
I’m a Foodie Academy
FACTCHECKING MET BEHULP VAN DE LITERATUUR
MEGA KORTING
“Is kurkuma ontstekingsremmend? Heb ik minder kans op hart- en vaatziekten als ik veganistisch ga eten? Werkt Fodmap of glutenvrij bij de ziekte van Crohn? Is suiker kankerverwekkend? Betekent een laag albumine in het bloed ondervoeding? Wat is het beste dieet bij endometriose?
“hmm dat ga ik even opzoeken voor u, en de volgende keer kom ik erop terug’.
En dan?
Misschien ken je Pubmed al en probeer je het uit als een soort Google. Maar waar begin je eigenlijk met zoeken? Welke onderzoeken zijn goed? Hoe stel je de juiste vraag? Hoe bemachtig je de fulltekst van een artikel? Wat zijn goede zoekwoorden? Welke woorden wil je uitsluiten? Of juist wel vinden? Hoe weet je of het onderzoek gesponsord is? Hoe weet je of het artikel wat je hebt gevonden goed genoeg is om jouw vraag te beantwoorden?
Heb jij deze vragen?
Dan is de online cursus Factchecking met behulp van de literatuur jouw buddy! Wij nemen je in 4 modules stap-voor-stap mee en gaan je aan de hand van videolessen, opdrachten, quizvragen, artikelen en een Pubmed demo laten zien hoe je van een vraag tot een goed onderbouwd antwoord komt! Ook gaan we je onderdompelen in de wereld van PICO, journalclubs, en onderzoekstaal. Hoe zit zit het met het verschil tussen correlatie en causatie? Wat is cherrypicking? Wat betekent significant eigenlijk? En we leggen uit waarom voedingsonderzoek zo enorm lastig is. Ook krijg je bergen praktische tips bijv. hoe je makkelijk up-to-date blijft in jouw vakgebied.
Klinkt dit herkenbaar?
Join dan nu onze online cursus Factchecking met behulp van de literatuur.
Koop een ticket in onze webshop!
Je hebt toegang tot 24 augustus 2023. Zo heb je voldoende tijd om de cursus af te ronden!
ADAP GEACCREDITEERD: 4,5, BGN 20 studiepunten toegekend & BLCN 21 punten).



Dit vonden anderen ervan
In deze tijd waarin er in de media en door zelfbenoemde goeroe’s zoveel onzin over voeding wordt verspreid is er een grote behoefte aan voedingsprofessionals die met een onderbouwd tegengeluid komen. Deze cursus helpt om antwoorden te vinden met behulp van de wetenschappelijke literatuur. Erg leerzaam en een waardevolle aanvulling op je voedingsadviezen.
-monique | mindfoodhappiness-
Leerzame e-learning die je de basisprincipes van wetenschappelijk onderzoek leert en je eerste handvaten geeft hoe je hier zelf in de praktijk gebruik van kunt maken.
-Anoniem editie #1-
Factchecking met behulp van literatuur heeft een goede opbouw wat betreft de leerstof om je benodigde kennis rondom wetenschappelijke literatuur te vergroten. Het is een verfrissende manier van leren doordat video’s afgewisseld worden met huiswerkopdrachten en afsluitend een live Q&A.
-Anoniem editie #1-
Ik vind deze cursus echt een must voor elke diëtist. Het heeft mijn kennis omtrent literatuurstudies en, het doen van onderzoek en het zoeken naar literatuur voor het vakgebied Diëtetiek vergroot, ook mede dankzij de heldere en praktische uitleg
-Anoniem editie #2-

Een initiatief van I’m a Foodie
Als diëtisten en (voedings)wetenschappers vinden wij het belangrijk om een goed onderbouwde positieve boodschap te verkondigen over gezond eten en leven.
Heb je een vraag of suggestie hoe we de cursus nog beter kunnen maken?
Stuur Bart dan even een mail via: info@iamafoodie.nl.
Ontwikkeld door

Marijke Berkenpas
Founder I’m a Foodie & Centrum voor Intuïtief Eten, auteur Eet als een expert, diëtist, voedingswetenschapper
Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I’m a Foodie. Daarnaast heeft ze ruim 15 jaar ervaring als klinisch diëtist en voedingswetenschapper. Op I’m a Foodie, analyseert ze – samen met zo’n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers – trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt. Daarnaast bracht ze in de serie I’m a Foodie presents 5 andere boeken uit: Eet als een atleet, Eet als een expert: Party Time, Eet als een expert: Zwanger! , Eet als een atleet: hardloop editie en Eet als een expert mini

Rob van Berkel
(Onderzoeks)diëtist en schrijver
Rob van Berkel is (onderzoeks)diëtist, schrijver en mede-auteur van Eet als een expert: Zwanger! Naast zijn werk is hij actief op social media en op zijn site plaatst hij regelmatig informatieve artikelen en stelt jok ik misleidende (gezondheids)claims en andere twijfelachtige uitspraken aan de kaak. Dat vind Rob nodig omdat er tegenwoordig veel onjuiste informatie over voeding verspreid wordt. Voor veel mensen is dat verwarrend wat zelfs kan leiden tot verkeerde en/of onnodige voedingskeuzes. De rode draad van zijn werk is dat de informatie evidence based is. Iets wat naadloos aansluit bij waar I’am a Foodie voor staat.

Sheena Tjon A Joe
Diëtist en wetenschapper
Sheena Tjon-A-Joe is diëtist-onderzoeker bij het Antonie van Leeuwenhoek. Daarnaast is zij freelance docent en heeft zij een eigen onderneming: TAJvoedingsadvies.

Bart Mol
Digital publisher & co-founder I’m a Foodie
Bart is een digital creative native. Als afgestudeerd sociaal wetenschapper heeft hij bijzonder interesse in technologische innovaties. Binnen I’m a Foodie houdt hij zich met name bezig met de ontwikkeling van nieuwe concepten. Hierbij kan je denken de Een podcast over voeding, het WhatsApp de Diëtist Spreekuur, ontwikkeling van onze eigen Granola, content die we schrijven voor derden, maar ook het projectmanagement én het uitgeven van onze eigen boeken in de serie ‘I’m a Foodie presents’. (1) Eet als een expert, (2) Eet als een atleet, (3) Eet als een expert – Party Time, (4) Eet als een expert – zwanger! en (5) Eet als een atleet: hardloop editie. Bart is co-founder van I’m a Foodie en verantwoordelijk voor marketing, partnerships en media.
Wat krijg je allemaal?
Veelgestelde vragen
Webdesign door Liesbeth Smit | The Online Scientist