Als mobile marketeer ben ik continu opzoek naar de laatste trends en recente innovaties. Een mooi voorbeeld hiervan is 3D-printing. Het maken van prototypes (rapid prototyping) is bij veel organisaties gemeengoed. Met de opkomst van consument vriendelijke toepassingen heeft het maken van prototypes een vlucht genomen. Sinds enkele jaren noemen we dit gemakshalve 3D-printing. Nederland als innovatie en kennisland is hierin een belangrijke speler.

3D-printing

Gips printen 3D printerHet 3D-printing ecosysteem is zeer divers en uiteenlopend. Ultimaker, Mendel Parts en Builder zijn enkele bekende Nederlandse 3D printerbouwers. Zelf heb ik recentelijk de Bucaneer 3D printer gekocht via het crowdfundingplatform Kickstarter. 3D toepassingen zijn heel divers van aard. Via Zazzy.me kan je eenvoudig zelf via je tablet juwelen ontwerpen en laten printen. 3D Hubs heeft een netwerk van lokale 3D printers gerealiseerd. Op die manier kan je altijd in de buurt een 3D printje laten maken. Ten slotte richt 3Dwergen zich op de ontwikkeling van 3D geprinte relatiegeschenken. Middels de 3D printtechniek is letterlijk alles te maken. Ook in de wetenschap wordt de 3D printtechniek toegepast. Zo hebben wetenschappelijke onderzoekers recentelijk een nieuw soort open gips ontwikkeld. Het ontwerp van het gips is open. Hierdoor kunnen je ledematen ademen en heb je geen last meer van jeuk. Bijkomend voordeel is dat het gips volledig opmaat wordt gemaakt.

 Ijsjes printen 3 printer3D-printing & food

Brood vergeten te kopen? Geen probleem dan print je het toch gewoon! Hoewel foodprinting nog in de kinderschoenen staat zijn er leuke initiatieven. Zo maakt Melt Icepops het mogelijk om ijsjes te maken via de 3D-printer. Met de uitvoering zijn de oprichters Eva Rennen en Laura Smelt doorgedrongen tot de Studenten Ondernemersprijs. Je kan de Melt Icepops tegenkomen bij onder meer Fashionweek, Amsterdam Dance Event, Club Trouw Amsterdam en diverse mode en designwinkels.

 

 

 

De lol van het eten gaat er een beetje af voor die mensen, en ze raken soms ondervoed in die verpleegtehuizen

Kauw- en slikproblemen

Gesteund met Europese subsidie heeft TNO zichzelf ten doel gesteld om in 2018 voedsel te kunnen printen. Hierbij is de focus op mensen die kauw- en slikproblemen hebben. Kjeld van Bommel is onderzoeker bij TNO en stelt dat deze mensen drie keer per dag een soort milkshake krijgen met gepureerd voedsel. “De lol van het eten gaat er een beetje af voor die mensen, en ze raken soms ondervoed in die verpleegtehuizen”, aldus Van Bommel. “Die mensen krijgen echt weer dingen op hun bord die ze met een mes en vork moeten eten. Ze voelen zich minder gehandicapt, gaan beter eten, en krijgen een betere kwaliteit van leven.” De printer moet maaltijden ook kunnen aanpassen aan de patiënt, zodat sommige mensen bijvoorbeeld extra calcium binnenkrijgen.

chocola printenNieuwe dimensie aan bakken?

Zal bakken dan ook een nieuwe dimensie krijgen? Het eerste 3D geprinte chocola is al een feit. Tijdens het event Foodhack werd een chocolade 3D demonstratie gegeven. Een mooieclichématige afsluiting: vrouwen en chocola. Op sommige momenten een niet te scheiden combinatie. Op dat moment zelf een bonbon printen klinkt als een ware droom. Voor in de toekomst weet ik alvast welk cadeau ik moet kopen voor mijn vriendin!