Ahhhh, het zit er bijna op. Time flies! We naderen het einde van de I’m a Foodie feestmaand :( Uiterlijk 27 september kan je een gastblog of recept insturen. Waarom de 27e? Dan bestaan we echt 1 jaar en dat vonden we wel een mooi moment om ff, na deze drukke maand, lekker te chillen :) Geniet samen met ons van deze laatste leuke blogs. 

De herfst is de nieuwe zomer, als je het mij vraagt een heerlijk feitje. Net als dat het haardvuur de nieuwe zon is en de galette het nieuwe waterijsje. Even over dat waterijsje, een grote trend van de afgelopen zomer. Je kon geen hippe winkel binnenlopen zonder gave ijsvormpjes tegen te komen en geen toffe foodblog openen zonder dat de heerlijkste recepturen je verleidde tot het maken van je eigen ijs. Alles kon en mocht je verwerken tot je eigen healthy, of not so healthy, waterijsje.

Nieuwe trend: galette

Maar de zomer is tot zijn einde gekomen. En naar mijn idee is het tijd voor een nieuwe trend. Waar deze zomer het waterijsje in de spotlight stond, is het nu het moment voor de galette. Een rustieke plaattaart waar je naar wens alles in kan verwerken. En in het kader van het denken om de producenten in eigen land of streek is de galette een geweldige mogelijkheid om van de prachtige producten van eigen bodem te genieten.

Om te beginnen met mijn lieveling van dit moment. Een heerlijk geurende peren-amandel galette met een hint van kardemom. Een ideale manier om de fantastische conference peren te verwerken. Koop ze het liefst langs de weg bij het kraampje van de teler zelf. Hoewel in de winkel prachtige peren liggen, komen de iets minder mooie, maar vaak veel lekkerdere peren in het kraampje van de teler terecht.

Of denk eens aan een warme tomaten galette met wat verse oregano, scheutje balsamico en wat stukjes mozzarella. Een geweldig tomaten gevecht op de Dam is tenslotte niet de enige manier om de tomaten telers een handje te helpen. Want wanneer je eenmaal deze galette geproefd hebt, willen jij en je familie steeds meer en meer.

Het maken van een galette is ontzettend eenvoudig

  • Meng voor het deeg de volgende zes ingrediënten tot deze net gemengd zij;
  • 1 ½ cup bloem (wit-, volkoren- of glutenvrijbloem, het maakt niet uit), ½ theelepel zout, 4 eetlepels suiker (in het geval van een hartige galette dit achterwege laten), 110 gram boter, 1 eidooier en 4 eetlepels melk;
  • Vorm een bal, wikkel in folie en koel deze een half uur in de koelkast. Rol het deeg uit en vul met een vulling naar keuze. Houd randen van ongeveer 5 cm vrij en vouw deze over de vulling heen naar binnen. Bak de galette 40-50 minuten op 180 graden Celsius.

Heerlijke vullingen waar je aan kunt denken zijn

Schijfjes peer met gehakte amandelen, verse gemengde bessen, cherry tomaatjes met een scheut balsamico en oregano, gegrilde courgette slierten met feta kruimels, grof gehakte spuitjes met appel, ui, walnoot en wat geraspte Parmezaan door het deeg of boerenkool met blokjes pompoen of zoete aardappel met wat blauwe kaas. Een oneindige variatie lijst zou ik hier van kunnen maken, want eigenlijk kan alles. Probeer elke combinatie die in je opkomt, met natuurlijk zoveel mogelijk seizoensgebonden groente en fruit, want die zijn het allerlekkerste. Geniet van je vers gebakken galette, bij voorkeur bij een knisperend haardvuur samen met je vrienden en familie.

Deze gastblog is geschreven door Myrthe van der Zwaan

Ik ben Myrthe van der Zwaan, net afgestudeerd als diëtiste en ga over een half jaar doorleren om ook mijn papiertje voor (top)sportdiëtiste te halen. Hoewel ik voor mijn werk vooral met gezonde voeding bezig ben, ben ik toch echt een healthy-and-not-so-healhty-foodie in hart en nieren.