We zitten op de helft van de I’m a Foodie feestmaand :) Zoals je hebt kunnen zien staat de site inmiddels vol met vele leuke gastblogs en recepten. Uiteraard publiceren we ook gewoon onze eigen blogposts.  Zoals detoxen en een dag uit het leven van een (sport) diëtist. Wil jij ook kans maken op de limited edition I’m a Foodie Bag?? Wees snel (en dit is geen grap) want we hebben bijna ons maximum van 50 bereikt. Check deze blog hoe je zelf je blog kan insturen.

We kunnen momenteel van heerlijk nazomerweer genieten, maar de herfst is in aantocht. En die herfst heeft een foodie allerlei lekkers te bieden, wat mij brengt op het volgende: ik zie om mij heen dat de pompoen nog niet algemeen ingeburgerd is in Nederland. De mooiste exemplaren liggen te vergaan naast voordeuren, want eten doet lang niet iedereen ze. En dat vind ik jammer.

De pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Deze grote bolronde vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees. Binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden. Pompoenen worden al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar waren tot voor kort in Nederland niet zo bekend als groenten.1

Vandaar vandaag 5 redenen om pompoen te eten:

  1. In het kader van de duurzaamheid is het goed om groente van eigen bodem én van het seizoen te eten. Als er één product is wat symbool staat voor het najaar, dan is het wel de pompoen. Prima te kweken op eigen grond en inmiddels goed verkrijgbaar in heel het land;
  2. Een pompoen is lang te bewaren. Van pompoenen die je in het najaar oogst, kun je de hele winter lang plezier hebben. Heb geen plaats of tijd om pompoenen te kweken, dan bieden de groenteman, de supermarkt, de toko en de markt voldoende mogelijkheden. Maar wat nog leuker is: rijd eens het platteland op en ontdek dat veel mensen ze aan de weg verkopen;
  3. De pompoen is bol en rond, vol voeding en gezond! Hij bevat, net zoals de meeste groenten, weinig calorieën en veel verschillende voedingsstoffen. Bijvoorbeeld vezels, vitamine E, beta-caroteen en vitamine C;
  4. Aan de binnenkant van de pompoen wacht je na het ‘slachten’ nog een aangename verrassing: naast al het vruchtvlees kun je ook de pitten gebruiken om te eten. Pompoenpitten zijn rijk aan eiwitten, vezels en mineralen. Je kunt ze, na het roosteren, zowel gepeld als ongepeld eten of verwerken in een gerecht;
  5. Nieuwsgierig geworden? Een simpele zoektocht op internet of in kookboeken levert je talloze variaties op voor het verwerken van deze herfstgigant. Het meest traditioneel is natuurlijk de pompoensoep. Maar waag je ook zeker eens aan het roosteren van pompoenschijven, verwerk pompoen in een salade of curry, gebruik het gare vruchtvlees voor een heerlijke dip of ga voor een zoete variant als taart, cupcakes en muffins.

pompoen

Pompoen

In de lente hebben mijn kinderen met hun juf of meester zaadjes geplant. Ieder kind mocht zelf uitkiezen wat hij/zij wilde planten. Daar hoefde mijn kleuter niet lang over na te denken: het moest pompoen worden! Hij is gek op ‘pompoenensoep’ namelijk.
Dat mijn andere zoon óók met een pompoenplant thuis zou komen, had ik niet verwacht en zo moest ik, tussen alles wat ik zelf gepland had te poten en zaaien, nog plek vinden voor twee extra pompoenplanten. Zo gezegd, zo gedaan.

De planten groeiden weelderig en de eerste vruchten verschenen. Inmiddels liggen er her en der verspreid door mijn achtertuin een stuk of 6 reuze-pompoenen. Dat moet juf zien natuurlijk! Dus stelde ik mijn kleuter voor om even wat foto’s te maken. Een foto tussen al het groen en een foto met de grootste pompoen. “Dat is leuk voor juf” zei ik, “ik maak er een mooi A4-tje van voor je”. Daarop begon mijn kleuter hartverscheurend te huilen: “Maar mama, ik wil er geen A4-tje van, je zou er toch SOEP van maken?!”

Bronnen

  1. http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/pompoen.html

Deze gastblog is geschreven door Anoniem

Anoniem wil graag anoniem blijven en dat kan natuurlijk. Het leuke aan anoniem is ook dat ze haar I’m a Foodie Bag graag wil doneren aan een collega diëtist en lief vriendinnetje. Dit is iemand die een echte foodie is en pompoenliefhebster bij uitstek. Wie is dat..? Ja, dat houden we dan ook anoniem 🙂