Superdonkerbruin meergranen brood – ja echt?

FABEL

Graankorrels (vaak tarwe) worden vermalen, en van het meel wordt onder andere brood gemaakt. De uitmalingsgraad van het graan bepaalt de kleur van het brood. Een uitmalingsgraad van 100 betekent dat van 100 kg graan, 100 kg meel wordt gemaakt. In dat geval is de hele tarwekorrel inclusief de vliesjes, zemelen en kiemen voor het meel gebruikt.

bruiner brood gzonder, wit brood, volkoren brood bruiner brood gzonder, wit brood, volkoren brood bruiner brood gzonder, wit brood, volkoren brood

Volkorenbrood

Brood wat van meel gebakken is met een hoge uitmalingsgraad is volkoren brood. De hele graankorrel is gebruikt. Dit brood is lichtbruin en bevat vaak hele en of halve tarwekorrels.

Bruinbrood

Voor bruinbrood wordt meel gebruikt waarbij de zemelen en kiemen gedeeltelijk uit het mail gezeefd zijn. Dit brood heeft een lichtbruine kleur.

Witbrood

Witbrood wordt gemaakt van bloem. Bloem heeft een lage uitmalingsgraad, alleen het binnenste van de tarwekorrel gebruikt. De kiemen en zaden zijn volledig uitgezeefd. Dit brood is volledig wit van kleur.

 

bruiner brood gzonder, wit brood, volkoren broodHoe bruiner het brood hoe gezonder?

Voor een deel is dit waar: een groot deel van de vitaminen, mineralen en vezels zit in de buitenkant van de graankorrel waardoor bruin -en volkorenbrood meer voedingsstoffen bevatten dan wit brood. Maar….fabrikanten bakken ook broden van bloem (witbrood dus), wat ze vervolgens een lekker bruin kleurtje geven met gebrande mout! Laat je dus niet verleiden door het gezonde imago van die donkerbruine broden, maar check liever of het hoofdingrediënt volkorenmeel of bloem is.

Keuringsdienst van Waarde

En let op: De ingrediënten staan in volgorde van de hoeveelheid die in het product zit op de verpakking. Wat er het meest inzit, staat dus als eerste.  De keuringsdienst van Waarde heeft er een filmpje over gemaakt. Ik ben al sinds dag 1 fan van dat programma! Kijk mee naar dit filmpje over mout als kleurstof!

En wat betekent meergranen?  Zoals de naam doet vermoeden zegt het dat er meerdere soorten granen zijn gebruikt voor het brood: Bijvoorbeeld tarwe en mais. Dit kan best meel zijn met een lage uitmalingsgraad, en dus erg op witbrood lijken.

Volkoren

In de Warenwet staat dat fabrikanten bij brood en meel de term 'volkoren' mogen gebruiken als het van 100% volkorenmeel is gemaakt. Deze term is dus wettelijk beschermt. Voor alle andere producten die van meel gemaakt zijn zoals crackers, beschuiten etc. bestaat deze regel niet. Fabrikanten mogen de term volkoren geven aan deze producten als maar vermeld staat welk percentage van het meel echt volkoren is.