Pasta, eieren, eiwitpoeders, supplementen en shakes. Hoe zit het nu echt met sportvoeding en wat kun je het beste eten om maximaal te presteren bij het sporten?

Met de juiste voeding kun je beter presteren

Een goed voedingspatroon is voor elke sporter belangrijk, bijvoorbeeld om maag- en darmklachten tijdens wedstrijden te voorkomen, het goede gewicht te bereiken om optimaal te presteren of in een bepaalde klasse mee te mogen doen. Met de juiste voeding kun je beter presteren, hongerklop voorkomen en sneller herstellen na een training of wedstrijd. Maar wie als sporter op zoek gaat naar info over wat goede voeding is, raakt al snel de weg kwijt. Sportkookboeken van bn’ers en bekende sporters, artikelen met té algemene adviezen waar je niets mee kunt en allerlei wetenschappelijke artikelen die misschien wel kloppen, maar waarvan het lastig is om te bepalen hoe je die info moet omzetten in een goed voedingspatroon.

Drie toppers op het gebied van sportdiëtetiek, performance & wetenschap uit het I’m a Foodie blogteam: Vera Wisse (Praktijk Diëtetiek en Sportdiëtetiek), Sarai Pannekoek en Titia van der Stelt (Voedingconditie) schreven daarom ons nieuwe boek Eet als een atleet, de opvolger van Eet als en expert.

Zij hebben dit boek geschreven om je te helpen met vragen als: wat kan ik eten voor het sporten? Moet ik drinken tijdens trainingen en hoeveel? Heb ik supplementen nodig? Daarnaast vind je in Eet als een Atleet verhelderende infographics, heerlijke sportrecepten én handige voorbeelddagmenu’s. Tien personages vormen een uniek onderdeel in dit boek. Volg bijvoorbeeld crossfitter Boaz, hockeyster Jill en vega-zwemster Feline in hoe zij zich op het gebied van voeding voorbereiden op trainingen en wedstrijden. Dit boek is er voor elk type sporter, of je doel is om fit te blijven of om de top te bereiken. Welke sport je beoefent, hoe vaak je dat precies doet en welke leeftijd je hebt, maakt daarbij niet uit. Een kijkje nemen in het boek? Het inkijkexemplaar kun je hier vinden. Een recept vind je hieronder.

On the go: Smoothie pack

Voor sporters die veel energie nodig hebben én daarnaast ook weinig tijd hebben kan een smoothie een uitkomst zijn. Denk bijvoorbeeld aan een zware ochtendtraining waarbij je daarna meteen door moet naar je studie of werk of een avondtraining waarbij je ná het trainen geen zin meer hebt om iets vast te eten. Dan is een smoothie makkelijker te maken en te drinken. Daarnaast wordt vloeibare voeding sneller opgenomen dan vaste voeding. In sommige situaties (lees: 2x per dag trainen) kan dat juist gunstig zijn omdat je lichaam dan sneller kan herstellen.

  • Voor 4 porties
  • Bereidingstijd: 10 minuten
  • Benodigdheden: plastic zippers a 1 liter inhoud
  • Voedingswaarde per persoon: 175 kcal, 40 g koolhydraten, 1 g vetten, 4 g eiwitten en 4 g vezels
  • Allergenen: melk, lactose, soja, sulfiet

Eet als een atleet

Ingrediënten

  • 4 handjes spinazie
  • 4 bananen, zonder schil in stukjes
  • 2 sinaasappelen, zonder schil in partjes
  • 4 takjes verse munt

Later toevoegen per portie

  • 50-100 ml water
  • 100 ml yoghurt of melk
  • Sap van ½ citroen

Bereiding

  • Verdeel alle ingrediënten over vier diepvrieszakjes en leg ze in de vriezer
  • Breek voor gebruik de ingrediënten in het zakje
  • Doe dit in de blender en voeg water, yoghurt of melk en wat citroensap toe
  • Voeg  extra water toe als de blender vastloopt
  • Blend tot een egale massa