We zitten op de helft van de I’m a Foodie feestmaand :) Zoals je hebt kunnen zien staat de site inmiddels vol met vele leuke gastblogs en recepten. Uiteraard publiceren we ook gewoon onze eigen blogposts.  Zoals detoxen en een dag uit het leven van een (sport) diëtist. Wil jij ook kans maken op de limited edition I’m a Foodie Bag?? Wees snel (en dit is geen grap) want we hebben bijna ons maximum van 50 bereikt. Check deze blog hoe je zelf je blog kan insturen.

Sommige ouders hebben mazzel; hun kinderen lusten alles. Maar meestal zijn kinderen niet zulke avontuurlijke foodies. Vooral bittere groenten als spruitjes, andijvie, spinazie en witlof blijven vaak onaangeroerd. Dat is niet de schuld van hun ouders, maar een genetische kwestie.

Als grotbewoner stond zoet en vet hoog op onze bucketlist. De energie die het opleverde, hadden we hard nodig om periodes van schaarste door te komen. Een bittere smaak daarentegen betekende meestal: Gif! Wegwezen! Jonge kinderen handelen daar nog steeds naar; it’s in their genes. Probleem is echter dat we tegenwoordig zonder berenvel door het zoet, vet en zout waden, waardoor we al snel een overdosis nemen. Dus moeten kinderen snel aan andere smaken wennen.

Kieskeurige eters

Zorg voor balans en blijf je kroost verrassen met veel verschillende groentes. Het belangrijkste ingrediënt is geduld. Vergeet niet dat het vaak wel vijf tot tien keer duurt, voordat een kind aan een nieuwe smaak is gewend. Soms duurt het zelfs langer. Maak je niet druk, laat ze gewoon elke keer een klein beetje van dat ‘vieze’ spul proeven. Eerst een klein hapje andijviestamppot. De volgende keer twee kleine hapjes. En nog een keer. De kans is groot dat ze op een mooie dag zeggen: ‘Oh, ik vind het best een beetje lekker…’

Een bijzonder verhaal is vaak het halve werk. Maak kinderen voordat ze aan tafel gaan alvast een beetje nieuwsgierig. Gekke namen zoals Drakenstaarten (groene asperges), Heksenketel (pompoensoep) en Pindavulkaan (nasi goreng) helpen daarbij. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Tijdens een experiment met wortels bleken kinderen maar liefst twee keer zoveel X-Ray wortels te eten als gewone wortels. In een ander experiment werden sperziebonen Tiny Tasty Top Trees genoemd; er gingen twee keer zoveel sperziebonen in. En die ‘bleh’ champignons smaken ook opeens een stuk beter als je er een kaboutertaartje van maakt. Zelfs de kleinste kabouters durven er een hapje van te nemen.

kieskeurige eters

Ingrediënten

voor 12 quichekeurige kabouters

  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 250 gram champignons
  • 3 takjes tijm
  • 12 lichtbruine boterhammen
  • 100 gram gruyère
  • zachte roomboter
  • extra nodig: muffinbakblik

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden;
  2. Verwarm de kokosolie in een koekenpan en bak daarin de ui 10 minuten op middelhoog vuur;
  3. Maak de champignons schoon met keukenpapier of een zacht borsteltje. Hak in kleine stukjes en voeg ze bij de uien. Bak alles nog even op middelhoog vuur, en doe dan de blaadjes van 3 takjes erbij (of 1 theelepel gedroogde tijm);
  4. Besmeer 12 boterhammen met wat zachte roomboter. Steek met behulp van een glas (7 cm doorsnee) rondjes uit het brood. Als je geluk hebt, levert 1 boterham 2 rondjes op. Dan heb je maar 6 boterhammen nodig;
  5. Leg de broodrondjes met de beboterde kant naar beneden in de vormpjes van een muffinbakblik en druk ze stevig aan. Je hebt nu 12 broodbakjes, waarover je het champignonmengsel kunt verdelen. Strooi 100 gram geraspte gruyère over de bakjes en zet de kaboutertaartjes 10 à 12 minuten in de oven, tot de kaas gaat borrelen en het broodbakje lekker krokant is.

Deze gastblog is geschreven door Laura Emmelkamp

Laura inspireert gezinnen gezond en lekker te eten via www.keetsmakelijk.nl. Ze maakte twee kookboeken, bomvol groente, vrolijke verhalen en foodbasics. Inmiddels is er ook een Engelstalige iPad app van Keet Smakelijk verschenen:www.veggirider.com. In samenwerking met het Belgische EVAvzw maakte Laura onlangs een boekje over de voordelen van peulvruchten. Download gratis de pdf.