We zitten ruim op de helft van de I’m a Foodie feestmaand
Zoals je hebt kunnen zien staat de site inmiddels vol met vele leuke gastblogs en recepten. Uiteraard publiceren we ook gewoon onze eigen blogposts. Wil jij ook kans maken op de limited edition I’m a Foodie Bag?? Wees snel (en dit is geen grap) want we hebben bijna ons maximum van 50 bereikt. Check deze blog hoe je zelf je blog kan insturen.
Persoonlijk denk ik dat er maar weinig onderwerpen zijn waarover zoveel gezegd en geschreven wordt als over het onderwerp “voeding”. We raken er niet over uitgepraat, dagelijks worden nieuwe wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd en praktisch wekelijks ligt er weer een nieuw boek over voeding of diëten in de boekhandel. En laat ik vooral de invloed van internet en social media niet vergeten; het aantal websites / blogs over voeding en gezondheid is niet meer te tellen.
Voeding
En ook vroeger werd er al veel gepubliceerd over voeding. Als verzamelaar van materialen over voeding/dieet/gezondheid heb ik ooit een grote stapel persberichten uit de periode 1956 t/m 1977 van het toenmalige Voorlichtingsbureau voor de Voeding op de kop getikt. Deze persberichten, vaak maar uit 1 of 2 A-viertjes bestaand, werden met grote regelmaat rondgestuurd.
Voor mij is deze grote stapel eigenlijk een kleine reis door alle veranderingen “in voedingsland” door de jaren heen. Hoe dacht men in de jaren ’50 over nitraatrijke groenten, hoeveel eieren mochten we per dag eten in de jaren ’60 en wat vond men van roomboter in de jaren ’70? Alles komt aan bod; etiketten lezen, vitamines, alcohol als energieleverancier etc. Het is teveel om hier te noemen. Vaak zijn de persberichten voorzien van prachtige titels zoals: “De beurt is aan de bonen”, “Ook vrijgezellen moeten goed eten”, “Bent u een gehuwde werkende vrouw?” en “De voeding van de rijpere jeugd”.
In deze blog wil ik kort ingaan op één nieuwsbrief, afkomstig uit april 1957 met ook al een prachtige titel “Een grabbelton met voedingsvragen”. Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding geeft hier antwoord op een aantal meest gestelde vragen en…
- …. ook in 1957 wist men al dat je door het drinken van citroensap niet vermagert;
- …. ook in 1957 zag men aardappelen als een prima voedingsmiddel; “niet alleen belangrijk als maagvulling maar zij leveren ook belangrijke eiwitten mineralen en vitamines”;
- ….raadde aan om ingemaakte eieren te consumeren vóórdat de warme zomermaanden begonnen;
- ….ook toen was een warme maaltijd niet compleet zonder een eiwitrijk gerecht én een flinke portie groenten. Dit was ook van toepassing bij de zgn. “gemakkelijke maaltijden” zoals macaroni of spaghetti.
Voeding, ik raak er niet over uitgepraat!
Deze gastblog is geschreven door Christel Hoeflaken
Christel is een office manager met een grote interesse in voeding en tevens gediplomeerd voedingsconsulent. Ze is in het bezit van een kleine 500 boeken over voeding/dieet/gezondheid en verzamelt ook oude publicaties etc. over dit onderwerp.
Geef een reactie