In deze aflevering is Rob van Berkel te gast. Hij is (onderzoeks)diëtist, schrijver en eigenaar van ‘Rob van Berkel voeding en gezondheid’. Met zijn bedrijf schrijft hij teksten over voeding en gezondheid. Van blogs op websites tot professionele artikelen. Rob houdt zich bezig met het ontkrachten (debunken) van gezondheidsclaims. In deze show neemt hij je mee in wat zijn drijfveer is om voedingonderwerpen waar discussie over is te debunken evenals bedrijven aan te pakken die producten in de markt zetten met gezondheidsclaims die wettelijk gezien niet mogen dan wel niet (wetenschappelijk) onderbouwd zijn.

Je kunt de podcasts ook terugluisteren via jouw favoriete podcast platform zoals iTunesGoogle podcastJuke of Spotify. En uiteraard via onze eigen podcast pagina.

Shownotes

  • I’m a Foodie Podcast 
  • Klacht indienen bij de Reclame Code Commissie
  • Check de site van Rob
  • Wat zijn gezondheidsclaims?
  • Nieuwsbericht Hartstichting: “Voeding aangevuld met ketonen verbetert werking ziek hart”. Dit is gebaseerd op één onderzoek in muizen waarbij hartfalen is nagebootst. De muizen kregen relatief veel ketonen (ca. 20-30% van de totale energie-inname). Ketonen zijn niet goedkoop. Eén van de gebruikte ketonen is gewoon te koop. Omgerekend naar een mens met een energiebehoefte van 2.000 kcal/dag kost dat dan € 100-200 per dag. Door de studie-opzet is de nodige terughoudendheid gewenst. De Hartstichting heeft inmiddels een disclaimer erbij geplaatst. De gunstige effecten zijn wel aanleiding om dit nu te onderzoeken bij hartfalenpatiënten. Disclaimer: “Let op! De resultaten uit deze studie zijn nog niet getest bij hartfalenpatiënten. We weten dus nog niet of het toevoegen van ketonen aan je voeding echt werkt en veilig is. Ga daarom niet zomaar zelf supplementen met ketonen gebruiken.”
  • Uitspraak Reclame Code Commissie over een supplement dat het energieverbruik tot 400 kcal/dag zou verhogen:  “Het College oordeelt op grond van het voorgaande dat Vemedia de bestreden claims onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt voor wat betreft het effect dat inname van Oenobiol Paris Silhouette Boost kan hebben op het energieverbruik en de verbranding van calorieën. In zoverre gaan de onder 5.1 weergegeven stellige claims verder dan op basis van de aanwezige gegevens gerechtvaardigd kan worden geacht.”
  • Uitspraak Reclame Code Commissie over een glas Appelsientje dat mee zou tellen als één stuk fruit: “Gelet op het bovenstaande is de Commissie van oordeel dat de uiting gepaard gaat met onjuiste informatie over de eigenschappen van het product. In zoverre is er sprake van misleidende voedselinformatie en is de uiting in strijd met artikel 7 lid 1 van de Verordening (EU) Nr. 1169/2011 en daardoor met de wet als bedoeld in artikel 2 NRC.”

Wil je ons steunen? Doneer!

Een podcast over voeding is een productie van evidence based food collectief I’m a Foodie. Wij vertalen de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. I’m a Foodie is onafhankelijk van de voedingsindustrie. Je kunt ons steunen door het doen van een donatie via Vriend van de Show. Check: www.vriendvandeshow.nl/pov

Show flow: check direct het moment waar je behoefte aan hebt 🙂

Voorstellen: Rob van Berkel 00:01:30:05
Misleidende titel bij de Hartstichting 00:03:06:23
Gezondheidsclaims debunken 00:06:18:18
Waarom ontkracht Rob voedingshypes? 00:12:29:09
Hoe gaat Rob te werk? 00:14:28:19
Werken zonder opdrachtgevers 00:19:00:25
Een verdienmodel voor debunken 00:20:54:25
Robss strategie 00:24:50:15
Rob’s geheime zaak 00:26:17:10
Goedgekeurde gezondheidsclaims 00:29:27:19
Drie praktische tips 00:33:52:12
Tips voor volgende gasten 00:37:07:02
Reclame 00:39:32:12
Afkondiging 00:41:04:16