Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Februari recept: boerenkool maar dan anders

Door | 2017-01-07T11:19:34+00:00 28 februari 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
  • boerenkool
De maanden december, januari en februari staan in het teken van de winter! De winter brengt vaak een mooi wit landschap, sfeer en gezelligheid met zich mee, maar als je niet oppast, komen ook de verkoudheid en het winterdipje om de hoek kijken. Daarom is het belangrijk om met gezonde voeding de winter door te komen! Een recept met producten van het seizoen draagt hier aan bij.

Typische winterproducten zijn bijvoorbeeld boerenkool, knolselderij(en andere koolsoorten), aardpeer, bieten, wortelen en (stoof)peren. In het recept van de maand presenteer ik jullie de komende maanden hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen gezonde voeding (RGV) in het winterthema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Een echt winters gerecht is een bord oer-Hollandse boerenkool. Maar een bord boerenkool kan ook anders! Wist je bijvoorbeeld dat je van boerenkool erg goed een salade kan maken? Op www.primaverakitchen.com vind je een recept van boerenkool met zoete aardappel en garnalen uit de koekenpan. Boerenkool en zoete aardappel zijn winterse producten die erg goed verkrijgbaar zijn in februari.

Ik ben met het oorspronkelijke recept aan de slag gegaan in mijn keuken. Ik besloot om het recept wat uit te breiden zodat het als een volwaardige avondmaaltijd kan dienen. Ik had nog pastinaak in huis dus ik besloot de zoete aardappel te vervangen voor pastinaak, dat heeft erg goed uitgepakt. Om iets meer smaak te geven aan het gerecht heb ik de garnalen even laten marineren in een marinade van wat citroensap, honing, knoflook en chili. Dit kun je eventueel al ver van te voren doen. Tot slot heb ik geroosterde hazelnoten aan het recept toegevoegd, dat klinkt misschien gek maar het vormt een echte finishing touch!

Bereidingstijd: 30 minuten

Prijs per persoon: €4,55 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon: Energie 462 kcal, Eiwit 31 g, Koolhydraten 40 g, Vet 17 g, waarvan verzadigd 3 g, voedingsvezel 10 g, natrium 807 mg

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 2 handjes hazelnoten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 800 gr. pastinaak
  • 2 grote rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 chilipeper
  • 1 citroen
  • 400 gr. jumbo garnalen
  • 400 gr. gesneden boerenkool

Bereiding

  1. Doe de garnalen in een kom samen met het citroensap van één citroen en een eetlepel honing
  2. Snipper de knoflook en voeg de helft toe aan de garnalen
  3. Snijd de chilipeper in ringetjes en voeg deze ook toe aan de garnalen
  4. Voeg peper en zout naar smaak toe en zet de garnalen afgedekt in de koeling
  5. Schil de pastinaak en snijd blokjes van 1-2 cm
  6. Verwarm een koekenpan zonder olie en rooster de hazelnoten 2 minuten tot ze goudbruin zijn
  7. Snipper ondertussen de ui
  8. Leg de hazelnoten apart om af te koelen en schenk wat olijfolie in de pan
  9. Bak nu de pastinaak voor circa 5 minuten en voeg de ui met de overgebleven knoflook toe
  10. Haal de garnalen uit de koeling en voeg ze samen met 2 eetlepels marinade toe aan de pastinaak. Bak het geheel 3 minuten op hoog vuur
  11. Voeg nu de boerenkool toe en zet het vuur weer lager. Schep alles goed door elkaar en bak het voor nog 3 minuten
  12. Breng het zo nodig verder op smaak met wat peper
  13. Voeg de hazelnoten nu weer toe en je kunt het gerecht serveren als eenpansmaaltijd!

Bron

  1. Olivia. (Juli 2014). Sweet potato, Kale and Shrimp Skillet. Geraadpleegd op 20 februari 2015. Www.primaverakitchen.com/sweet-potato-kale-and-shrimp-skillet
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist in opleiding & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Mijn naam is Fleur Pasman (1994). Ik ben vierdejaars studente Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik doe nu mijn afstudeeronderzoek op de IC van het Martiniziekenhuis in Groningen. Binnenkort ben ik officieel diëtist en heb alles over voeding, gezondheid en ziekte geleerd. Ook weet ik hoe ik me een weg waan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar de wetenschap staat nooit stil en ik zou me juist graag nog verder verdiepen in de huidige en toekomstige wetenschap over voeding gerelateerd aan het welzijn van de mens. Daarom hoop ik straks verder te kunnen studeren aan de Universiteit van Wageningen (WUR), waar ik de master Nutrition & Health op het oog heb.

Reacties

Eén reactie

  1. Ellen 1 maart 2015 at 10:04- Beantwoorden

    jum, dit ziet er heerlijk uit!!

Schrijf een reactie