We zijn de tweede week ingegaan van de I’m a Foodie feestmaand :) Zoals je afgelopen week hebt kunnen zien publiceren we dagelijks de leukste blogs en recepten. Wil jij ook kans maken op de limited edition I’m a Foodie Bag?? Stuur dan snel je blog in en wie weet staat jouw blog asap online.  De mailbox staat nog steeds open hoor 🙂 check deze blog hoe je zelf je blog kan insturen.

Als sporter word je niet voor niks aan de (saaie) magere kwark gezet. Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark. Maar waarom nou steeds dat gehamer op eiwitten? Omdat eiwitten natuurlijk belangrijk zijn voor herstel, opbouw en de aanmaak van spieren en dat is cruciaal voor sporters. Zie de tabel hieronder voor meer vergelijkingsmateriaal tussen verschillende soorten yoghurt en kwark (per 150 gram).

kwark

Nadelen

Kies je iets anders dan je magere kwark (of Griekse Yoghurt 0% vet) dan zijn er een aantal nadelen te benoemen:

  • Alle andere soorten bevatten minder eiwit;
  • 0% suiker types (zoals Optimel) bevatten kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam);
  • Sojaproducten zijn (bijna altijd) gezoet met suiker;
  • “Normale” magere zuivel met een smaakje (zoals magere vruchtenkwark) bevat veel extra suiker. De term ‘mager’ slaat terug op het vetgehalte en niet op de hoeveelheid suiker.

Beste keuzes

Ik geef hieronder de top zes weer van de besproken soorten yoghurt en kwark, zodat jij straks in de winkel een weloverwogen keuze kunt maken. De criteria die ik hierbij hanteer zijn: hoog gehalte aan eiwit, geen toegevoegde suikers en geen toevoeging van kunstmatige zoetstoffen. Hoe lager je in het rijtje komt, des te minder eiwit en juist meer suiker en zoetstoffen:

  1. Griekse Yoghurt 0% vet (naturel);
  2. Magere kwark (naturel);
  3. Volle kwark (naturel);
  4. Alpro Soya yoghurt (naturel);
  5. Magere vruchtenkwark;
  6. Optimel kwark (en aanverwante huismerken). 

Conclusie

Kom je nou weer eens in de verleiding om af te wijken van je magere kwark. Doe dat dan lekker niet. Wel kan het lonen om eens over te stappen naar een ander merk kwark, omdat het eiwitgehalte van verschillende merken behoorlijk uiteenloopt. Of, als je de Griekse Stijl van Optimel er zo aantrekkelijk uit vindt zien: pak je staafmixer, pureer een passievrucht, een halve mango en een pruim en vul om en om een laagje fruitpuree met een laagje Griekse Yoghurt 0% vet en voilá: je eigen pure, eiwitrijke, suikervrije “Griekse Stijl” is klaar!

Deze gastblog is geschreven door Teuni Verhagen

We krijgen veel reacties van andere bloggende foodies. Teuni is sportdiëtist, docent Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen en blogt regelmatig op haar eigen blog Voed Jezelf.