Ahhhh, het zit er bijna op. Time flies! We naderen het einde van de I’m a Foodie feestmaand
Uiterlijk 27 september kan je een gastblog of recept insturen. Waarom de 27e? Dan bestaan we echt 1 jaar en dat vonden we wel een mooi moment om ff, na deze drukke maand, lekker te chillen
Geniet samen met ons van deze laatste leuke blogs.
Heerlijk dat we nog zo kunnen genieten van een mooie nazomer, maar de herfst staat toch echt weer voor de deur. En eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo erg….Na een seizoen lang gretig gebruik te hebben gemaakt van alle heerlijke groenten en fruitsoorten die de zomer ons te bieden heeft, ben ik dan ook wel weer toe aan wat nieuws. Ik ben dol op aardbeien hoor, ik had ze in mei al in huis, maar na 4 maanden lang ongeveer een bakje per week te hebben weggewerkt, mogen van mij de volgende soorten zich aandienen. Move over summer, welcome autumn!
Eten
Ik eet namelijk graag met de seizoenen mee. Koken en werken met de producten van het seizoen past in een bewust eetpatroon. Bewust betekent namelijk ook dat je rekening houdt met het milieu, met de omgeving en met de natuur. Het is beter om groenten en fruit uit het seizoen te eten omdat het minder milieubelastend is om die bij de groenteboer te krijgen (denk aan het invliegen van sperziebonen midden in de winter, omdat de gemiddelde consument zo graag het hele jaar door sperziebonen eet!). Ook bevatten groenten en fruit in hun eigen seizoen de meeste vitaminen en mineralen. En ik kan me ook echt op bepaalde seizoensgroenten en fruit verheugen! Denk aan alle stevige knollen en koolsoorten die er in de herfstmaanden volop verkrijgbaar zijn..!
Pompoen
Een van mijn favoriete herfstgroenten is de pompoen. Vroeger moest ik daar niets van hebben, ik had altijd ruzie met die stevige oranje bol. Dat was totdat ik begreep dat je een pompoen dus helemaal niet hoeft te schillen voordat je ermee aan de slag gaat. Wat een lifesaver, ik had al meerdere keren staan vloeken in de keuken en het mes al meer dan eens in mijn vinger gekregen. Maar goed, die pompoen, die kun je dus in zijn geheel gebruiken, en je kunt er echt de állerbeste pompoensoep mee maken.
Pompoensoep
- een halve pompoen, zo’n 500 gr.
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote winterpeen
- 1 ui
- 1 zoete aardappel
- 1 liter groentebouillon
- 1 blikje kokosmelk, liefst ongezoet
- 2 teentjes knoflook
- Koriander
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl djinten (komijn)
- Peper
- Snufje zout
Snijd de pompoen net als een meloen in schijven. Verwijder de zaden* en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil er af. Snijd de pompoen in grove stukken. Verhit de olie in een grote pan en bak de pompoen, de winterpeen (gesneden) en de ui 5 minuten. Voeg de zoete aardappel (kleine blokjes) toe. Voeg vervolgens de knoflook, de kerriepoeder en de komijn toe. Schenk er 1 liter groentebouillon bij, breng aan de kook en laat alles in 30 minuten gaar worden. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met wat peper en zout. Roer de kokosmelk los met een lepeltje, zodat deze smeuïg wordt. Schep de kokosmelk door de soep. Lekker met verse koriander.
Pompoenpitten roosteren
De pompoenpitten uit de pompoen hoef je niet weg te gooien! Wil je heel budget verantwoord bezig zijn, doe dan aan hergebruik. Pluis de pitjes schoon en spoel ze verder af in een vergiet. Verwarm de oven voor op 225 graden. Droog ze met een schone theedoek. Bedek de bakplaat met bakpapier en leg de pitten erop. Bestrooi met wat zout en rooster ze in 5 minuutjes. Experimenteer met verschillende smaken! Meng ze bijvoorbeeld met chili-, curry- of paprikapoeder. Liever zoet? Varieer dan eens met kaneel en suiker.
Deze gastblog is geschreven door Reny Wildenberg van Mind Your Feed
Gefeliciteerd met jullie 1 jarig bestaan 🙂 We zijn dan vorig jaar in dezelfde periode begonnen, want mijn site Mind Your Feed bestaat deze maand ook 1 jaar! Het lijkt mij heel leuk om een bijdrage te leveren aan jullie ‘verjaardag’ en ik zou dan ook graag een blog met jullie delen!
Ik en mijn gezin zijn ook grote fans van pompoen soep en we gaan dit recept zeker proberen!
Begrijp alleen iets niet: eerst heb je het over het niet schillen van de pompoen, doe ik ook nooit maar veel mensen wel, en in de omschrijving van het recept heb je het wel over schillen… Ik haal de lelijke plekjes weg en verder schrob ik m schoon.
Nog een tip: het is best een harde groente om te verwerken en voor mensen met weinig kracht in de handen best lastig, je kunt ook de hele pompoen eerst koken, dan af laten koelen en dan verwerken, dit gaat dan een stuk gemakkelijker, het water waarin je dit gedaan hebt gebruik je dan weer voor de groente bouillon.
Precies, Sandra, goed schrobben en de lelijke plekken wegsnijden is voldoende!
Wat een goede tip! Moet je wel een grote pan hebben 😉
ik kook de pompoen ook in zijn geheel. Heb je niet zo,n grote pan dan kan je de pompoen na15 min omkeren. Mijn pompoenen zijn gemiddeld zo,n 2 kg. Het duurt ong 45min voor deze helemaal gaar is.