Waarom is alcohol zo geaccepteerd en staan E-nummers onder vuur? Nieuwe, onbekende risico’s worden vaak groter ingeschat dan bekende, genormaliseerde risico’s.

Onbekend maakt onbemind

Zodra iets onbekend is, denken we dat de risico’s groter zijn en accepteren we ze minder snel. We accepteren bijvoorbeeld wel 613 verkeersdoden en 21.400 verkeersgewonden per jaar omdat auto’s gewoon bij het dagelijkse leven horen en ons van A naar B brengen. 

E-nummers versus dagelijkse traktaties

Maar o jee, we accepteren geen doden door zelfrijdende auto’s (nieuwe technologie). Zo zijn we met z’n allen banger van e-nummers, chemische stofjes en hormoonverstorende stoffen dan van elke dag een koek bij de koffie of een wijntje bij het eten. 

Angst voor het onbekende

We zijn als de dood voor het onbekende, maar om de een of andere reden vinden we Ultra Processed Foods of alcoholische versnaperingen geen big deal, simpelweg omdat we er vaak genoeg aan blootgesteld worden. 

Gezondheidsrisico’s met perspectief

Alles over gezondheidsrisico’s (met wat perspectief, natuurlijk) lees je in ons boek Eet als een Expert