Aan mij de eer om een kijkje te geven in een dagje uit mijn leven. Ik combineer 2 leuke banen, ik heb namelijk een eigen praktijk, Everdien Foodcoaching, en daarnaast ben ik werkzaam in het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. En deze combinatie van banen is uitdagend en erg afwisselend!

Werken in het kinderziekenhuis

In het kinderziekenhuis doe ik onder andere de kliniek en 1x per week de NeMo-poli. Op de NeMo-poli worden kinderen gezien met een (verdenking van een) Neuromusculaire of Mitochondriële ziekte. Als onderdeel daarvan voer ik onder andere een indirecte calorimetrie uit. Hierin wordt de energiebehoefte gemeten. Op de NeMo-poli worden de kinderen in één ochtend gezien door arts, fysiotherapeut en diëtist. Door alle onderzoeken bij elkaar te leggen kan de arts alle puzzelstukjes bij elkaar leggen voor de diagnostiek. Ik vind het super om met kinderen te werken. Het is uitdagend, want in tegenstelling tot volwassenen moet je onder andere ook rekening houden met groei en ontwikkeling. En je kan je advies aan de allerkleinsten natuurlijk niet uitleggen. Kortom, veelzijdig werk!

Werken in mijn eigen praktijk

Ik heb sinds kort een eigen praktijk bij Corpus Mentis in Leiden, een locatie waar ik samenwerk met academische fysiotherapeuten en een kinder- en jeugdpsycholoog. We zijn allemaal academisch geschoold, en deze combinatie van disciplines zorgt ervoor dat we elkaar in de behandeling kunnen versterken. Erg inspirerend werken!

Graag neem ik jullie mee op een dag op de praktijk:

Ik heb op maandag en dinsdag praktijkdagen, ik kan deze naar wens invullen. Voordeel van eigen baas zijn! Veel cliënten komen ook bij de fysiotherapeut, dus daarom proberen we de afspraken zoveel mogelijk te combineren. Vandaag zie ik alleen ’s ochtends cliënten, want ’s middags ga ik op op pad naar Gouda, om daar een presentatie te geven.

Mijn eerste cliënt is een man met Diabetes type 2 en obesitas. Zijn overgewicht belemmert z’n beweging, daarom traint hij bij de fysiotherapeuten om fitter te worden. Hij is erg gemotiveerd om af te vallen en wil heel graag van de insuline af. Samen bespreken we hoe we daarmee aan de slag gaan. We proberen zijn motivatie zo scherp mogelijk te maken en zetten deze op papier. Ook denken we na over de mogelijkheden als hij wat zal afvallen; wat levert het hem op? Aan het eind van het gesprek lopen we nog even langs de fysiotherapeut voor praktische tips voor de activiteit thuis. Zo maken we de afspraken en doelen zo concreet mogelijk, we gaan er tegenaan!

Mijn volgende client komt voor een evaluatiegesprek. Hij heeft COPD en wil zijn voeding optimaliseren om in een zo goed mogelijke conditie te zijn. Hij was gestopt met koken en voelde zich de laatste tijd ook minder fit. Na ons eerste gesprek is hij weer aan de slag gegaan, we hebben samen gekeken hoe hij zo makkelijk mogelijk een gezonde maaltijd kan maken zonder terug te vallen op kant en klare maaltijden. Hij heeft na ons gesprek een wok gekocht en maakt nu veel roerbakgerechten, en dat bevalt hem supergoed. Hij heeft nu ook altijd vis en groenten in de vriezer, zo kan hij altijd makkelijk een maaltijd maken. Het is mooi om te zien hoe groot het effect kan zijn van voeding. Het stimuleert hem ook om gezond bezig te zijn en te blijven.

Tussendoor ben ik bezig met een cursusopzet. Ik ga namelijk de cursus “Gezond zwanger en (op)voeden” geven. Zo combineer ik de kennis van beide banen. Ik heb posters laten drukken, en in de wachtkamer trekt het ook meteen de aandacht. Ik schrijf wat tekstjes voor social media en de site, neemt even een break en dan weer op naar het volgende.

Ondertussen moet ik richting Gouda, ik ga daar een presentatie geven over gezonde voeding aan de leden van een ouderenbond. Superleuke doelgroep, er zijn zo’n 30 geïnteresseerden gekomen. Ik trap af met fabels en feiten. Zo kan ik meteen kijken hoe het met de kennis staat. Verrassend genoeg weten veel mensen dat bananen niet stoppen, dat is een hardnekkige fabel die diëtisten vaak horen. Dus dat stemt positief. Ik geef mijn presentatie over gezonde voeding, beweging maar ook over ondervoeding. Er wordt even verbaasd gereageerd, maar als ik vertel dat 1 op de 10 ouderen ondervoed is in Nederland wordt het even stil. Ik leg uit dat je ook ondervoed kan zijn ook al ben je te zwaar, dat blijkt een eyeopener.

De groep is enthousiast en stelt tussendoor wat korte vragen, lange vragen mogen tot het eind bewaard worden. Ik beloof nog even bij hun borrel te blijven, wat uiteindelijk resulteert in een rij met mensen die hun persoonlijke vraag willen stellen of een reactie willen geven. De reacties zijn positief en het mooiste compliment:  “Jij bent geen Unilever diëtist die becel adviseert, maar onafhankelijk is en goede uitleg geeft.” Wow, die is binnen!

dietist-everdien-van-der-leek

Als ik moe maar voldaan thuis kom trek ik nog even mijn hardloopschoenen aan. Naast voeding is beweging ook een grote passie. En met een eigen bedrijfsshirt aan rent het natuurlijk net even lekkerder! I love my job!