dit wordt weggespoeld met een blikje Bullit. Tussen haakjes: Bullit is hetzelfde als Red Bull of Monster maar dan [...]

Gezondheid en sportprestatie (deel 2)

By |24 april 2017|

Afgelopen november startte Cindy van der Avoort, praktijkonderzoeker (PhD student) bij Eat2Move, haar onderzoek naar het effect van groenten op gezondheid en sportprestatie. Klik hier voor de blog. Groene bladgroenten zoals spinazie, rucola, sla, paksoi, [...]

Onbekende graansoorten

By |9 april 2017|

Door de glutenvrije en koolhydraatarme hypes zijn granen een beetje in het verdomhoekje geraakt, want wie eet er tegenwoordig nog pasta of een boterham? Je lijkt wel gek. Jammer, want volkorengranen leveren veel goeds op [...]

Hoe gezond zijn eieren nu eigenlijk?

By |15 maart 2017|

Hoeveel eieren per week zijn nog gezond? Dat is een vraag die niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Sommige zijn voorzichtig met hun advies omdat er veel cholesterol in eieren zit. Anderen hechten daar weinig [...]

Voeding & Filosofie: Veganisme (deel 3)

By |14 maart 2017|

‘Eerst komt het vreten, dan de moraal’ Hiermee bedoelde de duitse schrijver Bertold Brecht dat we in moeilijke tijden eerst aan onszelf denken en daarna pas kritisch nadenken over ons gedrag. Vroeger bestonden een aantal [...]

DIY: zelf champignonsaus maken

By |1 februari 2017|

Je kent het wel, drukke dag gehad op kantoor, file/vertraging op weg naar huis, snel langs de supermarkt voor de boodschappen én dan ook nog koken. De verleiding is dan groot om even een zakje [...]

Strijd om de voedingsfeiten

By |22 januari 2017|

Verschillende argumenten vliegen ons om de oren als we het over gezonde voeding hebben. Vaak verschillen de argumenten tussen voedingsexperts en -leken nogal: Voedingsleken: “voor mij voelt het goed om glutenvrij te eten, ik heb [...]

Januari recept: Chili sin carne!

By |22 januari 2017|

De maanden december, januari en februari vormen de winter! En in tegenstelling tot vorig jaar komt de kou nu wel goed om de hoek kijken. Goede avondmaaltijden op basis van veel groenten dragen bij aan [...]

Kerstrecept: gevulde portobello ’s uit de oven

By |22 december 2016|

met spliterwtenpuree en gestoomde broccoli-bloemkool mix Gevulde portobello ‘s Bereidingstijd: 25 minuten Ingrediënten gevulde portobello ‘s 50 gram pijnboompitten 4 grote portobello ’s 2 eetlepels olie 1 ui 1 teentje knoflook theelepel gemalen komijn fijngesneden [...]

Kerstrecept: havermoutmango taartjes

By |22 december 2016|

Wil je een lekker en fris dessert, niet te calorierijk maar wel bomvol goede ingrediënten? Met dit voedzame nagerecht kun je alle kanten op. Het recept is namelijk glutenvrij (mits je glutenvrije havermout gebruikt), én [...]

Kerstrecept: haverkoekjes met bananenijs

By |21 december 2016|

IJs maken we niet van suiker of romige melk, maar van bananen! Gebruik een combinatie van goed rijpe, bevroren bananen, en ander diepvriesfruit, cacao, kaneel, vanille, pindakaas… de mogelijkheden zijn oneindig! Vries per portie van [...]

Kerstrecept: erwtenpannenkoekjes met zalm

By |16 december 2016|

Fijne Feestdagen en een gezond 2017! Ingrediënten: (4 personen) 400 gram zalm 75 gram bloem 75 gram zelfrijzend bakmeel 160 ml karnemelk 80 ml melk 60 gram diepvries erwten (ontdooid) 1 eetlepel gehakte peterselie 2 [...]

Kerstrecept: mango gazpacho 

By |16 december 2016|

Fijne Feestdagen en een gezond 2017! Ingrediënten (4 personen) 175 ml sinaasappelsap (van ca. 3 middelgrote perssinaasappels) ½  mango (ca. 150 gram) Sap van ½  limoen 1 theelepel olijfolie ½ rode jalapeño peper 1 klein [...]

Boekreview: Het sportkookboek voor jongeren

By |9 december 2016|

Het Sportkookboek voor Jongeren is een vervolg op het Sportkookboek; beide van de hand van Stephanie Scheirlynck, één van meest bekende sportdiëtisten in Vlaanderen. Het recept van het eerste kookboek wordt hier nog eens dunnetjes [...]

Top-10 Healthy ontbijtjes

By |1 december 2016|

Een oud gezegde luidt:  ‘Eet ’s morgens als een koning, ’s middags als een edelman en ’s avonds als een bedelaar.’  Toegegeven; het is leuk bedacht en klinkt aannemelijk. Zou dat laatste de reden zijn [...]

Is rode gist rijst een goed alternatief voor statines?

By |20 november 2016|

Mensen met een te hoog cholesterolgehalte in het bloed gebruiken vaak statines om dit te verlagen. Statines, of cholesterolverlagers, kunnen echter vervelende bijwerkingen hebben. Er is een kruidenpreparaat in de omloop waaraan ook cholesterolverlagende effecten [...]

Boekreview: De Gluut

By |4 november 2016|

Glutenvrij eten hoeft niet moeilijk te zijn, maar voor mensen die om medische redenen glutenvrij moeten eten is het helaas wel een dagelijkse verplichting. Laten we dan proberen om het in ieder geval een béétje [...]

Het ideale ‘anti-jetlag-dieet’

By |30 oktober 2016|

Tv-programma’s kijk ik nauwelijks, maar de reisprogramma’s van Floortje Dessing vormen daar absoluut een uitzondering op. De plaatsen die ze bezoekt en de avonturen die ze meemaakt vind ik fantastisch! Zo kocht ik dan ook [...]

Is fructose de boosdoener?

By |16 oktober 2016|

Regelmatig staat fructose (fruitsuiker) negatief in de belangstelling. Fructose zou leiden tot overgewicht, leververvetting, hypertensie en verstoorde bloedlipiden. Om die reden wordt zelfs weleens het advies gegeven om de consumptie van fruit te beperken. Wat [...]

Hoe tijdsgebonden is de voedingswetenschap?

By |10 oktober 2016|

Voeding is hot. Diëten is hot. Extreme meningen omtrent voeding en diëten zijn hot. Het leidt tot verhitte discussies en deze tonen meer dan eens aan dat de opinies over gezonde voeding bijzonder sterk verdeeld [...]

Review: Slimme mensen diëten niet

By |7 oktober 2016|

“Als je chagrijnig en down wilt zijn en graag hongerlijdt, ga dan een dieet volgen”. Aldus Dr. Charlotte Markey in haar boek Slimme mensen diëten niet. Op heldere wijze legt ze uit waarom een regime [...]

Beta-glucanen: wordt haver terecht gehyped als superfood?

By |26 augustus 2016|

Overnight oats, haverkoekjes, granola, mueslirepen of oerhollandse havermoutpap. Haver wordt in veel ontbijtproducten en gezonde tussendoortjes verwerkt. Het wordt vaak gehyped als superfood en er worden allerlei gezonde effecten aan toegeschreven, zoals een cholesterolverlagende werking, [...]

Nieuw initiatief tegen voedselverspilling: ResQ

By |21 augustus 2016|

Wij zijn dol op anti-food waste initiatieven. Lees bijvoorbeeld hier in de 3-luik van Sandra hoe je voedselverspilling tegen kan gaan. Daarnaast houden wij van initiatieven zoals Kromkommer die van kromme groentes lekkere soepen maakt. En restaurant Instock die letterlijk voedselverspilling [...]

Eten in het buitenland: de do’s and don’ts

By |18 augustus 2016|

Je struint over een plaatselijke markt in Zuid-Italië en wordt door de ijsverkoper in de verleiding gebracht tot het kopen van een echte Italiaanse gelato. Of de satégeuren komen je tegemoet als de trein eindelijk [...]

Probeer het eens, nattō!

By |14 augustus 2016|

Een paar maanden geleden was ik in Japan, een land waar het eten van sojabonen veel voorkomt. Zoals edamame, tofu of yuba. Ook heb ik een andere vorm van sojabonen gegeten. Een plakkerige en sterk [...]

Boekreview: Gezond eten met gezond verstand

By |31 juli 2016|

Gezond eten met gezond verstand is het eerste boek van de hand van Stephan Peters, 8 jaar lang werkzaam geweest bij het Voedingscentrum als kennismanager en sinds kort werkzaam bij de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). En [...]

Bami goreng – de beste keuze

By |29 juli 2016|

Zeg eens eerlijk word jij ook wel eens verleid om een kant-en-klaar maaltijd uit het schap te pakken? Snel even opwarmen in de magnetron en klaar. Of maak jij het zelf met een zakje kruidenmix [...]

Foodie: Geloofwaardigheid

By |22 juli 2016|

Wie moet je nu geloven als het gaat om voedingsadviezen? Is het je dokter, je diëtist, je moeder, beroemdheden, televisieprogramma’s, documentaires, tijdschriften, de overheid, het Voedingscentrum, de supermarkt, voedingsmiddelenfabrikanten, de biologische industrie, alternatieven geneesheren of [...]

SMARTsize: Onderzoek in de praktijk

By |8 juli 2016|

Onderzoek in de praktijk, hoe werkt dat dan? In mijn praktijk in Leiden wil ik wetenschappelijk onderzoek combineren met de dagelijkse praktijk. Ik werk daarbij ook samen met academische fysiotherapeuten die ook onderzoek doen, dus [...]

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?