We zitten op de helft van de I’m a Foodie feestmaand :) Zoals je hebt kunnen zien staat de site inmiddels vol met vele leuke gastblogs en recepten. Uiteraard publiceren we ook gewoon onze eigen blogposts. Zoals detoxen en een dag uit het leven van een (sport) diëtist. Wil jij ook kans maken op de limited edition I’m a Foodie Bag?? Wees snel (en dit is geen grap) want we hebben bijna ons maximum van 50 bereikt. Check deze blog hoe je zelf je blog kan insturen.

In 2005 studeerde ik af op het hbo, waar ik net als Marijke Voeding & Diëtetiek gestudeerd heb. Ik ben opgegroeid in de keuken van mijn ouders restaurant. De liefde voor voedsel heb ik met de paplepel binnengekregen. Tijdens mijn opleiding ging ik stage lopen bij grote bedrijven als Unilever en Yakult. Daar groeide mijn interesse voor marketing. Toen ik daarna nog een jaar ging reizen, kwam ik erachter hoe ontzettend mooi de wereld was. Maar vooral ook hoe slecht wij met diezelfde wereld omgaan. De toestand van de wereld hield me als kind al bezig. Ik was al jong lid van de dierenbescherming en schreef brieven naar de Minister omdat ik niet begreep dat hij economie voor het milieu liet gaan. Dus na mijn reis besloot ik in Wageningen te gaan studeren. The place to be als het om duurzaamheid gaat.

Duurzaamheid

Duurzaamheid betekende voor mij toen “voor een betere wereld”. Uitstervende diersoorten, droogte, milieuvervuiling. Daar wilde ik iets aan doen. Ik koos voor een studie consumentengedrag. Waarom maken mensen bepaalde beslissingen? Hoe kun je die beïnvloeden? Duurzaamheidsissues staan vaak ver van ons af. Als je er nu voor kiest om bijvoorbeeld de auto te laten staan, dan krijg je daar niet meteen iets voor terug. Sterker nog, het kost je waarschijnlijk meer moeite om op een andere manier ergens te komen. Hoe kun je dan toch mensen motiveren de juiste beslissingen te maken, als je niet (snel) daar de voordelen van kunt zien? Dat vond ik een interessant vraagstuk.

Richting het einde van mijn studie begon mijn definitie van duurzaamheid wel steeds meer te veranderen. Ik besefte me meer en meer dat duurzaamheid eigenlijk vooral met mensen te maken heeft. Zeespiegelstijging? Gat in de ozonlaag? Watertekort? Zaken die mensen voor een groot deel veroorzaakt hebben. En op deze manier doorgaan betekent dat de mensheid daar de klappen van zal ondervinden. De wereld met al zijn flora en fauna redt het ook wel zonder ons. Ik durf zelfs te beweren dat die zelfs beter af is zonder ons. Als wij van de wereld willen blijven genieten moeten wij onze levensstijl aanpassen. Puur voor ons zelf. Best egoïstisch dus eigenlijk, dat duurzaamheid.

duurzaamheid

Kromkommer

Na mijn studie bleef duurzaamheid mijn drijfveer. Ik zocht wel naar een manier om het te combineren met mijn liefde voor marketing en consumentengedrag. Ik geloof namelijk dat commercieel bezig zijn en duurzaamheid elkaar niet in de weg hoeven te staan. Sterker nog, ik zie het als de enige manier om deze wereld een stukje beter te maken. Kromkommer is daar een goed voorbeeld van.

Kromkommer is een sociale onderneming, die ik samen met Jente en Lisanne run. Het doel van Kromkommer is het redden van alle gekke groente en fruit die anders verspild zouden worden door hun ‘looks’ of overproductie. Het is een onderneming die uiteindelijk winst moet gaan maken. Winst is echter niet de drijfveer zoals bij veel andere bedrijven. Dat is het oplossen van een probleem; voedselverspilling. Echter is het noodzakelijk om te groeien en winst te gaan maken. Dat is de enige manier waarop wij kunnen (blijven) bestaan en impact kunnen maken. Ook willen wij hiermee een voorbeeld zijn voor anderen. Duurzaamheid is niet iets voor geitenwollensokken clubjes of grote bedrijven met flinke MVO budgetten. Nee, je kunt de wereld veranderen en toch geld verdienen.

duurzaamheid

Voedselverspilling

Bij Kromkommer staan twee activiteiten centraal; campagnes voeren en heel concreet producten maken. Beide met hetzelfde doel, namelijk zo veel mogelijk mensen laten zien en voelen dat voedselverspilling krom is. Momenteel hebben wij een lijn van drie gekke groente soepen: wortel, biet en tomaat die te koop zijn in 35 winkels. We werken ook aan een nieuwe productlijn. Onze producten zijn super lekker, puur en zonder kunstmatige toevoegingen en van fantastische kwaliteit. Maar dat is niet het belangrijkste. Met iedere aankoop redt de consument groente en hoort van ons verhaal.

Duurzaamheid is en blijft ook voor Kromkommer een onderwerp met vele aspecten. Onze soepen zijn gemaakt zijn van groente die anders weggegooid zouden worden. Wij voorkomen dus verspiling. Super duurzaam zou je zeggen. Maar is dat belangrijker dan dat groente bijvoorbeeld biologisch geproduceerd worden? Wij gebruiken zowel biologische als gangbare groente. Want wij willen alle groente redden. Onze soep is niet biologisch. Voor sommige mensen kan dat een reden zijn om onze soep niet te kopen. Maar is biologisch dan de heilige graal? Er zijn veel studies die laten zien dat biologisch niet altijd milieuvriendelijker is dan niet-biologisch. Wat is belangrijker?

Kromkommer verpakking

Soms krijgen we opmerkingen over de verpakking van Kromkommer soep. De soep is verpakt in een plastic zak. Mensen vragen ons waarom we geen glazen pot gebruiken. Glas heeft een duurzaam imago. Je kunt het in de glasbak doen en er is geen plastic voor nodig. Maar glas is veel zwaarder en neemt meer ruimte in. Wij kunnen nu in een vrachtwagen veel meer zakken vervoeren dan als de soep in glazen potten zou zitten. En we besparen de aluminium deksel, die nu verdwijnen in het restafval en moeilijk te verwerken zijn. Wat is nu beter? Zelfs de wetenschap is er nog niet uit. Dilemma! Wij proberen dan toch op basis van de beschikbare info met onze leveranciers de beste keuze te maken.

Iedere dag loop ik tegen vergelijkbare keuzes aan. Koop ik een herbruikbare plastic beker voor mijn koffie of gebruik ik papieren weggooi bekers? Moet mijn brood in een papieren of plastic zak? Ik denk dat we vaak de antwoorden niet kennen. Duurzaamheid is complex en betekent voor iedereen iets anders. Maar uiteindelijk hebben we allen hetzelfde doel: een lang, gezond en gelukkig leven leiden met de mensen van wie we houden. In een wereld die ons alles biedt om dit waar te maken.

Ik geloof er heilig in dat als iedereen begint bij het stukje duurzaamheid waar hij of zij in gelooft en iets mee kan, we dit uiteindelijk kunnen bereiken.

Deze gastblog is geschreven door Chantal Engelen

Chantal is de mede-initiator van Kromkommer. Kromkommer wil verandering in het voedselsysteem. Dat doen ze door gekke en overgebleven groenten van de verspilling te redden en ze terug op ons bord te brengen. I’m a Foodie is een groot fan van dit geweldige initiatief. In januari hebben we een blog geschreven over hun succesvolle crowdfunding campagne. Duurzaamheid, wat is dat eigenlijk? Chantal neemt je mee in haar visie hierop.