fbpx

Foodie 1-jaar gastblog: mijn zoektocht naar de psychologie van te veel eten

Door |2017-01-08T19:13:11+00:005 september 2014|Categorieën: I'm a Foodie blog|Onderwerpen: , |
  • psychologie
De laatste weken zijn wij druk geweest met de voorbereidingen voor de I’m a Foodie Bag. Gelukkig is onze wens uitgekomen: veel trouwe I’m a Foodie fans sturen blogs in. De leukste blogs delen we hier met je. De mailbox staat nog steeds open hoor 🙂 check deze blog hoe je zelf je blog kan insturen.

 


En dan is de dag aangebroken, de dag van het wegen. Het is vrijdagochtend, ik ben net terug van vakantie en ik heb met mezelf afgesproken dat ik weer eens op de weegschaal ga staan. Het is een tijdje geleden dat ik mezelf heb gewogen dus hoogste tijd. Ik moet mezelf confronteren met mijn gewicht. Ik ben tenslotte over één jaar diëtist. Het valt zwaar tegen. De 15 kg die ik was afgevallen zitten er allemaal weer aan en dit is niet de eerste keer dat dit zo gaat.

Ik ben nu vierdejaars Voeding en Diëtetiek studente. Hoe komt het dat ik met mijn kennis over gezonde voeding niet op een gezond gewicht kan blijven?

Psychologie van te veel eten

Het antwoord op deze vraag heb ik nog niet gevonden, elke dag kom ik weer een klein stapje verder bij het antwoord. In die stapjes heb ik geleerd dat veel mensen overgewicht hebben doordat zij mentaal niet in balans zijn. Zij worden uit balans gehaald doordat zij niet weten hoe zij met hun emoties of met bepaalde gebeurtenissen om moeten gaan. Hieruit kan overeten ontstaan. Het is belangrijk jezelf bewust te maken van je eetgedrag, wat maakt dat je te veel eet?

Eet je teveel na een vervelende mededeling op je werk, door tentamenweek of als je je alleen voelt thuis. Eet je teveel door bepaalde emoties waar je het moeilijk mee hebt en niet weet hoe je daar mee om moet gaan? Door bewust te worden van je eetgedrag, kom je elke dag een stapje verder naar een gebalanceerde lifestyle.

Het is erg moeilijk om af te vallen en dit gewicht ook aan te houden als je niet bewust bent van je eetgedrag. Voor mensen die eten gebruiken als het onderdrukken van hun emoties, zoals ik, is het onmogelijk om (dan) af te vallen. Je moet leren om met deze emoties om te gaan. In mijn zoektocht naar de psychologie van te veel eten probeer ik er achter te komen waarom mensen die genoeg kennis hebben over voeding toch te veel eten en/of overgewicht hebben. Uiteindelijk wil ik als ervaringsdeskundige/diëtist cliënten deze mensen succesvol begeleiden.

Wat maakt dat jij te veel eet?

Deze gastblog is geschreven door Anoniem (Vierdejaars studente Voeding & Diëtetiek)

Als allereerst gefeliciteerd met het één jarig bestaan! Ik ben echt dol op jullie site en zit er ook veel op te neuzen. Jullie brengen veel actuele onderwerpen aan bod wat het erg leuk maakt! Ik denk dat dit een onderwerp is waar niet veel over gesproken wordt, maar waar veel mensen moeite mee hebben. Daarom wil ik het graag onder de aandacht brengen en mensen inspireren.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Gastblogger

Dit artikel is een gastblog. De inhoud van deze gastblog is op persoonlijke titel van de gastblogger en is niet geredigeerd door het I’m a Foodie blogteam.

Reacties

Eén reactie

  1. Julie Hapjesprincess 7 september 2014 at 10:06 - Beantwoorden

    Goh zo herkenbaar!!! Ik eet vaak ook echt teveel !! Tot ik me zelfs een beetje misselijk en opgeblazen voel. Dan voel ik me achteraf altijd slecht dat ik me zo heb laten gaan. Gelukkig zie je het niet echt aan mijn lijn. Ik ben nu nog jong he en sport veel en misschien is net dat de reden dat ik het me kan permitteren. Maar ik denk niet dat dit zal blijven duren ….

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?