De laatste weken zijn wij druk geweest met de voorbereidingen voor de I’m a Foodie Bag. Gelukkig is onze wens uitgekomen: veel trouwe I’m a Foodie fans sturen blogs in. De leukste blogs delen we hier met je.  De mailbox staat nog steeds open hoor 🙂 check deze blog hoe je zelf je blog kan insturen.

“O hasselbraam, o braam met naam, zo vakbekwaam, de tofste uit de groentekraam”

Ooit leek mijn keuken op die van mevrouw Helderder, de moeder van Aagje. Op dit moment lijkt mijn keuken meer op een chaotische torteltuin… Maar dat mag de pret niet drukken! Annie MG Schmidt wist het al: de braam is een vrucht met wonderlijke eigenschappen. Een vrucht waar je vrolijk van wordt. Als een kind zo vrolijk.

Bramen

Nu heb ik de ‘Hasselbraam’ nog niet mogen vinden, maar ook andere soorten bramen kunnen mij bekoren. Want wat is er nu heerlijker dan in de vrije natuur op zoek te gaan en te vinden? Zo voor het grijpen. Oké, je moet soms wat schrammetjes voor lief nemen, want de mooiste vruchten bevinden zich vaak nèt buiten handbereik. Maar dan heb je ook wat.

Als foodie oogstte ik deze zomer kilo’s bramen. Zomaar gratis en voor niets. Bramen om zo te snoepen, bramen om heerlijk te verwerken in een shake of smoothie, bramen om (halva)jam van te maken en bramen voor heerlijk sap en siroop. Thuis zijn ze ook dol op taart van bramen: een verrukkelijke clafoutis, nog warm vanuit de oven het lekkerst. “Mama, wat eten we als toetje: Bramentaart?” “Nee schat, mama heeft geen bramen meer.” “Maar dan gaan we toch plukken?!”

bramen

De voedingsstoffen van bramen

Behalve de mooie kleur en de friszoete smaak bevatten bramen ook de nodige voedingsstoffen. En in net even andere hoeveelheden dan bosvruchten zoals frambozen, bessen en aardbeien. Zo bevatten bramen voedingsvezels voor een goede stoelgang en zelfs beetje van de essentiële omega-3- en omega-6-vetzuren. Ze bevatten antioxidanten als foliumzuur, vitamine C en vitamine E en bioactieve stoffen zoals luteïne. Al met al een wonderlijk gezond vruchtje dus.

En zo reden wij het veld weer in, hij gewapend met een paraplu tegen de regen en een stok tegen de dorens, ik met een leeg emmertje vol verwachting. De regen kon onze pret niet drukken. We ontweken schrikdraad, we mepten naar steekvliegen en zo zochten we er precies genoeg voor weer een overheerlijke clafoutis.

O hasselbraam…

Bronnen

  1. http://nevo-online.rivm.nl/
  2. http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R302796/ricotta-clafoutis-met-bramen-en-vanille
  3. Schmidt Annie M.G. en Westendorp Fien, Pluk van de Petteflet, Querido, april 2010

Deze gastblog is geschreven door Annemarie Fijnvandraat

 Als diëtist werk ik al 9 jaar als docent aan de opleiding Voeding & Diëtetiek in Groningen. Net als veel van mijn collega’s ben ik gek op alles wat met voeding en eten te maken heeft. In mijn vrije tijd kook ik graag en schrijf ik blogs. Blogs die over (op)voeding gaan. Want inmiddels deel ik mijn passie voor voeding en koken met mijn twee zoontjes; hoe heerlijk is dat?!