Pasta, eieren, eiwitpoeders, supplementen en shakes. Hoe zit het nu echt met sportvoeding en wat kun je het beste eten om maximaal te presteren bij het sporten?

Met de juiste voeding kun je beter presteren

Een goed voedingspatroon is voor elke sporter belangrijk, bijvoorbeeld om maag- en darmklachten tijdens wedstrijden te voorkomen, het goede gewicht te bereiken om optimaal te presteren of in een bepaalde klasse mee te mogen doen. Met de juiste voeding kun je beter presteren, hongerklop voorkomen en sneller herstellen na een training of wedstrijd. Maar wie als sporter op zoek gaat naar info over wat goede voeding is, raakt al snel de weg kwijt. Sportkookboeken van bn’ers en bekende sporters, artikelen met té algemene adviezen waar je niets mee kunt en allerlei wetenschappelijke artikelen die misschien wel kloppen, maar waarvan het lastig is om te bepalen hoe je die info moet omzetten in een goed voedingspatroon.

Drie toppers op het gebied van sportdiëtetiek, performance & wetenschap uit het I’m a Foodie blogteam: Vera Wisse (Praktijk Diëtetiek en Sportdiëtetiek), Sarai Pannekoek en Titia van der Stelt (Voedingconditie) schreven daarom ons nieuwe boek Eet als een atleet, de opvolger van Eet als en expert.

Zij hebben dit boek geschreven om je te helpen met vragen als: wat kan ik eten voor het sporten? Moet ik drinken tijdens trainingen en hoeveel? Heb ik supplementen nodig? Daarnaast vind je in Eet als een Atleet verhelderende infographics, heerlijke sportrecepten én handige voorbeelddagmenu’s. Tien personages vormen een uniek onderdeel in dit boek. Volg bijvoorbeeld crossfitter Boaz, hockeyster Jill en vega-zwemster Feline in hoe zij zich op het gebied van voeding voorbereiden op trainingen en wedstrijden. Dit boek is er voor elk type sporter, of je doel is om fit te blijven of om de top te bereiken. Welke sport je beoefent, hoe vaak je dat precies doet en welke leeftijd je hebt, maakt daarbij niet uit. Inmiddels ligt het boek bij de drukker en dat is toch wel een mijlpaal!! Ter inspiratie vind je hier alvast een recept uit het boek. Een kijkje nemen in het boek? Het inkijkexemplaar kun je hier vinden. Een exemplaar uit de eerste druk bemachtigen? Eet als een atleet is nu in de pre-order te bestellen!

 

Koolhydraatrijke lunchrecept: couscoussalade

  • Voor 4 personen
  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Voedingswaarde per persoon: 736 kcal, 82 g koolhydraten, 23 g vetten, 28 g eiwitten en 28 g vezels
  • Allergenen: gluten, tarwe, soja
eet als een atleet

Ingrediënten

  • 300 gram volkoren couscous
  • 500 gram broccol
  • 2 rode uien in ringen
  • 2 avocado’s in blokjes
  • 500 gram edamame (sojaboontjes)
  • 1 blik (400 gram) kikkererwten, uitgelekt
  • 5 takjes munt, blaadjes gehakt
  • 200 gram babyspinazie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snufje peper

Bereiding

  • Bereid de couscous volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Verdeel de broccoli in roosjes en kook of stoom de broccoli in drie minuten gaar.
  • Giet af en spoel met koud water in een vergiet.
  • Doe de couscous, broccoli, uien, avocado, edamame, kikkererwten, muntblaadjes en spinazie in een grote schaal en hussel door elkaar.
  • Sprenkel er wat olijfolie overheen en breng op smaak met wat peper.

Eet smakelijk!