In oktober 2017 hebben we Eet als een atleet gelanceerd. Eet als een atleet is een boek geworden met 192 pagina’s, maar we hadden genoeg tekst en inspiratie om 3 boeken te schrijven of om een super-de-super dik boek te maken. Schrijven=schrappen, en ook wij ontkwamen hier niet aan. De eerste versie van het manuscript bevatte ruim 80.000 woorden terwijl we van te voren zo’n 35.000-40.000 hadden begroot. Tsja, vervolgens hebben wij dagenlang gediscussieerd welke teksten we zouden willen behouden of herschrijven en is het ons gelukt om ruim 30.000 woorden te schrappen. Maar uiteraard hebben we deze teksten bewaard om ze alsnog met je te delen in deze rubriek ‘wat Eet als een atleet niet heeft gehaald’.
Sinds enkele jaren is het gebruik van bietensap razend populair onder sporters. Maar misschien wordt bietensap binnenkort wel van zijn troon gestoten door een nieuwkomer: kersensap! Maar geeft kersensap je prestatie daadwerkelijk een boost?
Wat maakt kersensap interessant?
Door het hoge gehalte aan antioxidanten (stoffen die schade in het lichaam door vrije radicalen kunnen voorkomen) zou het drinken van kersensap je herstel na inspanning kunnen bevorderen en spierpijn kunnen verminderen. Mogelijk werkt kersensap zelfs ontstekingsremmend. Het gaat dan wel specifiek om het sap van Montmorency kersen, beter bekend als ‘tart cherries’. Deze kersen worden voornamelijk in Noord-Amerika gekweekt en bevatten een hoger gehalte aan diverse antioxidanten dan ‘gewone’ kersen (1). Een onderzoek onder marathonlopers heeft aangetoond dat het herstel van de spieren sneller verliep na de consumptie van dit kersensap (2). Veelbelovend zijn ook de resultaten waarbij het nuttigen van kersensap in een periode voorafgaand aan de inspanning luchtwegklachten en -infecties bij duursporters zou kunnen verminderen (3). Ook bij krachttraining is er een positief effect waar te nemen na het gebruik van kersensap, namelijk minder spierpijn na inspanning (4). Naast effecten op het herstel na inspanning zou het gebruik van kersensap ook van invloed kunnen zijn op je nachtrust. Gezien het gehalte aan de stof melatonine in de kersen (stofje die er voor zorg dat je in slaap valt) zou het gebruik van kersensap je slaapkwaliteit kunnen verbeteren en dus indirect je herstel kunnen bevorderen (5).
Een wonderdrankje?
Op basis van de effecten hierboven beschreven zou je kunnen denken dat het een wonderdrankje is. Maar er zijn toch nog wel wat kanttekeningen te plaatsen. Het aantal en de grootte van de studies zijn nogal beperkt. De optimale dosis en het precieze werkingsmechanisme moeten nog verder worden uitgediept. Ook hebben antioxidanten ook heel duidelijk een negatief effect: het houdt de trainingsadaptatie tegen zoals je in het blog over antioxidanten en prestatie terug kan lezen (4,6,7, 8). De onderzoeken die er zijn geven aan dat je rond de 30 ml geconcentreerde kersensap moet gebruiken voor 1-2 keer per dag; gedurende enkele dagen voor en enkele dagen na inspanning voor een positief effect (8). De geconcentreerde variant is in Nederland trouwens nog niet op de markt. Waarom dan sap en niet de kersen? Dat kan ook hoor! Maar dagelijks 120 kersen weg eten is niet iedereen gegeven.
Conclusie
Hoewel kersensap in sommige studies veelbelovende resultaten laat zien is het zeker nog te vroeg om te zeggen dat het voor elke sporter gunstig is om te gebruiken. Vooralsnog: houd de ontwikkelingen en adviezen in de gaten maar ga niet wanhopig liters kersensap drinken om spierpijn te voorkomen.
Bronnen
- Kuehl, K.S. Cherry juice targets antioxidant potential and pain relief. Med Sport Sci. 2012;59:86-93. doi: 10.1159/000341965
- Howatson, G. et al. Influence of tart cherry juice on indices of recovery following marathon running. Scand J Med Sci Sports. 2010 Dec;20(6):843-52. doi: 10.1111/j.1600-0838.2009.01005.x
- Dimitriou, L. et al. Influence of a montmorency cherry juice blend on indices of exercise-induced stress and upper respiratory tract symptoms following marathon running–a pilot investigation J Int Soc Sports Nutr. 2015 May 11;12:22. doi: 10.1186/s12970-015-0085-8
- Levers, K. et al. Effects of powdered Montmorency tart cherry supplementation on an acute bout of intense lower body strength exercise in resistance trained males. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Nov 16;12:41. doi: 10.1186/s12970-015-0102-y
- Howatson, G. et al. Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality. Eur J Nutr. 2012 Dec;51(8):909-16. doi: 10.1007/s00394-011-0263-7.
- Coelho Rabello Lima, L. Consumption of cherries as a strategy to attenuate exercise-inducec muscle damage and inflammation in humans. Nutr Hosp. 2015 Nov 1;32(5):1885-93. doi: 10.3305/nh.2015.32.5.9709
- McCormick, R. et al. Effect of tart cherry juice on recovery and next day performance in well-trained Water Polo players. J Int Soc Sports Nutr. 2016 Nov 14;13:41
- Bell, P.G. et al. The role of cherries in exercise and health. Scand J Med Sci Sports. 2014 Jun;24(3):477-90. doi: 10.1111/sms.12085
.
In het artikel staat dat bietensap de laatste jaren razend populair is onder sporters.
Maar door sommige sporters wordt bietensap al veel langer gebruikt.
In een documentaire op de Belgische televisie over de Vlaamse wielrenner Jean Pièrre Monseré zag ik dat hij regelmatig bietensap dronk om zijn prestaties te verbeteren.
Monseré was een enorm wielertalent. Hij was al een topper bij de amateurs met talloze overwinningen en in zijn eerste jaar als prof, 1970, werd hij wereldkampioen op de weg. Hij overleed echter in maart 1971 toen hij tijdens een wedstrijd met 45 km/uur tegen een stilstaande auto reed. Hij was toen 22 jaar.