Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Foodie 1-jaar gastblog: Seizoensgebonden producten

Door | 2017-01-08T11:22:47+00:00 1 oktober 2014|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen|Onderwerpen: , , |
  • Seizoensgebonden producten
Ahhhh, het zit erop! Time flies! Dit zijn de laatste gastblogs die we voor je in petto hebben. Heel erg bedankt voor alle inzendingen. Wij hebben ervan genoten. Tnx voor het sharen van je blog, post, pin en likes. Hopelijk blijf je bij ons en kunnen wij je blijvend informeren en inspireren.

Verse aardbeien in de zomer, stamppot boerenkool in de winter, pompoensoep in de herfst en asperges in de lente. Seizoensproducten zijn top. Voor mij zijn het producten waar ik naar uit kijk. Producten waar ik drie seizoenen op heb gewacht.

Maar als ik goed nadenk en de seizoenskalender in mijn hoofd te voorschijn haal, staat er bar weinig op. Zelfs met mijn achtergrond als diëtist en mijn productkennis, is mijn seizoenskalender beperkt. Zo eet ik van allerlei soorten sla in de winter, eet ik in de zomer graag granaatappel, begin ik nu met het eten van verse vijgen. Ook ben ik, het hele jaar door, dol op sugar snaps en zoete aardappel. Eet ik graag verse rozemarijn bij mijn aardappels en kruid ik mijn eten graag met rode pepers. Naar mijn weten is dit allemaal heel normaal.

Seizoensgebonden producten

Als ik dan de seizoenskalender van 24kitchen.nl erbij pak, blijkt dat ik grotendeels geïmporteerd voedsel eet. Ik eet totaal niet volgens de seizoenen, op boerenkool, pompoen en asperges na. Want aardbeien, die eet ik al vanaf maart en ook nog in september. Maar wat is hier de oorzaak van? Deels mijn ontbrekende kennis, maar ook de  voedseltechnologie en productie/distributie anno nu. De schappen in de supermarkten zien er in januari en juni  grotendeels hetzelfde uit. Hierdoor zijn veel soorten voedsel het hele jaar door verkrijgbaar. Dit schopt onze seizoenskalenders totaal in de war.

Echter zitten er veel voordelen aan het eten van seizoensgebonden producten.  Zo zijn producten, in hun ‘eigen’ seizoen, van betere kwaliteit. De producten hebben dan een betere voedingswaarde, zit er een betere smaak aan en hebben de producten geen honderden kilometers afgelegd om in jouw boodschappenmandje te belanden. Daarnaast steun je lokale boeren en de lokale economie met het eten van producten in hun eigen seizoen.

Ik weet wat mij vandaag te doen staat: de seizoenskalenders uitprinten en op de koelkast plakken. Het wordt tijd de seizoenskalender in mijn hoofd grondig te resetten.

 

Deze gastblog is geschreven door Grace Bosch.

Ten eerste, van harte gefeliciteerd met jullie 1 jarig bestaan. Ik lees met veel plezier en interesse al jullie verhalen.
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Gastblogger

Dit artikel is een gastblog. De inhoud van deze gastblog is op persoonlijke titel van de gastblogger en is niet geredigeerd door het I’m a Foodie blogteam.

Reacties

Schrijf een reactie