De laatste weken zijn wij druk geweest met de voorbereidingen voor de I’m a Foodie Bag. Gelukkig is onze wens uitgekomen: veel trouwe I’m a Foodie fans sturen blogs in. De leukste blogs delen we hier met je. De mailbox staat nog steeds open hoor 🙂 check deze blog hoe je zelf je blog kan insturen.

 


En dan is de dag aangebroken, de dag van het wegen. Het is vrijdagochtend, ik ben net terug van vakantie en ik heb met mezelf afgesproken dat ik weer eens op de weegschaal ga staan. Het is een tijdje geleden dat ik mezelf heb gewogen dus hoogste tijd. Ik moet mezelf confronteren met mijn gewicht. Ik ben tenslotte over één jaar diëtist. Het valt zwaar tegen. De 15 kg die ik was afgevallen zitten er allemaal weer aan en dit is niet de eerste keer dat dit zo gaat.

Ik ben nu vierdejaars Voeding en Diëtetiek studente. Hoe komt het dat ik met mijn kennis over gezonde voeding niet op een gezond gewicht kan blijven?

Psychologie van te veel eten

Het antwoord op deze vraag heb ik nog niet gevonden, elke dag kom ik weer een klein stapje verder bij het antwoord. In die stapjes heb ik geleerd dat veel mensen overgewicht hebben doordat zij mentaal niet in balans zijn. Zij worden uit balans gehaald doordat zij niet weten hoe zij met hun emoties of met bepaalde gebeurtenissen om moeten gaan. Hieruit kan overeten ontstaan. Het is belangrijk jezelf bewust te maken van je eetgedrag, wat maakt dat je te veel eet?

Eet je teveel na een vervelende mededeling op je werk, door tentamenweek of als je je alleen voelt thuis. Eet je teveel door bepaalde emoties waar je het moeilijk mee hebt en niet weet hoe je daar mee om moet gaan? Door bewust te worden van je eetgedrag, kom je elke dag een stapje verder naar een gebalanceerde lifestyle.

Het is erg moeilijk om af te vallen en dit gewicht ook aan te houden als je niet bewust bent van je eetgedrag. Voor mensen die eten gebruiken als het onderdrukken van hun emoties, zoals ik, is het onmogelijk om (dan) af te vallen. Je moet leren om met deze emoties om te gaan. In mijn zoektocht naar de psychologie van te veel eten probeer ik er achter te komen waarom mensen die genoeg kennis hebben over voeding toch te veel eten en/of overgewicht hebben. Uiteindelijk wil ik als ervaringsdeskundige/diëtist cliënten deze mensen succesvol begeleiden.

Wat maakt dat jij te veel eet?

Deze gastblog is geschreven door Anoniem (Vierdejaars studente Voeding & Diëtetiek)

Als allereerst gefeliciteerd met het één jarig bestaan! Ik ben echt dol op jullie site en zit er ook veel op te neuzen. Jullie brengen veel actuele onderwerpen aan bod wat het erg leuk maakt! Ik denk dat dit een onderwerp is waar niet veel over gesproken wordt, maar waar veel mensen moeite mee hebben. Daarom wil ik het graag onder de aandacht brengen en mensen inspireren.