fbpx

Energiebehoefte berekenen: Hoeveel kilocalorieën heb jij nodig?

Door |2017-01-21T09:36:01+00:004 mei 2014|Categorieën: Foodbasics, Hoe zit het met..., I'm a Foodie blog|Onderwerpen: , |
 • Energieverbruik
Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Energie om cellen op te bouwen en af te breken, lichaamsprocessen te verrichten zoals ademhalen, je hart te laten kloppen, je lichaamstemperatuur op pijl te houden en je spijsvertering te laten werken.Hoeveel energie (kilocalorieën) heb je eigenlijk nodig op een dag?

Standaardgetallen

Misschien ken je deze standaardgetallen voor de energiebehoefte wel? Een man zou 2500 kilocalorieën per dag nodig hebben, en een vrouw 2000 kilocalorieën. Ook op de verpakking van voedingsmiddelen zie je regelmatig deze getallen voorbij komen. Omdat het niet mogelijk is om individuele informatie te vermelden op de verpakking, wordt er vaak uitgegaan van deze globale richtlijn voor de energiebehoefte.  Dit wordt de referentie inname genoemd, dit was voorheen de GDA (Guideline Daily Amounts) (1). Dit is een eigenlijk een hele algemene richtlijn, je energiebehoefte is immers afhankelijk van meer factoren dan het feit of je man of vrouw bent.

Onderdelen van de energiebehoefte

De energiebehoefte (de hoeveelheid kilocalorieën je nodig hebt op een dag) is opgebouwd uit de volgende onderdelen (2):

 • ruststofwisseling/basaalmetabolisme: de hoeveelheid kilocalorieën die het lichaam gebruikt in rust (dus zonder beweging);
 • het thermisch effect van bewegen: energie die je gebruikt om te kunnen bewegen;
 • het thermisch effect van voeding: de energie die nodig voor het verteren en omzetten van voeding en voedingsstoffen;
 • energieverbruik door groei (bij kinderen).

Hoeveel energie een persoon verbruikt per 24 uur is o.a. afhankelijk van geslacht, lengte, leeftijd, gewicht, en (intensiteit van) beweging. Een groot lichaam gebruikt dus meer kilocalorieën in rust dan iemand met minder massa. Je hebt dan meer energie nodig om je lichaam te “onderhouden” en je lichaam verplaatst meer gewicht met bewegen. De energiebalans is in evenwicht (je blijft op een stabiel gewicht) als je energieverbruik gelijk is aan je energie-inname.

Energieverbruik

Hoe kan je je individuele energiebehoefte bepalen?

De standaard richtlijn van 2000/2500 kcal is gebaseerd op mannen en vrouwen tussen de 30 en 50 jaar met een zittend beroep en weinig beweging in de vrije tijd (3). Verschillende meetmethodes zijn voorhanden om individuele energiebehoefte te meten. Echter deze methodes zijn kostbaar en tijdrovend en worden met name gebruikt in wetenschappelijk onderzoek en academische ziekenhuizen.

Een eenvoudigere manier om je energiebehoefte te bepalen is door die te schatten met behulp van een formule. Een veelgebruikte formule is de Harris en Benedict-formule van Roza en Shizgal uit 1984 (4). In deze formule wordt geslacht, lengte, gewicht en leeftijd meegenomen. Voor specifieke doelgroepen zoals sporters worden soms andere formules gebruikt. In onderstaande excel-spreadsheat kun je zelf lengte, gewicht en leeftijd aanpassen en wordt je verbruik (in rust) geschat.

Energieverbruik

Toeslag voor activiteiten

Met de Harris en Benedict formule schat je het basaalmetabolisme, oftewel je energieverbruik in rust. Je moet er dus nog een factor voor lichamelijk activiteit bij op tellen.

Activiteit kun je schatten aan de hand van PAL waarden. PAL staat voor de ‘physical activity level’ dat is de factor waarmee het basaalmetabolisme moet worden vermenigvuldigd om het totale energieverbruik per dag te berekenen. In de tabel kun je een aantal voorbeelden vinden van activiteiten niveaus en bijbehorende PAL-waardes (5). Als je bijvoorbeeld zittend werk hebt en daarnaast weinig beweging hebt, vermenigvuldig je de hierboven berekende energiebehoefte met 1.4 of 1.5. Hoe actiever je bent, des te hoger je energiebehoefte uiteraard. Gemiddeld gezien ligt de PAL-waarde van 1.7 (tot 50 jaar, daarna gaat die waarde omlaag). Het advies is om op 1.9 uit te komen. Daar hoef je niet perse staand voor te werken, maar wel door in actie te komen in je vrije tijd. (2)

Leefstijl PAL-waarde
Bedlegerig 1.2
Zittend werk zonder mogelijkheid vanbewegen en weinig of geeninspannende vrijetijdsbesteding 1.4-1.5
Zittend werk met mogelijkheid om tebewegen, maar weinig of geeninspannende vrijetijdsbesteding 1.6-1.7
Staand werk 1.8-1.9
Zwaar werk of zeer actievevrijetijdsbesteding 2.0-2.4

Wat nu?

Gebruik in ieder geval niet de standaard getallen (2000/2500 kcal) voor energiebehoefte want elk mens is anders!  Met een formule zoals de Harris en Benedict-formule kun je nauwkeuriger je eigen energiebehoefte bepalen. Door je activiteiten daarin mee te nemen kom je tot een nauwkeurigere schatting van je energiebehoefte.

Wat kun je hier in de praktijk mee? Je kunt bijvoorbeeld een specifieker doel stellen t.a.v.  je eigen energie-inname en/of verbruik als je wil afvallen (of aankomen!). Hoe dat precies werkt komt in een volgend blog aan de orde. Heb jij vragen over dit onderwerp? Laat ze hieronder voor ons achter.

Bronnen

 1. Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie(2014) Referentie-inname (voorheen Dagelijkse Voedingsrichtlijn. Geraadpleegd via: http://www.fnli.nl/werkgebieden/voeding-gezondheid-voedselveiligheid/voeding-en-gezondheid/dagelijkse-voedingsrichtlijn.html
 2. Maughan, R.J. & Burke, L.M. (2004) Sportvoeding. Reed Business. Blz  22-23
 3. Gezondheidsraad (2001) Voedingsnormen energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten. Den Haag: publicatie nr 2001/19.
 4. Roza A.M., Shizgal H.M. The Harris Benedict reevaluated: resting energy requirement and body cell mass. American Journal of Clinical Nutrition, 1984;40: 168-182.
 5. Black, A.E., Coward, W.A., Cole, T.J., Prentice, A.M. (1996) Human energy expenditure in affluent societies: an analysis of 574 doubly-labelled water measurements. Eur J Clin Nutr 1996; 50: 72-92
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  (kinder) diëtist & Gezondheidswetenschapper in mijn eigen praktijk Everdien Foodcoaching

Mijn naam is Everdien van der Leek, diëtist met de master “Nutrition & Health” op zak. Ik ben werkzaam als diëtist en gezondheidswetenschapper in mijn eigen praktijk Everdien Foodcoaching in Leiden. Naast mijn praktijk geef ik ook voedingsvoorlichting aan groepen, schrijf ik blogs en werk ik als vrijwilliger mee aan het project “Op de kook toe”. De veelzijdigheid van het voedingsvak maakt het uitdagend.

Reacties

10 Comments

 1. Rianne 5 mei 2014 at 7:28 - Beantwoorden

  Ik ben benieuwd hoe de energiebehoefte veranderd als je zwanger bent en daarna als je borstvoeding geeft. Is daar ook een berekening voor?

  • Everdien van der Leek 7 mei 2014 at 8:14

   Beste Rianne,

   Bedankt voor je vraag! Zwanger zijn verhoogt je energiebehoefte ook. Dit neemt geleidelijk toe tijdens de zwangerschap. Het lichaam heeft extra energie nodig voor de aanleg van weefsels en vetmassa en de verhoogde stofwisseling. Aan het eind van de zwangerschap is de basaalstofwisseling ongeveer 20% hoger. Over de gehele zwangerschap betekent dat ca 150 kcal extra per dag.
   De extra behoefte die nodig is voor borstvoeding is gelijk aan het de energetische waarde van borstvoeding (dus hoeveel kcal bevat het) en de energie die nodig is voor de productie ervan. Dit komt neer op ca 500 kcal extra per dag.
   Ik hoop dat je vraag hiermee beantwoord is. Anders lees ik het graag!

   Groet,

   Everdien

 2. Lobke 6 mei 2014 at 12:30 - Beantwoorden

  Ik ben zo blij met deze post!
  Momenteel volg ik een cursus tot afslankingsconsulente.
  Deze ochtend startte ik met het onderdeel over deze formule en ik vond dit zo moeilijk !
  Het werd helemaal niet duidelijk uitgelegd in mijn cursus.
  Dankzij deze post snap ik het eindelijk 🙂

  Bedankt!

  • Everdien van der Leek 7 mei 2014 at 8:15

   Ha Lobke,

   Dank voor je leuke reactie! Fijn dat je er meteen mee aan de slag kan. Succes met je cursus!

   Groet,

   Everdien

 3. Oskar 8 mei 2014 at 7:37 - Beantwoorden

  Duidelijk uitgelegd en erg handig.

  Wat ik zelf gebruik is de calculator op deze site:

  http://www.fitness-weetjes.nl/basisregels-voeding/bereken-jouw-caloriebehoefte/

  Daar hoef je alleen je gegevens in te vullen en wordt de berekening voor je gedaan.

 4. Ianna 16 mei 2014 at 10:13 - Beantwoorden

  Ik ben zelf geen calorieën teller, maar vind het wel leuk om te zien dat je met mijn gewicht/lengte/beweging etc meer calorieën nodig hebt dan bijv het voedingscentrum voorschrijft. Al geloof ik zelf toch meer in gezond en bewust eten, maar vind het wel grappig om het zo een keer uit te kunnen rekenen.

  • Marijke Berkenpas 17 mei 2014 at 3:31

   Hai! Ik doe het zelf ook niet. Maarja ik weet dat ik gezond eet en ben al jaren op een stabiel gewicht. Het kan wel behulpzaam zijn als je een specifiek doel voor ogen hebt (aankomen, afvallen, topsport), en een beetje richting geven.

 5. Inge 6 september 2014 at 5:33 - Beantwoorden

  Hi Everdien,

  maakt de verhouding eiwit, koolhydraat en vetten van het totaal aantal calorieën die je per dag nuttigt uit als je wilt afvallen? Ik merk door toevoeging van noten zaden en avocado’s dat het percentage vetten snel hoger uitvalt dan de aangegeven 40%. En volgens mij verbrand je sneller koolhydraten en eiwitten?

  groet,
  Inge

 6. Anna 7 februari 2015 at 10:25 - Beantwoorden

  Hej Everdien,

  Wat een fijne blog! Maar ik heb nog een vraagje over de berekening. Als ik mijn intensieve sportavonden meereken (3xpw bootcamp en 1xpw hardlopen, wel zittend beroep) dan zou ik volgens de berekening zo’n 2300 kcal moeten eten. Dat lijkt me echt megaveel! Vooral omdat ik juist graag strakker wil worden (niet perse afvallen, maar wel vetverbranding). Ik weet dat te weinig eten juist averechts werkt en merk dat ik het lastig vind om te bepalen hoeveel ik nodig heb. Ik eet heel gezond en drink niet. Heb je tips hoe ik deze zomer strak in bikini kan verschijnen?? 🙂

 7. arie spangenberg 11 februari 2018 at 4:53 - Beantwoorden

  Dag Everdien,

  Kun je me uitleggen wat het verschil is tussen PAL en Physical activity factor. Volgens mij gebruik je nl de PAL (iets kwalitatiefs) terwijl je de PAF (ter correctie van het aantal kCal) moet gebruiken (en die zijn veel lager!)

  Groet,
  Arie

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?