Je kent ze vast wel, die programma’s waarbij iemands imago geheel onder de loep en op de schop wordt genomen. Vaak confronterend & pijnlijk. Maar uiteindelijk o zo welkom voor de desbetreffende persoon. Want laten we wel wezen, de eerste indruk is de beste en een oordeel is binnen luttele seconden geveld. Want een oordeel, positief of negatief, vormen we allemaal, zo blijkt uit onderzoek. En uit diezelfde onderzoeken blijkt ook dat wanneer er eenmaal een eerste indruk is gemaakt, de rest er nog vrij weinig toe doet. Oftewel: you better impress! (Oef! Confronterende gedachte als nieuweling binnen team- Foodie!) Dat zet me aan het denken. Wat nou als we het breder trekken, hoe zit het dan met het imago van onze beroepsgroep? In mijn geval; de diëtist.

De diëtist: Hot or Not?

Als ik -met positief bevooroordeelde blik- aan mijn vakgebied en collega’s denk -uitzonderingen daar gelaten- dan denk ik aan passie voor lekker eten en koken. Liefde voor de mens in zijn unieke soort. Een ruime kennis van voeding in relatie tot ziektebeeld. Up-to-date betreft alles wat gaande is in voedingsland. Tal aan tips en trucs paraat voor het aanpassen van je eetpatroon, om je beter, fitter en gezonder te voelen. En dat alles aangepast op jou als uniek persoon. Want voeding is maatwerk.

Aldus, je merkt dat ik erg rooskleurig naar mijn collega’s kijk. Maar mijn ervaring is dat niet iedereen dezelfde roze bril draagt jegens de diëtist. In de media is regelmatig kritiek (lees bijv. de column van hoogleraar Fred Brouns in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek 69, nummer 2, april 2014) , die duidelijk van mening is dat onze beroepsgroep een make over nodig heeft, en wel zo een dat alleen ‘een nieuwe coupe’ bij lange na niet volstaat).

dietist

Ook ik ervaar dat onder cliënten het vooroordeel leeft; van de diëtist mag je niks, genieten wordt je ontnomen en bij toename van lichaamsgewicht spaar je strafpunten! Auw! Een pijnlijke conclusie: het vooroordeel is dubbel en dwars geveld.

Ik bijt niet!

Eenmaal de drempel genomen gaat het merendeel van mijn cliënten gelukkig vrolijk de deur uit. Bijna dagelijks hoor ik opmerkingen als: ‘Goh, wat een opluchting. Bedankt!’ Ze gaan naar huis met een roze bril op. En daarmee bedoel ik niet een bril die een verkleurd of vertekend beeld geeft, en al helemaal niet een die mij op een voetstuk plaatst. Maar een bril die verduidelijking schept en beschermt tegen onwaarheden. Een bril die nieuwe mogelijkheden ziet en vertrouwen geeft.

Want echt; wij zijn geen gedateerde dames of heren, klaar om te zwaaien met een afkeurende vinger en een neerbuigende blik, nadat we onder onze middeleeuwse steen vandaan zijn gekropen. Wat zeg je ervan, sluit dit aan op jouw beeld over ons?

De diëtist waar ik voor sta luistert. Zonder vooroordeel. Zonder een mening op te dringen. Zonder afkeuring. We kijken naar de persoon die voor ons zit met zijn of haar wens. Samen maken we een stappenplan, richting jouw te behalen doel. Een advies op basis van wetenschap in plaats van ‘natte vinger werk’, samen in de blender met empathie en innovatie, en andere ingrediënten waar jij behoefte aan hebt. Naar mijn idee heel hip & trendy.

dietist

Groeipijn

Hoe dan ook, het negatieve vooroordeel is al geboren (en inmiddels opgegroeid tot puber met een steeds grotere mond): de diëtist is belerend, slecht communicatief, niet coachend en al helemaal niet hip. Dit lezend vraag je jezelf waarschijnlijk al af wanneer de ‘extreme make over’ gaat plaatsvinden. Hoe dit oordeel is ontstaan doet er niet meer toe. Hoe we het gaan veranderen, dat is de hamvraag.

dietist

En natuurlijk, niet iedereen zal mijn mening delen en verbetering is overal mogelijk. Ook bij mij. Ik maak fouten maar leer elke dag. En dat verwacht ik ook van mijn collega diëtisten; een kritische, reflecterende blik. Meegaan in de tijd en blijven verdiepen in de wetenschap. Out of the box denken. Innovatief en proactief zijn. Laten zien wat we waard zijn! Want dat is nodig om ons vakgebied goed op de kaart te zetten en te zorgen dat het (voor)oordeel positief is en blijft. Het is in ieder geval waar team- Foodie voor staat! Hier kun je zeker zijn van onderbouwde, eerlijke informatie, een kritische blik en een ongezouten, maar gepeperde mening.

Waar ik benieuwd naar ben: wat is jouw kijk op de diëtist? Ik kijk uit naar je reactie!

Diëtisten onder ons: deel roze brillen uit! Negatief bevooroordeelde: kom eens langs voor een ‘oogmeting’! 😉