Ahhhh, het zit er bijna op. Time flies! We naderen het einde van de I’m a Foodie feestmaand :( Uiterlijk 27 september kan je een gastblog of recept insturen. Waarom de 27e? Dan bestaan we echt 1 jaar en dat vonden we wel een mooi moment om ff, na deze drukke maand, lekker te chillen :) Geniet samen met ons van deze laatste leuke blogs. Check deze blog hoe je zelf je blog kan insturen.

Oh dear, nu heeft een Engels onderzoek (1) weer aangetoond dat de 200 gram groenten en 2 stuks fruit die het Voedingscentrum ons dagelijks wil laten eten, helemaal niet genoeg zijn. Uit het onderzoek – waarbij acht jaar lang een doorsnee van de Engelse bevolking werd gevolgd – blijkt dat je 42% minder kans hebt om vroegtijdig te overlijden als je per dag 375 gram groenten en 300 gram fruit eet.

Groenten

Nu is fruit niet zo’n probleem. Met een kiwi bij het ontbijt en een grote smoothie tussendoor zit je goed, maar groenten zijn lastiger. Slechts 5% van de bevolking komt aan de aanbevolen 200 gram, dus bijna twee keer zoveel klinkt al helemaal onhaalbaar. Toch is het te doen. Tomaatje bij de lunch, wat worteltjes tussendoor en met het avondeten bij de pasta een saus met gepelde tomaten, paprika, ui, wortel, knoflook en bleekselderij en voilá, 390 gram groenten. Een wrap met komkommer, radijs, paprika, maïs, ijsbergsla, lente-ui en wortel levert al 270 gram groente. Als je ergens op die dag ook een handvol cherrytomaatjes eet, kom je makkelijk aan die 375 gram.

Nog een paar tips voor meer groente-inname

Neem een soepje bij de lunch zoals tomatensoep, courgette-wortelsoep, broccolisoep of minestronesoep.
Ga wokken: in een simpele pad thai kun je makkelijk 300 gram groenten kwijt. Door de kruiden en saus smaken de groenten weer anders dan anders. Vervang de helft van je aardappelpuree door knolselderij of wortel. Maak een groentecurry waarbij je de rijst vervangt door fijngemalen en gestoomde bloemkool. Je ziet, die 200 gram kun je met speels gemak halen. En dan is het nog maar een klein stapje naar 375 gram. Dus hup, aan het grammenjagen!

Bron

  1. Dit is een onderzoek van University College Londen, gepubliceerd in the Journal of Epidemiology & Community Health.

Deze gastblog is geschreven door Marjet Tamse

Marjet is gewichtsconsulent, kookt maaltijden voor anderen, geeft workshops en is onlangs begonnen met een opleiding tot restaurantkok. Marjet vindt het leuk om mensen te laten ervaren dat je makkelijk en snel een goeie maaltijd kunt maken.

“Ik ben een fan van I am a foodie; jullie geven leuke, actuele en vooral betrouwbare informatie over dingen die ik interessant vind. Ga zo door!”