Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Een magisch gerecht met oud brood! MIGAS de Guerilla!

Door | 2017-01-07T09:38:35+00:00 7 oktober 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen, Recepten|Onderwerpen: |
  • foodwaste
Alle ontwikkelingen omtrent de vluchtelingen zijn ons uiteraard ook niet ontgaan. Op welke manier kunnen wij de vluchtelingen en diverse hulporganisaties helpen en steunen? Hoe kunnen wij dit beter doen dan een link te leggen met voeding. Vorige week werden wij benaderd door het Guerilla Kitchen collectief. Ze kwamen met het verzoek om op I’m a Foodie een recept onder de aandacht brengen in het kader van hun fantastische initiatief om vluchtelingen te helpen. Wij werden meteen enthousiast. Guerilla Kitchen gaat het einde van deze maand met een foodtruck langs diverse Europese steden waar vluchtelingen worden opgevangen om voor ze te koken. Om geld in te zamelen loopt momenteel een crowdfunding campagne. Supergoed werk. Steun jij ze ook?!

Het onderstaande recept is door de meiden van Guerilla Kitchen geschreven.

Guerilla Kitchen: vul buiken geen prullenbakken

Gewapend met het Migas de Guerilla recept zullen twee vrouwelijke strijders van het Guerilla Kitchen collectief naar Oost Europa sjezen om te koken vanuit hun bus met vluchtelingen en te vechten tegen voedselverspilling op grote schaal! Onder het motto: vul buiken geen prullenbakken, verzameld dit Amsterdamse collectief afgedankte producten en kookt hiermee gezonde maaltjes voor Jan en Alleman. Iedere dag belanden er bijvoorbeeld kilo’s brood in de container van bakkerijen en supermarkten. Dood zonde vanwege zoveel redenen, aldus Guerilla Kitchen. Met de overdosis afgedankt brood weten de guerrilla koks inmiddels wel raad mee! De Spaanse Anita vertaalde een lokaal brood gerecht uit haar knusse bergdorp naar een vegetarische variant: Migas de Guerilla! Nooit meer oud brood verspillen!

Check hier de crowdfunding om deze missie mogelijk te maken in ruil voor hun magisch Migas de Guerilla recept!

guerilla
Ingrediënten

(4 personen)

  • 2 oude broden
  • 1 grote ui
  • 2 paprika’s
  • 4 knoflook teentjes
  • 1 courgette
  • paprika poeder
  • peper
  • zout
  • peterselie
  • olijf olie
  • chili (optioneel)

Bereiding

  1. Snij de uien en hak de knoflook in kleine stukjes
  2. Plaats een grote pan of een wok op een laag vuurtje. Giet er twee 2/3 van een kopje olijfolie in. Wanneer de olie verhit is, kieper de knoflook, de uien, de chili’s en 1 eetlepel zoete paprika poeder erbij. Kook het voor ongeveer 5 minuten en neem het van het vuur af
  3. Snij de paprika en de courgette en voeg bij de pan. Bak alles op een laag vuurtje totdat het gaar is maar overdrijf het niet. Voeg nu zout en peper toe
  4. Nu is het tijd voor de Migas magic! Scheidt de gebakken groentenmix van de olie. Met een grote vergietlepel vis je ze uit de olie, op een apart bord. Giet de olie in een potje, die komt straks weer van pas!
  5. Maak de pan vooral niet schoon! Giet de rest van de olie erin. Snijd het brood in kleine blokjes en gooi het in de pan als de olie op temperatuur is. Na ongeveer 20 minuten en elke 5 minuten het brood te roeren, is het brood omgetoverd tot knapperige gouden croutons
  6. Mix de olie in het potje, met een zelfde hoeveelheid water. Beetje bij beetje gooi je dit vloeibare goedje bij de croutons in de pan. Roer het goed om met een lepel zodat alle croutons even vochtig zijn. Laat het op een laag vuurtje door bakken
  7. Wanneer het water grotendeels geabsorbeerd is door de croutons, is het weer showtime voor de zojuist gebakken groenten. Mix de groenten met de croutons in de pan. Voeg peterselie toe en als het nodig is, peper en zout. Serveer appel partjes of gebakken ei bovenop het gerecht als een mogelijk lekker extraatje!
  8. De Migas de Guerilla is klaar! Zet de grote pan gezellig in het midden van de tafel, geef iedereen een lepel en deel net als de Spanjaarden deze maal met vrienden en vreemdelingen vanuit de pan

Leve het oude brood!

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I’m a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I’m a Foodie, analyseert ze – samen met zo’n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers – trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

Schrijf een reactie