Hallo! Jullie weten inmiddels dat ik al ruim twee jaar sportdiëtist ben. Sinds afgelopen zomer ben ik full time docent/onderzoeker bij de HAN in Nijmegen. Ik doceer binnen de minoren Sport en Voeding, Interdisciplinaire Samenwerking binnen Training en Sportrevalidatie, de post-HBO opleiding Sportdiëtetiek en de opleiding Voeding en Diëtetiek. Daarnaast run ik mijn praktijk in de avonduren en in het weekend. Ik neem jullie graag een dagje mee!

Lesgeven

Het is dinsdag en dat betekent dat ik vandaag lesgeef in de minor ISTS. In deze minor geef ik les aan studenten die het mono-onderdeel Voeding volgen. De studenten zijn dit blok bezig met het schrijven van een voedingsrichtlijn analyse. Ik geef eerst een hoorcollege over inspanningsfysiololgie. Daarna volgt een werkgroep, waar de studenten de opgedane kennis verwerken in een opdracht, met extra Vitamine C. De C staat voor Creativiteit. Zo heeft een student een poster gemaakt en overhoort zijn medestudenten op een zeer leuke manier.

sportdietist

Tijdens de tutorgroep worden nog twee presentaties gegeven door twee studenten, over hun voedingsrichtlijn analyse. De laatste les is een intervisie les, waarbij ik twee projectgroepen coach op de voortgang van hun interdisciplinaire project. Tijdens deze intervisie les doen we een rollenspel ten aanzien van het stages of change model. Dit model wordt veel gebruikt bij gedragsverandering, omdat gedragsverandering een proces is. Het laat zien welke fases mensen doorlopen en welke stappen zij zetten om te komen tot het veranderen van hun gedrag. Studenten zijn in ieder geval enthousiast en kunnen weer verder met hun interdisciplinaire project!

Natrium, kalium en Mediterraan voedingspatroon

Het is 13:30 uur, de lessen voor vandaag zitten er op, tijd voor lunch. Ik lunch met een collega in de Meet & Greet op het Gymnasion in Nijmegen. Na de lunch heb ik ongeveer anderhalf uur om mijn lessen voor donderdag en vrijdag voor te bereiden. Deze lessen zijn voor studenten Voeding en Diëtetiek, zij volgen momenteel de onderwijseenheid Metabolisme en Voedingspatronen. Deze week staan natrium, kalium en Mediterrane voedingspatroon centraal. Erg interessant: wist je bijvoorbeeld dat…

  • 85% van onze bevolking meer zout consumeert dan de maximumrichtlijn van 6 gram per dag? (1)
  • En dat 79% van het zout al aanwezig is in gekochte voedingsmiddelen, zoals brood, vleesproducten en kaas?
  • Naar schatting wordt een vijfde deel van het geconsumeerde zout toegevoegd tijdens de bereiding en aan tafel!
  • In vergelijking met het Westers voedingspatroon bevat het Mediterrane voedingspatroon meer groente, fruit, kruiden, vis, plantaardige olie (olijfolie), noten en zaden en een matige hoeveelheid rode wijn. Dit voedingspatroon bevat minder varkens- en rundvlees, boter en room (tov het Westers voedingspatroon).

Om 16:00u heb ik overleg met mijn stagiaire Nancy. Zij heeft in de ochtend enkele vervolgconsulten uitgevoerd. We evalueren deze consulten en ik help haar met het opstellen van nieuwe doelen voor de volgende reeks consulten deze week.

Mijn praktijk

sportdietist

Vanuit de HAN ga ik door naar mijn praktijklocatie in Oss. Ik eet in de trein: een salade met zelfgemaakte falafel, hummus, noten, veel groente en avocado. Het is inmiddels 18:30 uur en de eerste cliënt is aan de beurt. Het is een jongeman, die ik inmiddels ruim 8 maanden begeleid. Acht maanden geleden had hij nog ondergewicht, inmiddels is hij ruim 6kg aangekomen, zit hij weer op een gezond gewicht en voelt hij zich beter dan voorheen. Ik meet en weeg hem, we bespreken enkele variaties binnen zijn voedingspatroon en we besluiten elkaar over twee maanden weer te zien.

De tweede cliënt is een judoka. Vlak voor de vakantie hebben wij besloten dat zij een gewichtsklasse hoger gaat judoën. In de vakantie is ze ook aardig wat centimeters gegroeid! Vanwege haar nieuwe opleiding stellen we haar voedingsadvies bij, zodat haar energieinname nog beter aansluit bij haar energiegebruik.

De derde cliënt is een talentvolle BMX-er. Hij heeft goed nieuws, want hij is gescout en zal aankomend seizoen doorstromen naar het regionaal trainingscentrum in Brabant. Leuk te zien hoe trots hij het vertelt! We evalueren zijn voedingsadvies (samen met zijn moeder), finetunen het wat meer, want de aankomende maanden wordt minder gefietst en meer kracht getraind.

De vierde cliënt is een talentvolle schoonspringster. Het is haar eerste consult. Met haar coach is eerder besloten dat zij aankomend seizoen individuele voedingsbegeleiding zal krijgen. Het eerste consult duurt een uur en gelukkig is haar moeder ook mee. Tijdens het consult bespreken we haar hulpvraag, doelstellingen, haar sport en haar huidige voedingspatroon. Dit is nog niet optimaal qua macronutriëntverhouding en daarnaast is haar voeding rondom een training of wedstrijd ook nog niet optimaal. Samen stellen we haar vernieuwde advies op, met vier uitvoeringsafspraken.

sportdietist

I’m calling it a day!

Zo. Het is 21:00 uur. I’m calling it a day! Dit was een dag uit mijn leven. Het lijkt misschien een super drukke dag, maar op dit moment leef ik mijn droom en geniet ik van elk moment!

Bronnen:

  1. RIVM Rapport (2012) “Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland. Resultaten uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010.

Lees hier meer over de werkdagen van mijn collega-bloggers