We zijn de tweede week ingegaan van de I’m a Foodie feestmaand :) Zoals je afgelopen week hebt kunnen zien publiceren we dagelijks de leukste blogs en recepten. Wil jij ook kans maken op de limited edition I’m a Foodie Bag?? Stuur dan snel je blog in en wie weet staat jouw blog asap online.  De mailbox staat nog steeds open hoor 🙂 check deze blog hoe je zelf je blog kan insturen.

 

Dat is een vraag die ik regelmatig krijg wanneer ik weer met een kilo noten thuis kom. Zo’n twee keer per maand bezoek ik de wekelijkse zaterdag markt speciaal voor mijn favoriete noten kraam om flink in te slaan. Deze kleine geschenken van moeder natuur vind ik niet alleen erg lekker, ze bevatten ook goede voedingsstoffen en zijn geschikt voor ieder moment van de dag. Ze zijn er in alle soorten en maten te vinden, en bijna overal te koop!

Noten

Veel mensen laten noten liever staan omdat noten vooral bekend staan als dikmakers. Een nootje bestaat gemiddeld uit meer dan de helft vet. De rest van de noot bestaat uit eiwit en een heel klein deel koolhydraten, maar dit verschilt per soort. Verder leveren noten zowel IJzer, B- en E-vitamines. Het aandeel vetten in de noten is voornamelijk onverzadigd vet. Omdat er relatief veel vet in een noot zit zorgt dit voor een hoge calorie waarden. Vandaar dat noten dikmakers worden genoemd. Toch heb je deze goede vetten iedere dag nodig en hebben ze juist een gunstige werking op de gezondheid. Zo kunnen noten helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, wat de kans op hart- en vaatziekten kan verlagen. De hoeveelheid vet in de noten verschilt per soort. Zo bevatten walnoten, hazelnoten en macadamia’s relatief meer onverzadigd vet dan cashewnoten of pistache noten.

noten

Vetten & vitamines

Niet alleen de vetten, vitamines en mineralen hebben een gunstige werking, ook de vezels in noten hebben wel degelijk een gezonde bijdrage. Vezels zorgen namelijk voor een goed werkende spijsvertering en een verzadigd gevoel. Een handje noten van 30 gram bevat minstens 2 gram vezels, dat is evenveel als een volkoren boterham!

Hoewel noten plantaardig zijn en geen vitamine B12 bevatten, kunnen ze toch gebruikt worden als volwaardige vleesvervanger. Noten leveren namelijk voldoende ijzer en redelijk veel vitamine B1. Dit zijn voedingsstoffen die onder andere extra aandacht verdienen wanneer je vegetarisch eet. Naast het eten van ongebrande en ongezouten noten als snack kan je ze dus ook prima aan de warme maaltijd toevoegen als je een keertje geen zin hebt in vlees. Noten zijn dus onmisbaar in het voedingspatroon van vegetariërs en veganisten

Dus, heb je zin in een verantwoord tussendoortje? Neem dan eens een handje noten! Je kunt noten bijvoorbeeld ook als toevoegen aan je ontbijt (heerlijk door kwark, yoghurt of havermout) of door een salade mixen. Wil je ook wat meer nuts aan je broodmaaltijd toevoegen? Kies dan eens voor cashew, amandel of gemengde notenpasta als beleg.

Are you nuts? Yes I am!

Bronnen

  1. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/noten.aspx
  2. http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=652
  3. http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/?q=noten

Deze gastblog is geschreven door Marije Schreurs

Vanaf het begin volg ik jullie al en ben ik erg enthousiast over jullie site en blogs. Als diëtist in opleiding (4e jaars alweer) vind ik dat jullie hele sterke en relevante informatie delen, wat de laatste tijd naar mijn mening nog wel eens ontbreekt op het internet. Als foodie/diëtist in opleiding/fanatieke sporter/kookliefhebber wil ik graag mijn liefde voor noten met jullie delen. Daarom heb ik een stukje geschreven over noten. Hopelijk kan ik op deze manier mijn nootje bijdragen aan jullie feestblog 😉 Je kan Marije volgen via haar Instagram pagina.