Hoi! Mijn naam is Gaby en ondertussen hebben jullie alweer een paar blogs van mij kunnen lezen op I am a foodie. Ik schreef over coeliakie, glutensensitiviteit en tarwe-allergie , spelt, haver , fytinezuurquinoa, en ik schreef een review over De Krat. Ik werk als diëtist in mijn eigen praktijk Voeding + Advies welke bijna 2 jaar bestaat! Hiep hoi! Leuk nieuwtje; dat ga ik vieren met een nieuwe website gemaakt door foodie Liesbeth Smit! Vandaag wil ik jullie graag een kijkje geven in één van mijn werkdagen als diëtist.

Spreekuur in Medisch Centrum Pieter Caland: 3 intakes

Ik begin mijn dag met 3 nieuwe intakes. De eerste is een meisje van 5 jaar (en haar ouders). Voor de zomer heeft ze de diagnose coeliakie gekregen. Ze hebben toen zelf het één en ander uitgezocht over het glutenvrije dieet. Dit leek aardig goed te gaan, tot ze op vakantie gingen, toen bleek het dieet toch wat lastiger. Thuis pakten ze snel de draad weer op, maar ze wilden toch even checken of ze alles wel goed deden en de puntjes op de i zetten. Ik doe een voedingsanamnese en we bespreken de (strenge) regels van het glutenvrije dieet. Het blijkt dat ze toch nog wat producten gebruiken die een extra controle kunnen gebruiken en ook op kruisbesmetting en glutenstapeling zou nog wat beter gelet kunnen worden. We spreken over 6 weken weer af en als ze erg twijfelen over een product mogen ze me een mailtje sturen met een foto van de ingrediëntenlijst.

2de intakegesprek

Mijn 2de intake is een vrouw met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Zij komt speciaal naar mij omdat ik geschoold ben in het FODMAP-dieet. Het FODMAP-dieet is een nieuwe behandeling bij PDS en de eerste onderzoeken wijzen uit dat het bij 75% van de PDS patiënten lijkt te werken! Het best strenge dieet sluit een aantal voedingsmiddelen uit (laag FODMAP dieet) waarna er gekeken wordt welke voedingsmiddelen er klachten geven door deze één voor één weer toe te voegen. We bespreken de regels van het laag FODMAP dieet en zorgen er samen voor dat ze even vooruit kan met wat voorbeeld ontbijtjes, lunches, avondmaaltijden en tussendoortjes. Mevrouw is zelf erg bang om te veel af te vallen (ze is al erg licht), dus daar geef ik haar nog wat extra tips voor. Ik voer wat metingen uit zodat we haar lichaamssamenstelling in de gaten kunnen houden en we spreken over 3 weken weer af om de vorderingen te bespreken.

3de intakegesprek

Mijn 3de intake is een studente bij wie coeliakie is gediagnosticeerd. De meeste klachten zijn door het glutenvrije dieet al aardig verdwenen, alleen de vermoeidheid is er nog wel. Toen ze zei dat ze alleen woont (en niet in een studentenhuis met een gezamenlijke keuken) slaakte ik stiekem een kleine zucht. Dat maakt het een stukje makkelijker voor haar! Ik doe wederom een voedingsanamnese en bespreek alle regels van het glutenvrije dieet. Het glutenvrije dieet gaat eigenlijk wel goed, maar ze zou haar voeding nog wel wat gezonder kunnen maken, waardoor ook de vermoeidheid mogelijk kan verdwijnen. We maken een paar actiepunten en spreken weer voor over een paar weken af.

Ik heb een kwartiertje pauze, drink en eet even wat. Daarna staan er nog 4 vervolgconsulten op de planning.

dietist - een dag uit het leven van

Spreekuur in Medisch Centrum Pieter Caland: 4 vervolgconsulten

De eerste is een jonge vrouw die al haar hele leven coeliakie-achtige klachten heeft. Ze is een tijdje geleden dan ook op coeliakie getest, maar hier kwam niks uit. Nu zijn we door middel van eliminatie-provocatie aan het testen of ze mogelijk glutensensitief is. Glutensensitiviteit is een vrij nieuwe aandoening, waarbij je geen coeliakie hebt, maar je wel beduidend beter voelt bij een glutenvrij dieet. Ze heeft zich vandaag ongeveer 6 weken aan een strikt glutenvrij dieet gehouden. Ze voelt zich stukken beter en vult de klachtenlijst in, die ze 6 weken geleden ook had ingevuld. Ze ontdekt dat ze van sommige klachten vergeten was dat ze ze had! We spreken af dat ze nu voor minstens een week met de herintroductie van gluten start en dat we over een week bellen over het verloop. Wanneer blijkt dat met het toevoegen van de gluten aan haar voedingspatroon, ook de klachten weer terugkomen, dan kunnen we stellen dat mevrouw glutensensitief is.

Tweede consult

Het tweede vervolgconsult is van een vrouw die een stok achter de deur nodig heeft met afvallen. Ze is 0,8 kg afgevallen in de afgelopen 2 weken en ook haar tailleomvang is afgenomen met 2 cm! We bespreken hoe ze haar avondeten voor zichzelf op een makkelijke manier gezonder kan maken, aangezien haar vriend een lastige eter is en vooral van ongezond voedsel houdt. Ook verzinnen we nog wat gezonde tussendoortjes. Ik stimuleer haar nog om wat meer te sporten en we spreken weer over 2 weken af.

Derde consult

Mijn derde vervolgconsult is een vrouw die ik al een tijdje zie. Mevrouw heeft al zo’n 15 jaar coeliakie en houdt zich aan een strikt glutenvrij dieet. Ze kwam bij mij omdat er toch weer vage klachten waren opgespeeld. We hebben de afgelopen tijd het e.e.a. geprobeerd, maar de klachten bleven. Ik opperde de één-na-vorige keer dat haar klachten erg lijken op die van een eerdere cliënt met een histamine-intolerantie. Er stond toen al een reguliere allergietest op de planning, waarbij nu ook naar histamine werd gekeken. Hier bleek ze inderdaad heel erg op te reageren! De vorige keer bespraken we de richtlijnen van een histamine-arm dieet en vandaag komt ze terug. Het gaat erg goed en voelt zich stukken beter. Ze merkt het ook gelijk als ze een keer wat minder goed op haar voeding let. We zijn allebei erg blij dat de puzzel opgelost lijkt te zijn! Het is nu alleen nog een kwestie van uitzoeken tot welke grens ze wel histamine kan verdragen, want deze grens is voor iedereen anders. Ze zal steeds kleine beetjes histamine-rijke producten gaan proberen en houdt dit bij in een dagboekje. Mevrouw houdt mij op de hoogt per mail.

Laatste consult

Mijn laatste consult voor vandaag is een mevrouw die begin dit jaar bij mij kwam voor het glutenvrije dieet bij coeliakie. In mei is bij haar een nierbekkentumor ontdekt, waarna er een nier en urineleider verwijderd is. Voorlopig blijft mevrouw nog chemospoelingen houden. Ze wilt graag wat tips om zo gezond mogelijk te leven met één nier en ook zijn haar darmen erg van streek door de vele antibiotica die ze heeft gehad. We bespreken het e.e.a. en ik adviseer haar een probiotica. Daarna nemen we afscheid, aangezien mevrouw binnenkort naar de andere kant van het land zal verhuizen. We spreken af dat ze me mag mailen indien nodig. Toevallig heb ik afgelopen week nog een mailtje van haar ontvangen met een wetenschappelijk artikel over het stellen van de diagnose coeliakie. Erg leuk!

dietist - een dag uit het leven van

De Atleetfabriek

Dat waren mijn consulten voor vandaag, maar de werkdag is nog niet voorbij! Ik fiets naar huis. Het is ondertussen half 2; tijd om te lunchen. Om 2 uur zit ik weer achter mijn bureau. Tijd om wat uit te werken voor De Atleetfabriek. De Atleetfabriek is een bedrijf dat sportprogramma’s op maat maakt voor bedrijven en instellingen. Momenteel loopt er een 16-weken durend sportprogramma waarbij de deelnemers ook wekelijks voedingsinformatie toegestuurd krijgen. Uiteindelijk moet dit een volledig boek over gezonde voeding worden, wat elke deelnemer van De Atleetfabriek gaat krijgen. Erg leuk! Ik verzamel elke week de informatie, waarna een andere diëtist aanvult en vervolgens gaat er nog een editor overheen. Deze week schrijf ik over gezonde keuzes maken buiten de deur. Wellicht ook nog eens leuk om deze om te schrijven voor een Iamafoodie-blog. Kijk, zo ontstaan ideeën!

Voorlichting bij Pilates studio Maristella

Het is half 5, ik neem even wat langer pauze, kook en eet. Om half 8 staat er een voorlichting over gezonde voeding gepland bij Pilates studio Maristella. De studio bestaat 5 jaar en organiseert daarom verschillende workshops. Ik ben daar één van. Mensen die pilates les volgen in de studio mochten zich vrij inschrijven en ik vind het lastig in schatten wat voor mensen op mijn workshop af zullen komen. Ik heb besloten niet teveel voor te bereiden en de avond te laten lopen zoals die loopt. Er blijken zo’n 15 deelnemers te zijn. Ik doe een voorstelrondje en vraag wat ze van de avond verwachten of wat ze willen weten. De actuele thema’s worden genoemd; brood, koolhydraten, suikers, melk, superfoods, roomboter en ‘mag ik ’s avonds na de pilates les nog wat eten’? Ik leg uit, zij vragen en ik leg weer uit. Dit gaat zo’n 1,5 uur door en eigenlijk zijn we dan nog niet klaar, maar er staan lekkere en gezonde hapjes op ons te wachten (jaja, met een glaasje champagne, want de studie bestaat 5 jaar dus het is feest!) Het is een ontzettend leuke en interactieve workshop geworden! Wanneer ik de week daarna de kleedkamer van mijn pilates les in wil lopen, hoor ik iemand uit mijn groep heel positief over de workshop praten tegen iemand die er niet was. Ik ben blij!

dietist - een dag uit het leven van

Oké, dit was echt een mega lange dag. Zo zijn ze echt niet altijd J (Maar regelmatig ook wel). Ik heb deze dag voor jullie uitgekozen, omdat hij mooi de verschillende aspecten van mijn werk laat zien. Cliënten binnen mijn specialisaties, een freelance opdracht en het geven van een voorlichting. Uiteraard is er ook altijd héél-erg-veel administratie te doen, maar hé, dat komt morgen wel weer :-).

Lees hier meer over de werkdagen van mijn collega-bloggers