fbpx

Food dialogue; is glutensensitiviteit een medisch feit of een trend te noemen?

Door |2017-01-21T09:12:20+00:0015 januari 2017|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews, Trends & Hypes|Onderwerpen: , |
  • glutensensitiviteit
Op zaterdag 22 oktober werd het jaarlijkse Ancestral Health Symposium in het LUMC gehouden waarbij voeding en leefstijl centraal stonden. Deze onderwerpen werden tijdens deze dag toegelicht vanuit de evolutionaire geneeskunde. I’m a Foodie was uitgenodigd om hierbij te zijn. Hieronder een verslag van één onderdeel van deze dag, namelijk het debat tussen de Italiaanse Prof. dr. Alessio Fasano (directeur van het Center for Celiac Research van het Massachusetts General Hospital for Children en hoogleraar aan de Harvard Medical School) en Prof. dr.Frits Koning (professor immunologie in het Leids Universitair Medisch Centrum en gespecialiseerd in coeliakie) over glutensensitiviteit.

Perspectief van het Ancestral Health Symposium

Zoals eerder genoemd werden de onderwerpen voeding en leefstijl vanuit een evolutionair perspectief benaderd tijdens deze dag. Artsen en onderzoekers zijn vanuit de evolutionaire geneeskunde van mening dat de toenemende ziektelast (o.a. diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten, osteoporose en kanker) niet alleen kan worden verklaard door de toenemende vergrijzing maar ook door een mismatch in onze huidige leefstijl en de leefstijl van onze voorouders. Zij zijn van mening dat het risico op ziekte sterk toeneemt als onze huidige leefomstandigheden plotseling sterk veranderen. Vanuit de evolutionaire geneeskunde wordt gekeken wat deze huidige leefomstandigheden zijn die de toenemende ziektelast veroorzaken en hoe deze kunnen worden gecorrigeerd door een evolutionaire benadering.

Introductie

Tegenwoordig kiezen sommige mensen ervoor om vrijwillig geen gluten meer te eten vanuit eigen overtuiging of omdat zij klachten hebben maar coeliakie en tarweallergie zijn uitgesloten (glutensensitiviteit). In de Verenigde Staten is in afgelopen jaren een biljoenen markt ontstaan met glutenvrije producten en het inmiddels populaire dieet is ook overgewaaid naar Nederland. Het onderwerp van de dialoog sloot hier dan ook goed op aan; is glutensensitiviteit nu voornamelijk heel hip is of is het een medisch feit, Prof. dr. Alessio Fasano en Prof. dr.Frits Koning in debat.

Het debat

Uit het pleidooi van Prof. dr. Alessio Fasano  kwam naar voren dat glutensensitiviteit een bestaande aandoening is maar tot op heden moeilijk te diagnosticeren, omdat er nog geen duidelijke biomarker is om deze diagnose te stellen. Prof. dr.Frits Koning had hier een heel andere mening over. Hij ging meer in op het feit dat er nog veel onduidelijkheid is over het exacte mechanisme van glutensensitiviteit in het lichaam en had daarbij de vraag of glutensensitiviteit wel een bestaande ziekte is en niet alleen een hot item. Hij beargumenteerde dit met; “Binnen mijn divisie  doen wij al ruim 20 jaar onderzoek naar coeliakie en daar is in korte tijd veel over ontdekt. Naar glutensensitiviteit daarentegen doen we reeds 15 jaar onderzoek en we hebben nog nauwelijks iets gevonden, niet eens de receptor!’’ Daarnaast was er nog een verschil in mening van beide professoren over de eventuele betrokkenheid van ons aangeboren (= innate) immuunsysteem in het geval van glutensensitiviteit. Prof. dr. Alessio Fasano van overtuigd van deze betrokkenheid terwijl Prof. dr.Frits Koning van mening is dat gluten geen immuunrespons in gang zetten .

Beide sprekers waren erg stellig over het feit dat het vrijwillig volgen van een glutenvrij dieet niet gezonder is (glutenvrije producten bevatten vaak veel suiker en vet), dan een dieet met gluten. Als een gezond persoon vrijwillig glutenvrij gaat eten en zich beter gaat voelen hoeft dit niet aan de gluten te liggen, het kan ook iets anders in de granen zijn. Prof. dr.Frits Koning voegde hier aan toe dat mensen met een zelf gediagnosticeerde glutensensitiviteit zich vaker al bewust zijn van hun eetpatroon en veranderingen in leefstijl en voeding aanbrengen, waardoor er dan al zoveel verandert dat je niet kunt concluderen dat het beter voelen aan het vermijden van gluten ligt.

Daarnaast belichtten ze beiden dat er nu handig door bekende mensen en/of dieetgoeroes wordt ingesprongen op de zogenaamde voordelen van het vrijwillig volgen van een anti-gluten dieet terwijl hier geen bewijs voor is (zoals het boek van Novak Djokovic ‘’Serve to win; The 14-Day Gluten-Free Plan for Physical and Mental Excellence’’ waarin hij zijn successen relateert aan zijn glutenvrije dieet). 

Slot

Het debat werd door beide heren afgesloten met dat er veel bekend is over coeliakie (glutenintolerantie) maar dat we nog maar weinig weten over glutensensitiviteit. Daarnaast raden beide professoren mensen met coeliakie aan een glutenvrij dieet te volgen, maar vrijwillig geen gluten meer eten wordt absoluut afgeraden. Elk dieet (dus ook glutenvrij dieet) is een medische interventie die onder supervisie van een diëtist of arts gedaan moet worden.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Voedingswetenschapper

Voeding heeft van kinds af aan al een rol gespeeld in mijn leven. Als klein meisje vond ik het al leuk om te koken en stond ik dan ook graag in de keuken om mijn moeder te helpen en later zelf recepten uit te proberen. Daarna typte ik dan de recepten uit op de typemachine, wat leuk is het om nu nog eens terug te bladeren en te zien dat mijn receptenkeuze toen vooral bestond uit lekkere dingen zoals koekjes en toetjes, dat is nu wel anders! Het is dan ook niet zo vreemd dat ik na de middelbare school heb gekozen voor de opleiding Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit, met als specialisatie Voeding in Gezondheid en Ziekte. Inmiddels ben ik alweer even afgestudeerd en werkzaam als klinisch datamanager hematologie bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Reacties

2 Comments

  1. Inostrate 16 januari 2017 at 6:01 - Beantwoorden

    Dank je voor het delen van deze discussie!

  2. Inostrate 27 januari 2017 at 5:09 - Beantwoorden

    Voor glutenvrije recepten bij coeliakie kun je terecht bij http://www.dasanderekoek.wordpress.com gemaakt door een dietiste die nog altijd van koek houdt maar dit probeert te maken met minder boter en suiker. Verder ook veel broodrecepten, met vezelrijke zelfgemaakte meelmengsels en met glutenvrije zuurdesem.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?