Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen, ben ik voor mezelf aan het uitzoeken of ik eigenlijk wel gezond eet. Daarmee bedoel ik: krijg ik alle benodigde voedingsstoffen binnen, en krijg ik niet teveel ongezonde stoffen binnen. Als diëtist denk ik vaak dat ik redelijk gezond bezig ben, maar er is af en toe (als ik op zondagochtend weer eens een croissantje naar binnen werk, of een dag zomaar ineens helemaal geen fruit en groente heb gegeten) ook twijfel! Zijn mijn 4-5 gezonde dagen eigenlijk wel voldoende om te compenseren voor die 2-3 minder gezonde dagen? Ik wil er graag alles aan doen om gezond te leven, en dan is het wel zo handig om te weten hoe ik ervoor sta. Heb jij goede voornemens, en wil jij ook eens in kaart brengen hoe je er voedingstechnisch voorstaat? Lees dan mee, want ook jij kan dit doen!
Stap 1:
Om te beginnen heb ik gedurende een week (dit was vóór de feestdagen ;)) een eetdagboek bijgehouden. Deze week was voor mij redelijk representatief voor mijn gebruikelijke eetpatroon. Ik at 5x thuis, en 2x bij vrienden en familie.
Stap 2
Vervolgens heb ik mijn dagboek ingevuld in een voedingsberekeningsprogramma. Zorg dat je een programmaatje kiest wat de NEVO (Nederlands Voedingsstoffenbestand) als basis heeft. Een Nederlands programma gebruikt dan ook meteen de juiste verstrekkingseenheden (dus geen cups, ounces etc. dat wordt best ingewikkeld, maar gewoon een Nederlands kopje, beker of sneetje brood), en de juiste referenties om mee te vergelijken.
De Eetmeter
Zelf vind ik de Eetmeter van het Voedingscentrum een handig programma. Eetmeter kun je op je PC gebruiken, en heeft tevens een app! Je kunt als je de app gebruikt ook direct alles wat je eet invullen ipv een papieren dagboek bij te houden. Dieetinzicht is ook prima, m.i wat ingewikkelder in gebruik. Dieetinzicht is van origine een zelfmanagementtool die binnen het vakgebied diëtetiek veel gebruikt wordt. Het biedt uitkomst als je een dieet volgt i.v.m. ziekte, en je wil op bepaalde stoffen in je voeding letten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld koolhydraten i.v.m. diabetes, of kalium bij nierziekten. Je kunt in dit programma je zorgverlener met je mee laten kijken.
Hoe sta ik er voor??
Ik heb mijn uitslagen inmiddels bekeken, en ga op alfabetische volgorde gewoon aftrappen met vitamine A. In de week die ik heb bijgehouden at ik gemiddeld ongeveer 412 mcg vitamine A per dag… Daar schrik ik meteen van want ooowhhh da’s de helft van de aanbeveling die geldt voor vrouwen in mijn leeftijdscategorie!!! Ik ben benieuwd hoe dit kan, en of het een probleem is. Binnenkort meer hierover!
Doe jij mee? Ben jij geïnteresseerd in het ‘tracken’ van je gezondheid (voeding, bewegen, slaap, stress) middels apps. Lees hier dan meer over ‘quantified self’.
Ik heb meer dan een jaar geleden De Eetmeter en nog een andere amerikaanse gebruikt. Nu gebruik ik de website Cronometer en ben erg tevreden 🙂 Er is een app van, maar volgens mij is deze betaald. Het werkt motiverend en inspirerend, ik tel geen calorieën maar wil inzicht krijgen in alle micro- en macronutrienten die mijn lichaam betreden!
Bedankt voor het artikel!