Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Foodie 1-jaar gastblog: Maandag dinner

Door | 2017-01-08T19:08:14+00:00 15 september 2014|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog|Onderwerpen: |
  • maandag dinner
We zitten op de helft van de I’m a Foodie feestmaand :) Zoals je hebt kunnen zien staat de site inmiddels vol met vele leuke gastblogs en recepten. Uiteraard publiceren we ook gewoon onze eigen blogposts.  Zoals detoxen en een dag uit het leven van een (sport) diëtist. Wil jij ook kans maken op de limited edition I’m a Foodie Bag?? Wees snel (en dit is geen grap) want we hebben bijna ons maximum van 50 bereikt. Check deze blog hoe je zelf je blog kan insturen.

Ken je dat, een boekenkast vol met de meest fantastische kookboeken, vol heerlijke recepten geïllustreerd met de mooiste foto´s waarvan je slechts een paar recepten hebt uitgeprobeerd?

Als foodie, diëtist en thuiskok heb ik me voorgenomen om ip iedere maandag avond een nieuw recept te proberen.
Het voordeel is dat je je arsenaal aan recepten snel uitbreidt, welke je voor leuke gezellige diners kan inzetten. Ook kunnen je kooktechnieken, ingrediënten en waren kennis worden verbreedt.

Probeer een nieuw recept:

  • Neem een maandag (of andere dag in de week);
  • Ga naar je boekenkast, favorieten kook programma of website;
  • Kies iets uit wat je nog nooit hebt gemaakt (stap eens uit je comfort zone), of kies voor een kok, thema, kooktechniek waar je meer mee wilt oefenen;
  • Nodig iemand uit voor het eten of zet je gerecht op thuisafgehaald;
  • In het geval van een zoete bak aanval, zullen je collega’s de volgende dag ook heerlijk kunnen meegenieten;
  • Doe boodschappen;
  • En ga aan de slag.

Afhankelijk van het kookboek, thema of de chef zal je nieuwe ingrediënten tegen kunnen komen, die je niet in je voorraad kast hebt staan. Dit is juist de uitdaging! Door meer recepten uit hetzelfde boek te maken, zal je deze ingrediënten ook vaker tegen komen. En kan je je vrienden vertellen wat je allemaal kan doen met bv limoenpoeder, granaatappelmelasse, duivelsdrek of tamarinde.

De thema’s die ik de afgelopen maanden heb uitgeprobeerd zijn oa. Midden-Oosten, soufle’s, Indiase curries, Noord-Afrika, alles waar ik m’n nieuwe mixer voor kon gebruiken, etc.

maandag dinner

Yotam Ottolenghi’s Jeruzalem

In Yotam Ottolenghi’s Jeruzalem, staat een fantastisch recept; Geroosterde zoete aardappelen & verse vijgen. Omdat vijgen in het seizoen en volop te verkrijgen zijn deel ik deze topper graag met jullie.

Ingredienten

voor 4 personen

  • 4 kleine zoete aardappelen ( 1 kg);
  • olijfolie;
  • 4 dessert lepels balsamicoazijn (gewoon, niet lang gerijpt);
  • 20 g kristal suiker;
  • 12 bosuien, overlangs door midden in stukken van 4 cm;
  • 1 rode chili peper in smalle ringetjes;
  • 6 verse vijgen ( in vieren gesneden);
  • 150 gr zachte geitenkaas verkruimeld;
  • eventueel wat zout en peper voor de afwerking.

Bereiding

  1. Verhit de oven op 240 graden;
  2. was de zoete aardappelen, snijd ze overlangs doormidden en elke helft dan in 3 lange parten. Meng er drie eetlepels olijfolie , evt zout en peper door. Schik de parten op de schilkant op een bakplaat en rooster ze ca 25 minuten in de oven tot ze gaar zijn, maar niet te zacht zijn. Haal ze eruit en laat ze afkoelen;
  3. breng de balsamico azijn met de suiker in een steelpan aan de kook en laat hem op laag voor 2-4 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur als de azijn nog vloeibaarder is dan honing; hij wordt bij het afkoelen dikker. Roer er een drupje water door als hij te dik is om te sprenkelen;
  4. schik de zoete aardappelen op een grote schaal. Verhit een klein beetje olie (ong 2 eetlepels) in een middelgrote pan en bak bosui en chili peper regelmatig roerend 4-5 minuten op halfhoog vuur; laat de chili niet te donker worden. Schep de olie met ui en chilipeper over de zoete aardappelen. Let de partjes vijg ertussen en besprenkel alles met de balsamico. Verkruimel de geitenkaas erover en serveer op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!

Deze gastblog is geschreven door Maaike Kwakkel

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Gastblogger

Dit artikel is een gastblog. De inhoud van deze gastblog is op persoonlijke titel van de gastblogger en is niet geredigeerd door het I’m a Foodie blogteam.

Reacties

Schrijf een reactie