In de maanden december, januari en februari is het winter! Gelukkig zijn milieubewuste keuzes voor groenten en fruit ook in de winter mogelijk. Wintergroenten zijn een gezonde basis voor een aantal smakelijke gerechten. Denk maar aan een lekkere stamppot, maaltijdsoep, stoof of winterse salade. Milieubewuste keuzes in de winter zijn onder andere knolselderij, rode biet, witlof, boerenkool, bleekselderij, zoete aardappel, prei, wortelen en peren. De komende maanden presenteer ik iedere maand een winterrecept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het seizoen en volgens de RGV. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.
Inspiratie
Het is februari! Dat betekent dat het eind van de winter langzaam in zicht komt. De temperatuur buiten is nog echt winters, maar de dagen worden nu steeds langer. Het recept van deze maand is lauwwarme bulgursalade met bietjes, mandarijn en walnoten. De vezelrijke bulgur zorgt voor een lekker verzadigd gevoel. Het originele recept vond ik op www.theeverykitchen.com. Ik heb de couscous in het recept vervangen voor bulgur, want bulgur bevat meer voedingsvezel en heeft een lekkere bite. De geitenkaas heb ik vervangen voor walnoten. Daarnaast heb ik mandarijn toegevoegd voor de frisheid en de aantrekkelijke kleur. In plaats van bladgroente heb ik dit keer gekozen voor witlof. De milde licht bittere smaak van witlof gaat heel goed samen met de zoete smaak van de bietjes. Het is belangrijk dat dit gerecht niet heet wordt geserveerd. Lauw-warm is het lekkerst, hierdoor blijft de witlof knapperig. Koud is natuurlijk ook een optie, bijvoorbeeld als lunchsalade!
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs per persoon: €3,38 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)
Voedingswaarde per persoon: Energie 509 kcal, Eiwit 13,1 g, Koolhydraten 44,5 g, Vet 28 g, waarvan verzadigd 3,1 g, voedingsvezel 12,4 g, natrium 290 mg.
Ingrediënten (Voor 4 personen)
- 300 g bulgur
- 100 g walnoten
- Olijfolie
- 2 sjalotjes
- 500 g voorgekookte bieten
- 2 el balsamico azijn
- 1 el tijm (gedroogd)
- Peper en zout naar smaak
- 4 stronken witlof
- 10 radijsjes
- 2 mandarijnen
Bereiding
- Kook de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en zet apart
- Rooster in tussentijd de walnoten 2 minuten in een koekenpan zonder olie en laat afkoelen
- Snipper de knoflook en sjalotjes
- Snijd de bieten in blokjes
- Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalotjes en knoflook 1-2 minuten, voeg dan de bietenblokjes toe
- Voeg de balsamico azijn, de tijm en peper toe en bak het geheel nog 3-5 minuten
- Voeg de bulgur toe en meng het geheel, breng verder op smaak met peper en eventueel wat zout
- Haal de bulgur van de warmtebron en zet apart
- Halveer de witlof over de lengte, verwijder de kern en snijd in reepjes van 1 cm
- Was de radijsjes en snijd in flinterdunne plakjes
- Pel de mandarijnen en snijd over de breedte in plakken van 1 cm
- Meng de bulgur, witlof en radijs in een grote schaal
- Serveer met de geroosterde walnoten en mandarijn
Bron
– The Every Kitchen. (2017). Golden beet couscous salad. Geraadpleegd op 26 januari 2018.
RGV?