I’m a Foodie Academy

FACTCHECKING MET BEHULP VAN DE LITERATUUR

EDITIE #2 

“Is kurkuma ontstekingsremmend? Heb ik minder kans op hart- en vaatziekten als ik veganistisch ga eten? Werkt Fodmap of glutenvrij bij de ziekte van Crohn? Is suiker kankerverwekkend? Betekent een laag albumine in het bloed ondervoeding? Wat is het beste dieet bij endometriose?

“hmm dat ga ik even opzoeken voor u, en de volgende keer kom ik erop terug’. En dan? Misschien ken je Pubmed al en probeer je het uit als een soort Google. Maar waar begin je eigenlijk met zoeken? Welke onderzoeken zijn goed? Hoe stel je de juiste vraag? Hoe bemachtig je de fulltekst van een artikel? Wat zijn goede zoekwoorden? Welke woorden wil je uitsluiten? Of juist wel vinden? Hoe weet je of het onderzoek gesponsord is? Hoe weet je of het artikel wat je hebt gevonden goed genoeg is om jouw vraag te beantwoorden?

Heb jij deze vragen? Dan is de online cursus Factchecking met behulp van de literatuur jouw buddy! Wij nemen je in 4 modules stap-voor-stap mee en gaan je aan de hand van videolessen, opdrachten,  quizvragen, artikelen en een Pubmed demo laten zien hoe je van een vraag tot een goed onderbouwd antwoord komt! Ook gaan we je onderdompelen in de wereld van PICO, journalclubs, en onderzoekstaal. Hoe zit zit het met het verschil tussen correlatie en causatie? Wat is cherrypicking? Wat betekent significant eigenlijk? En we leggen uit waarom voedingsonderzoek zo enorm lastig is. Ook krijg je bergen praktische tips bijv. hoe je makkelijk up-to-date blijft in jouw vakgebied.

Klinkt dit herkenbaar en hebben we je interesse gewekt?

Join dan nu onze online cursus Factchecking met behulp van de literatuur.

Doe jij ook mee? Koop dan een ticket in onze webshop. Wil je meer weten? Lees dan snel verder. Start maandag 31 januari 2022! ADAP GEACCREDITEERD: 4,5, BGN 3 studiepunten toegekend & BLCN 21 punten).

Schrijf je nu in voor editie #2!

Een initiatief van I’m a Foodie

Als diëtisten en (voedings)wetenschappers vinden wij het belangrijk om een goed onderbouwde positieve boodschap te verkondigen over gezond eten en leven.

Heb je een vraag of suggestie hoe we de cursus nog beter kunnen maken?

Stuur Bart dan even een mail via: [email protected].

Ontwikkeld door

marijke-berkenpas-eet-als-een-expert-im-a-foodie

Marijke Berkenpas

Founder I’m a Foodie & Centrum voor Intuïtief Eten, auteur Eet als een expert, diëtist, voedingswetenschapper

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I’m a Foodie. Daarnaast heeft ze ruim 15 jaar ervaring als klinisch diëtist en voedingswetenschapper. Op I’m a Foodie, analyseert ze – samen met zo’n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers – trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt. Daarnaast bracht ze in de serie I’m a Foodie presents 4 andere boeken uit: Eet als een atleet, Eet als een expert: Party Time, Eet als een expert: Zwanger! en Eet als een atleet: hardloop editie.

Rob-van-Berkel-Im-a-Foodie

Rob van Berkel

(Onderzoeks)diëtist en schrijver

Rob van Berkel is (onderzoeks)diëtist, schrijver en mede-auteur van  Eet als een expert: Zwanger! Naast zijn werk is hij actief op social media en op zijn site plaatst hij regelmatig informatieve artikelen en stelt jok ik misleidende (gezondheids)claims en andere twijfelachtige uitspraken aan de kaak. Dat vind Rob nodig omdat er tegenwoordig veel onjuiste informatie over voeding verspreid wordt. Voor veel mensen is dat verwarrend wat zelfs kan leiden tot verkeerde en/of onnodige voedingskeuzes. De rode draad van zijn werk is dat de informatie evidence based is. Iets wat naadloos aansluit bij waar I’am a Foodie voor staat.

Factchecking met behulp van de literatuur

Sheena Tjon A Joe

Diëtist en wetenschapper

Sheena Tjon-A-Joe is diëtist-onderzoeker bij het Antonie van Leeuwenhoek. Daarnaast is zij freelance docent en heeft zij een eigen onderneming: TAJvoedingsadvies.

Factchecking met behulp van de literatuur

Bart Mol

Digital publisher & co-founder I’m a Foodie

Bart is een digital creative native. Als afgestudeerd sociaal wetenschapper heeft hij bijzonder interesse in technologische innovaties. Binnen I’m a Foodie houdt hij zich met name bezig met de ontwikkeling van nieuwe concepten. Hierbij kan je denken de Een podcast over voeding, het WhatsApp de Diëtist Spreekuur, ontwikkeling van onze eigen Granola, content die we schrijven voor derden, maar ook het projectmanagement én het uitgeven van onze eigen boeken in de serie ‘I’m a Foodie presents’. (1) Eet als een expert, (2) Eet als een atleet, (3) Eet als een expert – Party Time, (4) Eet als een expert – zwanger! en (5) Eet als een atleet: hardloop editie. Bart is co-founder van I’m a Foodie en verantwoordelijk voor marketing, partnerships en media.

Wat krijg je allemaal?

  • 20 Videolessen verdeeld over 4 modules (bekijk het gehele curriculum en preview hier)

  • Heeeel veel praktische voorbeelden, tips & tricks

  • Ontwikkeld door de toppers van I’m a Foodie

  • Praktische en gedegen informatie!

  • Deelname certificaat na afloop

  • Eenvoudig te volgen in je eigen tempo

  • Meer dan 12u aan content (artikelen, video’s, opdrachten, kennistoets, & verdieping)

  • ADAP (4,5), BLCN (21) & BGN (3) GEACCREDITEERD

  • De mogelijkheid om vragen te stellen aan de docent Sheena Tjon A Joe tijdens de afsluitende QA Live Sessie op vrijdag 25 maart: 20.00-21.00

Veelgestelde vragen

Iedereen (met name relevant voor de zorgprofessional) is welkom bij Factchecking met behulp van de literatuur.

Deelname is individueel. Op het einde van het de cursus wordt een certificaat van deelname uitgereikt.

Je hebt tussen 21 juni en 10 september toegang tot de cursus. Je kunt geheel in je eigen tempo de cursus volgen. De cursus heeft meer dan 12u aan content. Hierbij kan je denken aan uitleg video’s, huiswerkopdrachten, kennisquiz en naslag literatuur voor verdieping.

Nee! Tot maandag 31 januari kan je instromen. Hierna sluit de aanmelding. Er zijn beperkt aantal plekken beschikbaar!

De cursus heeft meer dan 12u aan content. Hierbij kan je denken aan uitleg video’s, huiswerkopdrachten, kennisquiz en naslag literatuur voor verdieping.

Ja! Je moet hiervoor de hele cursus hebben doorlopen. Dan krijg je automatisch op het einde een deelname certificaat. Die kan je dan zelf uploaden binnen de
PE-online omgeving.

Bij het succesvol doorlopen van de cursus én deelname aan de afsluitende Live QA sessie krijg je automatisch een certificaat van deelname. Die kan je zelf uploaden binnen de PE-online omgeving. I’m a Foodie Academy zal ook de presentielijst van de deelnemers aanmelden bij PE-online. Gemiddeld duurt het een aantal maanden voor je de punten ziet bijgeschreven in je account.

Nee. Exact hetzelfde. We bieden de cursus nogmaals aan voor iedereen die interesse heeft.

Nee. Verstandig om gedurende de cursus aantekeningen te maken.

Start nu!

Doe ook mee!

Schrijf je in!