We zijn de tweede week ingegaan van de I’m a Foodie feestmaand 🙂 Zoals je afgelopen week hebt kunnen zien publiceren we dagelijks de leukste blogs en recepten. Wil jij ook kans maken op de limited edition I’m a Foodie Bag?? Stuur dan snel je blog in en wie weet staat jouw blog asap online.  De mailbox staat nog steeds open hoor 🙂 check deze blog hoe je zelf je blog kan insturen.

Sinds ik onderzoek ben gaan doen (nu zo’n 3 jaar geleden), ben ik meer koffie gaan drinken. De geur van verse koffie in de morgen, ik kan me weinig beters voorstellen als ik net uit bed kom. Een lekker kopje koffie voor ik naar de universiteit ga, en daar gedurende de dag ook nog wel een paar kopjes. Gezellig samen met collega’s of snel tussen de bedrijven door. Ik drink koffie omdat ik het lekker vind, maar natuurlijk ook omdat het me wakker en alert houdt. Is het een guilty pleasure of is er niks om me schuldig over te voelen?

Cafeïne

Het bekendste component van koffie is cafeïne, dit is het stofje dat zorgt voor de verhoging van de concentratie en vermindering van vermoeidheid. Daarnaast verhoogt cafeïne de prestatie tijdens het sporten. Het positieve effect is het grootste bij duursporten, maar lijkt ook aanwezig te zijn bij sprinten en krachttraining. Een kopje koffie voor het sporten is dus helemaal geen slecht idee.
Een teveel aan cafeïne kan negatieve gevolgen hebben zoals rusteloosheid, hoofdpijn, angstgevoelens en slaapproblemen. Wat te veel cafeïne is verschilt per persoon, de ene persoon breekt cafeïne sneller af dan de andere persoon. Cafeïne is niet de enige actieve component in koffie, het bevat ook nog mineralen en anti-oxidanten.

koffie

Ziekte

Het drinken van 3-4 kopjes koffie per dag verlaagt het risico op hart en vaat ziekten. Dit beschermende effect is lager (maar wel aanwezig) bij 1 kopje koffie per dag, is het grootst bij 3-4 kopjes per dag en neemt daarna weer af. Ook is aangetoond dat koffie een beschermende werking tegen diabetes type 2 heeft. Er zijn geen verbanden tussen het drinken van koffie en het risico op kanker.

Vochtafdrijving

Er wordt vaak gezegd dat koffie een vocht afdrijvende werking heeft maar dit is niet het geval. Bij matige koffie consumptie (3-4 kopjes per dag) zijn de hydraterende eigenschappen van koffie vergelijkbaar met die van water.

Verslavend?

Cafeine is het meest gebruikte stimulerende middel ter wereld, en is inderdaad licht verslavend. Bij het plotseling stoppen met drinken van koffie kunnen lichte ontwenningsverschijnselen optreden (denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdpijn). Daarnaast kan een beetje gewenning optreden aan cafeine, helemaal immuun voor de effecten van cafeine kun je niet worden.

Hoe doe ik het?

Ik geniet zonder schuldgevoel van mijn koffie en probeer het te beperken tot 3-4 kopjes per dag. Houd jij ook zo van koffie? En zie je na dit artikel nog redenen om je daar schuldig over te voelen?

Bronnen

  1. Cano-Marquina A, Tarin JJ, Cano A; The impact of coffee on health; Maturitas 75 2013 7-21
  2. Crippa A, Discacciati A, Larsson SC, Wolk A, Orsini N; Coffee Consumption and Mortality From All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Dose-Response Meta-Analysis; Am J Epidemiol; 2014 Aug 24
  3. Akash MS, Rehman K, Chen S; Effects of coffee on type 2 diabetes mellitus; Nutrition 2014 30(7-8): 755-63
  4. Paluska SA; Caffeine and exercise; Curr Sports Med Rep 2003 Aug;2(4):213-9
  5. Killer SC, Blannin AK, Jeukendrup AE; No evidence of dehydration with moderate daily coffee intake: a counterbalanced cross-over study in a free-living population; PLoS One 2014 Jan 9;9(1):e84254
  6. Nehlig A; Are we dependent upon coffee and caffeine? A review on human and animal data; Neurosci Biobehav Rev 1999 Mar;23(4):563-76

Deze gastblog is geschreven door Britt Blokker

Britt is een PhD student Moleculaire Voeding. Ze heeft haar bachelor en master Voeding en Gezondheid afgerond aan Wageningen Universiteit en heeft zich tijdens haar master gespecialiseerd in moleculaire richting. Ze verhuist volgende maand naar Engeland om daar haar PhD te beginnen. Sinds vorige week heeft ze haar eigen website www.brittblokker.com waarop ze wetenschappelijke kennis over voeding leesbaar probeer te maken voor iedereen.