I’m a Foodie Academy

FACTCHECKING MET BEHULP VAN DE LITERATUUR

MEGA KORTING 

“Is kurkuma ontstekingsremmend? Heb ik minder kans op hart- en vaatziekten als ik veganistisch ga eten? Werkt Fodmap of glutenvrij bij de ziekte van Crohn? Is suiker kankerverwekkend? Betekent een laag albumine in het bloed ondervoeding? Wat is het beste dieet bij endometriose?

“hmm dat ga ik even opzoeken voor u, en de volgende keer kom ik erop terug’.

En dan?

Misschien ken je Pubmed al en probeer je het uit als een soort Google. Maar waar begin je eigenlijk met zoeken? Welke onderzoeken zijn goed? Hoe stel je de juiste vraag? Hoe bemachtig je de fulltekst van een artikel? Wat zijn goede zoekwoorden? Welke woorden wil je uitsluiten? Of juist wel vinden? Hoe weet je of het onderzoek gesponsord is? Hoe weet je of het artikel wat je hebt gevonden goed genoeg is om jouw vraag te beantwoorden?

Heb jij deze vragen?

Dan is de online cursus Factchecking met behulp van de literatuur jouw buddy! Wij nemen je in 4 modules stap-voor-stap mee en gaan je aan de hand van videolessen, opdrachten, quizvragen, artikelen en een Pubmed demo laten zien hoe je van een vraag tot een goed onderbouwd antwoord komt! Ook gaan we je onderdompelen in de wereld van PICO, journalclubs, en onderzoekstaal. Hoe zit zit het met het verschil tussen correlatie en causatie? Wat is cherrypicking? Wat betekent significant eigenlijk? En we leggen uit waarom voedingsonderzoek zo enorm lastig is. Ook krijg je bergen praktische tips bijv. hoe je makkelijk up-to-date blijft in jouw vakgebied.

Klinkt dit herkenbaar?

Join dan nu onze online cursus Factchecking met behulp van de literatuur.

Koop een ticket in onze webshop!

Je hebt toegang tot 1 juni 2024. Zo heb je voldoende tijd om de cursus af te ronden!

DEZE CURSUS IS NIET MEER GEACCREDITEERD (studiepunten worden niet meer toegekend)

Factchecking met behulp van de literatuur
Factchecking met behulp van de literatuur
Factchecking met behulp van de literatuur

Dit vonden anderen ervan

In deze tijd waarin er in de media en door zelfbenoemde goeroe’s zoveel onzin over voeding wordt verspreid is er een grote behoefte aan voedingsprofessionals die met een onderbouwd tegengeluid komen. Deze cursus helpt om antwoorden te vinden met behulp van de wetenschappelijke literatuur. Erg leerzaam en een waardevolle aanvulling op je voedingsadviezen.

-monique | mindfoodhappiness-

Leerzame e-learning die je de basisprincipes van wetenschappelijk onderzoek leert en je eerste handvaten geeft hoe je hier zelf in de praktijk gebruik van kunt maken.

-Anoniem editie #1-

Factchecking met behulp van literatuur heeft een goede opbouw wat betreft de leerstof om je benodigde kennis rondom wetenschappelijke literatuur te vergroten. Het is een verfrissende manier van leren doordat video’s afgewisseld worden met huiswerkopdrachten en afsluitend een live Q&A.

-Anoniem editie #1-

Ik vind deze cursus echt een must voor elke diëtist. Het heeft mijn kennis omtrent literatuurstudies en, het doen van onderzoek en het zoeken naar literatuur voor het vakgebied Diëtetiek vergroot, ook mede dankzij de heldere en praktische uitleg

-Anoniem editie #2-

Een initiatief van I’m a Foodie

Als diëtisten en (voedings)wetenschappers vinden wij het belangrijk om een goed onderbouwde positieve boodschap te verkondigen over gezond eten en leven.

Heb je een vraag of suggestie hoe we de cursus nog beter kunnen maken?

Stuur Bart dan even een mail via: info@iamafoodie.nl.

Ontwikkeld door

marijke-berkenpas-eet-als-een-expert-im-a-foodie

Marijke Berkenpas

Founder I’m a Foodie & Centrum voor Intuïtief Eten, auteur Eet als een expert, diëtist, voedingswetenschapper

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I’m a Foodie. Daarnaast heeft ze ruim 15 jaar ervaring als klinisch diëtist en voedingswetenschapper. Op I’m a Foodie, analyseert ze – samen met zo’n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers – trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt. Daarnaast bracht ze in de serie I’m a Foodie presents 5 andere boeken uit: Eet als een atleet, Eet als een expert: Party Time, Eet als een expert: Zwanger!Eet als een atleet: hardloop editie  en Eet als een expert mini

Rob-van-Berkel-Im-a-Foodie

Rob van Berkel

(Onderzoeks)diëtist en schrijver

Rob van Berkel is (onderzoeks)diëtist, schrijver en mede-auteur van  Eet als een expert: Zwanger! Naast zijn werk is hij actief op social media en op zijn site plaatst hij regelmatig informatieve artikelen en stelt jok ik misleidende (gezondheids)claims en andere twijfelachtige uitspraken aan de kaak. Dat vind Rob nodig omdat er tegenwoordig veel onjuiste informatie over voeding verspreid wordt. Voor veel mensen is dat verwarrend wat zelfs kan leiden tot verkeerde en/of onnodige voedingskeuzes. De rode draad van zijn werk is dat de informatie evidence based is. Iets wat naadloos aansluit bij waar I’am a Foodie voor staat.

Factchecking met behulp van de literatuur

Sheena Tjon A Joe

Diëtist en wetenschapper

Sheena Tjon-A-Joe is diëtist-onderzoeker bij het Antonie van Leeuwenhoek. Daarnaast is zij freelance docent en heeft zij een eigen onderneming: TAJvoedingsadvies.

Factchecking met behulp van de literatuur

Bart Mol

Digital publisher & co-founder I’m a Foodie

Bart is een digital creative native. Als afgestudeerd sociaal wetenschapper heeft hij bijzonder interesse in technologische innovaties. Binnen I’m a Foodie houdt hij zich met name bezig met de ontwikkeling van nieuwe concepten. Hierbij kan je denken de Een podcast over voeding, het WhatsApp de Diëtist Spreekuur, ontwikkeling van onze eigen Granola, content die we schrijven voor derden, maar ook het projectmanagement én het uitgeven van onze eigen boeken in de serie ‘I’m a Foodie presents’. (1) Eet als een expert, (2) Eet als een atleet, (3) Eet als een expert – Party Time, (4) Eet als een expert – zwanger! en (5) Eet als een atleet: hardloop editie. Bart is co-founder van I’m a Foodie en verantwoordelijk voor marketing, partnerships en media.

Wat krijg je allemaal?

  • 20 Videolessen verdeeld over 4 modules (het gehele curriculum kun je bekijken in de FAQ onderaan deze pagina)

  • Heeeel veel praktische voorbeelden, tips & tricks

  • Ontwikkeld door de toppers van I’m a Foodie

  • Praktische en gedegen informatie!

  • Deelname certificaat na afloop

  • Eenvoudig te volgen in je eigen tempo

  • Meer dan 12u aan content (artikelen, video’s, opdrachten, kennistoets, & verdieping)

  • De cursus is niet meer geaccrediteerd

Veelgestelde vragen

Iedereen (met name relevant voor de zorg- en gezondheidsprofessional) is welkom bij Factchecking met behulp van de literatuur.

Deelname is individueel. Op het einde van het de cursus wordt een certificaat van deelname uitgereikt.

9 Jaar geleden startte ik met I’m a Foodie. Grotendeels uit frustratie over alle voedingsonzin in boeken en de media. Samen met andere dietisten en wetenschappers hebben ik heel wat debunk & factcheck artikelen geschreven.

Hoe zit het nu echt? Bijv met vlees & kanker, detoxen, Keltisch zeezout, populaire fooddocu’s op netflix, Kurkuma, Intermittent Fasting, superfoods etc. Een deel van die vragen kwam van jou, collega-professional.


Het gaf mij inspiratie voor blog- en podcastonderwerpen, en het zette me ook aan het denken. Hoe fijn zou het zijn als jij als gezondheidsprofessional goed beslagen ten ijs kunt komen als er weer een nieuw boek (bijv. Kankervrij) uitkomt wat veel stof doet opwaaien, of weer een nieuw product op de markt komt waar je eigenlijk wel vraagtekens bij hebt (kurkuma-shots?). Of als een client een vraag stelt waar jij over twijfelt hoe het zit: bijv. is een EMB bloedtets geschikt om …… te diagnosticeren?

Niet iedereen voelt zich helemaal thuis in de wereld van PICO, pubmed, en de piramide van bewijslast. En dat is ook niet gek, want in heel veel opleidingen MBO & HBO(+) opleidingen zit dit niet verwerkt.

We werkten er een jaar aan en toen werd de (inmiddels geaccredteerde) cursus ‘factchecken’ geboren waarin we je meenemen in het proces van vraagstellingen en zoeken, vinden, & interpreteren. Hoe kom je van een vraag naar een goed onderbouwd antwoord waar niemand een speld tussen gaat krijgen? Wat is het verschil tussen correlatie en causatie, en het verschil tussen een systematische en een narrative review? En waarom is dat handig om te weten?

Je hebt tot 1 maart 2023 gegarandeerd toegang tot de cursus, en daarna zo lang als we het online leerplatform blijven gebruiken. Je kunt geheel in je eigen tempo de cursus volgen. De cursus heeft meer dan 12u aan content. Hierbij kan je denken aan uitleg-video’s, huiswerkopdrachten, kennisquiz en naslag literatuur voor verdieping. Studiebelasting is geschat op ca. 20-24 uur.

De cursus heeft meer dan 12u aan content. Hierbij kan je denken aan uitleg video’s, huiswerkopdrachten, kennisquiz en naslag literatuur voor verdieping. Geschatte studiebelasting is 20-24 uur.

DEZE CURSUS IS NIET MEER GEACCREDITEERD (studiepunten worden niet meer toegekend)

Inhoudelijk niet. Alleen qua leeromgeving zijn we overgestapt op een gebruiksvriendelijker online leerplatform.

Nee. Het is verstandig om gedurende de cursus aantekeningen te maken en artikelen te downloaden

Start nu!

Doe ook mee!