We zijn de tweede week ingegaan van de I’m a Foodie feestmaand
Zoals je afgelopen week hebt kunnen zien publiceren we dagelijks de leukste blogs en recepten. Wil jij ook kans maken op de limited edition I’m a Foodie Bag?? Stuur dan snel je blog in en wie weet staat jouw blog asap online. De mailbox staat nog steeds open hoor 🙂 check deze blog hoe je zelf je blog kan insturen.
Het is overal. Taarten worden gezond met chiazaad, een shake met spinazie en kokoswater is de nieuwe goede start van de dag, en als oppepper tussendoor wat tarwegras. Ik kan mij bijna nergens meer vertonen zonder dat er over gepraat wordt. “oohh ja meid, lactose, dát moet je weglaten!” Ik heb haar maar niet geconfronteerd met mijn klinische blik die haar liever wilde waarschuwen voor haar overgewicht. Ze zal de calcium hard nodig hebben om haar botten stevig te houden. Nouja nu valt ze ook wel zacht… Enfin ik ga te ver.
De trend dat iedereen zo bezig is met voeding vind ik top. Begrijp me hier goed. Er is alleen zo véél half wetenschappelijk werk, dat het moeilijk is om tussen de goedbedoelde adviezen een objectieve mening te vormen. Gelukkig is hiervoor de diëtist. Een enkel voorbeeld: “chiazaad is goed om te adviseren bij mensen met lactose intolerantie om hen te helpen de calciuminname te verhogen”.
Superfoods
Spreekt boekdelen denk ik. Wat natuurlijk ook kan (in plaats van neus dichtknijpen terwijl je 3 lepels maanzaad naar binnen werkt), toch eens proberen of een plakje Hollandse kaas kan op brood, dan kom je een heel eind: 40 gram is 392 mg. Tel daarbij op 100 gram amandelen voor tussendoor: 250 mg, plus een willekeurige warme maaltijd met aardappelen, bietjes en gehaktbal: 15 mg (150 gram), 688 mg (200 gram), 21 mg (100 gram). Dit geeft een totaal van 1366 mg. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassene (19-50 jaar) is 1000 mg. We zijn er dus al!!
Denk je calcium tekort te komen, dan is er nog veel mogelijk voordat je naar superfoods hoeft te grijpen. Ga bijvoorbeeld naar een (kritische) diëtist. Deze kan ook helpen in de beoordeling of je echt calcium tekort komt. Daarnaast is voor goede calciumopname voldoende beweging en vitamine D belangrijk. Anders kun je nog zoveel maanzaad eten, maar dan heeft dit weinig effect.
Vitamine D, zit onder andere in (vette) vis, halvarine/margarine/bak- en braad (toegevoegd) en in de zon. De zon heeft wel in de zomermaanden meeste effect voor je vitamine D opname, maar je lever kan dit opslaan om er in de winter nog gebruik van te maken.
Zorg dus uiteindelijk voor een goede balans tussen calcium, vitamine D en beweging. Veelal kom je met de basisvoeding, en een beetje oplettendheid, hier wel uit. Er zijn ook allerlei producten op de markt te koop waar extra calcium in is verwerkt. Deze kosten aanzienlijk minder dan een bakje chiazaad. Super toch?
Bron
- www.voedingonline.nl, www.vitamine-info.nl (calcium en vitamine D), NEVOtabel 2006.
Deze gastblog is geschreven door Lisanne van der Weijden
Lisanne is nu ruim 2 jaar werkzaam als diëtist (binnen de psychiatrie) en volgt daarnaast een master Healthcare Management. Als diëtist, maar ook als mens, is Lisanne geïnteresseerd in mensen en hun voedingspatroon. Wat drijft mensen om bepaalde producten te kiezen en waarom is gezonde voeding altijd zo’n moeilijk en bediscussieerd onderwerp?
Als ik nazoek hoeveel calcium er in rode bietjes zitten, kom ik echt niet verder dan 44 mg per 200 g bietjes (zie nevo tabel online). Ook zou ik nooit zo maar even 100 gram amandelen eten en dus 659 kcal (zie ook nevo tabel online), maar liever 1 handje van 25 gram. Ai, dan komt het dus niet goed met het calcium in dit voorbeeld, net iets boven de 500 mg.
Lisanne, hoe kom jij dan aan de getallen uit je berekening?
Hoi Annette,
Klopt, je hebt gelijk! Ik kijk nu ook terug en zie dat ik in het rijtje ernaast heb gekeken. Slordig van mij. Dan komen we gelukkig nog op een 722 mg. De amandelen zijn inderdaad wat uit zijn verband getrokken voor een dagelijks gebruik, maar ik laat veel andere voedingsmiddelen weg die bij een dagmenu horen.
Groetjes Lisanne