fbpx

Eten printen! Toekomstmuziek of kan het al?

Door |2017-01-03T15:08:39+00:005 oktober 2013|Categorieën: I'm a Foodie blog, Trends & Hypes|Onderwerpen: |
 • Melt Icepops
Als mobile marketeer ben ik continu opzoek naar de laatste trends en recente innovaties. Een mooi voorbeeld hiervan is 3D-printing. Het maken van prototypes (rapid prototyping) is bij veel organisaties gemeengoed. Met de opkomst van consument vriendelijke toepassingen heeft het maken van prototypes een vlucht genomen. Sinds enkele jaren noemen we dit gemakshalve 3D-printing. Nederland als innovatie en kennisland is hierin een belangrijke speler.

3D-printing

Gips printen 3D printerHet 3D-printing ecosysteem is zeer divers en uiteenlopend. Ultimaker, Mendel Parts en Builder zijn enkele bekende Nederlandse 3D printerbouwers. Zelf heb ik recentelijk de Bucaneer 3D printer gekocht via het crowdfundingplatform Kickstarter. 3D toepassingen zijn heel divers van aard. Via Zazzy.me kan je eenvoudig zelf via je tablet juwelen ontwerpen en laten printen. 3D Hubs heeft een netwerk van lokale 3D printers gerealiseerd. Op die manier kan je altijd in de buurt een 3D printje laten maken. Ten slotte richt 3Dwergen zich op de ontwikkeling van 3D geprinte relatiegeschenken. Middels de 3D printtechniek is letterlijk alles te maken. Ook in de wetenschap wordt de 3D printtechniek toegepast. Zo hebben wetenschappelijke onderzoekers recentelijk een nieuw soort open gips ontwikkeld. Het ontwerp van het gips is open. Hierdoor kunnen je ledematen ademen en heb je geen last meer van jeuk. Bijkomend voordeel is dat het gips volledig opmaat wordt gemaakt.

 Ijsjes printen 3 printer3D-printing & food

Brood vergeten te kopen? Geen probleem dan print je het toch gewoon! Hoewel foodprinting nog in de kinderschoenen staat zijn er leuke initiatieven. Zo maakt Melt Icepops het mogelijk om ijsjes te maken via de 3D-printer. Met de uitvoering zijn de oprichters Eva Rennen en Laura Smelt doorgedrongen tot de Studenten Ondernemersprijs. Je kan de Melt Icepops tegenkomen bij onder meer Fashionweek, Amsterdam Dance Event, Club Trouw Amsterdam en diverse mode en designwinkels.

 

 

 

De lol van het eten gaat er een beetje af voor die mensen, en ze raken soms ondervoed in die verpleegtehuizen

Kauw- en slikproblemen

Gesteund met Europese subsidie heeft TNO zichzelf ten doel gesteld om in 2018 voedsel te kunnen printen. Hierbij is de focus op mensen die kauw- en slikproblemen hebben. Kjeld van Bommel is onderzoeker bij TNO en stelt dat deze mensen drie keer per dag een soort milkshake krijgen met gepureerd voedsel. “De lol van het eten gaat er een beetje af voor die mensen, en ze raken soms ondervoed in die verpleegtehuizen”, aldus Van Bommel. “Die mensen krijgen echt weer dingen op hun bord die ze met een mes en vork moeten eten. Ze voelen zich minder gehandicapt, gaan beter eten, en krijgen een betere kwaliteit van leven.” De printer moet maaltijden ook kunnen aanpassen aan de patiënt, zodat sommige mensen bijvoorbeeld extra calcium binnenkrijgen.

chocola printenNieuwe dimensie aan bakken?

Zal bakken dan ook een nieuwe dimensie krijgen? Het eerste 3D geprinte chocola is al een feit. Tijdens het event Foodhack werd een chocolade 3D demonstratie gegeven. Een mooieclichématige afsluiting: vrouwen en chocola. Op sommige momenten een niet te scheiden combinatie. Op dat moment zelf een bonbon printen klinkt als een ware droom. Voor in de toekomst weet ik alvast welk cadeau ik moet kopen voor mijn vriendin!

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Digital creative native

Bart is een digital creative native. Als afgestudeerd sociaal wetenschapper heeft hij bijzonder interesse in technologische innovaties. Binnen I'm a Foodie houdt hij zich met name bezig met de ontwikkeling van nieuwe concepten. Hierbij kan je denken het WhatsApp de Diëtist Spreekuur, ontwikkeling van onze eigen Granola, content die we schrijven voor derden, maar ook het projectmanagement én het uitgeven van onze eigen boeken zoals Eet als een expert, Eet als een atleet en Eet als een expert - Party Time. Bart is co-founder van I'm a Foodie en verantwoordelijk voor marketing, partnerships en media.

Reacties

3 Comments

 1. Keet Smakelijk 5 oktober 2013 at 9:54 - Beantwoorden

  Laura Smelt heten en ijsjes maken. Daar kan geen 3 D printer tegenop, pure poëzie.

  PS Het open gips: wordt dat dan om de arm heen geprint?

 2. Bart 5 oktober 2013 at 12:48 - Beantwoorden

  @Keet Smakelijk: op basis van de rontgenfoto (waar de breuk zit) en een scan van bijvoorbeeld je arm wordt de vorm 3D geprint. Het ‘gips’ bestaat uit 2 delen die je in elkaar kan klikken.

 3. britte 28 augustus 2017 at 11:14 - Beantwoorden

  Het is echt bijzonder wat er allemaal al gemaakt kan worden met een 3D printer, voor we het weten zal alles anders zijn. De zorg, de bouw en nog veel meer branches zullen gebruik kunnen maken van 3D printers voor hun producten/diensten.

  Overigens het eten, er was een heel pop-up restaurant die dit gedaan heeft. Ik weet alleen niet of deze nog steeds open is. Maar 3D printers gaan producten/diensten denk ik wel geheel overnemen!!

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?