fbpx

Eten in het buitenland: de do’s and don’ts

Door |2017-01-06T14:29:31+00:0018 augustus 2016|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen|Onderwerpen: |
 • Eten in het buitenland- de do’s and don’ts 2
Je struint over een plaatselijke markt in Zuid-Italië en wordt door de ijsverkoper in de verleiding gebracht tot het kopen van een echte Italiaanse gelato. Of de satégeuren komen je tegemoet als de trein eindelijk het station van New-Delhi nadert en hongerig als je bent koop je er toch één van die vriendelijke straatverkoopster. Hoe groot is het risico dat je er ziek van wordt?

In de eerste situatie is het risico vrij klein. In het tweede scenario extreem groot. De wetgeving op het gebied van voedselveiligheid is in de gehele Europese Unie redelijk vergelijkbaar met die in Nederland. Het risico op een voedselvergiftiging door het eten buiten de deur is daardoor relatief klein. Reis je buiten de Europese Unie neemt het risico toe al gelang de temperatuur stijgt en de wetgeving en controle hierop daalt.  Waar kun je op letten tijdens de vakantie om niet de helft daarvan op of boven het toilet door te brengen? Een aantal do’s en don’ts.

Water

Vermijd het drinken van water uit karaffen, het eten van rauwkost  en ongeschild fruit – bijvoorbeeld bij buffetten – in landen waar het kraanwater niet drinkbaar is. Grote kans dat de groentes en  fruit zijn gewassen in dit niet drinkbare kraanwater. Wees dan ook alert op ijsklontjes:  heeft de ober deze al in je glas gedaan? Deponeer ze dan subtiel in de dichtstbijzijnde plantenbak. Drink altijd water uit flesjes en was groentes en fruit die je zelf koopt ook met dit water.

Lunchpakketjes

Maak je zelf een lunchpakketje klaar of krijg je die mee vanuit je accommodatie? Neem die in warme landen altijd mee in een koelbox met koelelementen. In de kofferbak van een warme auto, in de bus of zelfs tijdens die 10 min lopen naar het nabije strand: bacteriën houden nog meer van de warmte dan jij. Vooral vleesbeleg, ei, vis en broodsalades zijn kwetsbaar. Ook al neem je een koelbox mee: een broodje kaas levert aanzienlijk minder risico op.

Buffetten

Buffetten zijn heel verleidelijk maar niet altijd even gunstig om een voedselvergiftiging te voorkomen. De temperatuur van warme gerechten dient minimaal 65 graden te zijn wanneer deze in het buffet liggen. Echter, hoe langer het ligt hoe groter de kans is dat de temperatuur daalt. Schep dus niet de laatste restjes uit de bak – zeker  niet van kip-, vis- en vleesgerechten – maar wacht totdat er een nieuwe bak is of maak een andere keus.  Bij koude gerechten is het risico juist dat de temperatuur al snel te hoog is. Ook hier: kies voor de meest vers aangeleverde variant.  Het wordt je door je mede-restaurantgenoten vast niet in dank afgenomen, maar je doet er goed aan om als eerste op de nieuw geserveerde gerechten af te stuiven.

Eten in het buitenland- de do’s and don’ts 2

Temperatuur en zon

Zeker in tropische landen hebben ze er een handje van om alles op straat en liefst ook nog in de zon te bereiden. Vliegen wieren vaak telig  rondom de onafgedekte, onbereide producten.  In dit geval moeten alle alarmbellen afgaan en doe je er goed aan je hongergevoel nog even te onderdrukken. Hoewel als producten verhit worden het grootste deel van de bacteriën gedood wordt is het risico aanzienlijk naarmate de temperatuur van het onbereide vlees hoger is. De vliegen die vrolijk van het bereide naar het onbereide product verkassen doen de rest. Wees er dus zeker van dat de producten die je koopt voor bereiding direct uit de koeling komen of dat je kant- en klare producten koopt die gekoeld worden bewaard.

Hygiëne

Heeft degene die jouw heerlijke broodje met zalm bereid in dat leuke Spaanse tentje geen handschoentjes aan? Jammer maar helaas, dan mag hij dat broodje zelf opeten. Hygiënisch omgaan met voedsel – door de bereider en door jou zelf – is in warme omstandigheden dubbel zo belangrijk.  Wees hier kritisch op.

Uiteraard kun je niet in de keukens kijken waar jouw voedsel en dranken  worden bereid en moet je je dus soms overgeven aan de omstandigheden. Maar er is een verschil tussen Russische roulette spelen en een weloverwogen keus maken.  Eet niet bij elk willekeurig goedkoop toeristenrestaurantje of marktkraampje. De plaatselijke bevolking weet vaak de beste plaatsen om goedkoop maar wel goed te eten of om eten te kopen.  Maak hier gebruik van!

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Sportdiëtist & voedingswetenschapper en HBO docent

Vera is sportdiëtist en HBO docent aan de opleiding International Lifestyle Studies (Fontys Hogeschool). De interesse voor de combinatie van voeding, sport en gezondheid is al van jongs af aan ontstaan. De keuze voor de HBO Voeding & Diëtetiek gevolgd door de MSc Sport & Exercise Nutrition was dan ook een logische.

Reacties

4 Comments

 1. Nina 20 augustus 2016 at 9:01 - Beantwoorden

  Ik snap je advies rondom straatvoedsel in bijvoorbeeld New Delhi… maar juist dit eten is vaak super lekker en typisch Indiaas! Een goede tip die ik ooit heb gekregen over het eten van straatvoedsel is om te kijken naar de rij die voor het stalletje staat. Een rij vol locals betekent vaak dat het prima eten is. Een halfleeg restaurant met alleen maar toeristen? Dan moet je oppassen – toeristen zijn met een paar dagen vaak weg, dus het opbouwen van een goede reputatie is minder van belang. Het heeft bij mij nog nooit tot voedselvergiftiging geleid, hoewel dat natuurlijk alleen maar anekdotisch bewijs is 😉

  • Nina 20 augustus 2016 at 9:03

   …en nu lees ik dat je min of meer hetzelfde zegt in de laatste regel van je verhaal, wat slordig van me 😉

 2. Mark Timmer 22 september 2016 at 8:22 - Beantwoorden

  Beste Vera,

  Vliegen “wieren” niet “telig”, maar “telen wierig”

  Mark

 3. Christiaan 24 september 2016 at 4:21 - Beantwoorden

  Ik geloof dat het welig tieren is, hoewel het volgens mij gebruikelijker is om dat van vegetatie te zeggen.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?