Ahhhh, het zit er bijna op. Time flies! We naderen het einde van de I’m a Foodie feestmaand :( Uiterlijk 27 september kan je een gastblog of recept insturen. Waarom de 27e? Dan bestaan we echt 1 jaar en dat vonden we wel een mooi moment om ff, na deze drukke maand, lekker te chillen :) Geniet samen met ons van deze laatste leuke blogs. 

Ik weet dat ik niet de enige ben die regelmatig tijd tekort komt. En dat dit (zogenaamde) tijdgebrek waarmee de hedendaagse mens kampt vaak ten koste gaat van een gezonde leefstijl. Een smoesje als ‘geen tijd om te koken’ is veelgehoord, evenals het minstens zo populaire ‘geen tijd om te sporten’. Als diëtist, gezondheidswetenschapper to be en foodie ben ik dagelijks met voeding en gezondheid bezig. En toch betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik al dagen te weinig groente heb gegeten of drie keer op rij mijn training heb overgeslagen. Waarom máken we geen tijd voor een gezonde voeding en voldoende beweging?

Een paar tips die het wellicht net wat makkelijker maken voor de, weliswaar foodies en gezondheidsfreaks, maar tevens Time Management dummies onder ons:

  • Kook, eet en sport samen met vrienden. Gezellig en efficiënt! Bedenk samen lekkerste en gezondste gerechten of laat elkaar kennis maken met een nieuwe sport of die ene mega-effectieve oefening, je kunt in de keuken en in de sportschool altijd wel wat van elkaar leren;
  • Ook heel handig: kook om beurten, afhankelijk van studie- of werktijden. Zo kun jij lekker voor anderen koken op een dag dat je wat meer tijd hebt en op een drukke dag juist meteen aanschuiven;
  • Breng ritme aan in je dag en week. Frietdag werd toen ik klein was bij ons thuis zelden overgeslagen, een ongezonde gewoonte als deze kun je echter ook mooi omdraaien. Introduceer bijvoorbeeld vaste dagen waarop je vis of vegetarisch eet;
  • Denk vooruit. Doe 1 á 2 keer per week (grote) boodschappen, in plaats van elke dag. Als je net als ik makkelijk een halfuur kunt ronddrentelen in de supermarkt, bespaart dit je toch wel een paar uur per week;
  • Zó cliché, maar zó waar: Pak de fiets in plaats van de auto, de trap in plaats van de lift, etc. Voldoende bewegen (minimaal vijf dagen per week, 30 minuten per dag) hoeft echt niet moeilijk te zijn!

Het klinkt zo heerlijk eenvoudig, maar toch blijft plannen lastig, vind ik. Na meerdere pogingen iets te schrijven, lukt het me pas mijn verhaal te besluiten nu ik midden in de nacht wakker werd en niet meer kon slapen. Misschien is mijn innerlijke klok gewoon stuk. Goed excuus toch?

Deze gastblog is geschreven door Yvette Beulens

‘Be fast!’ stond in de oproep een gastblog te schrijven.Al bijna twee weken neem ik me voor een stuk te schrijven, even lang stel ik het uit. Bijna drie weken ben ik nu bezig met mijn master, in een nieuwe stad, met nieuwe mensen. Te weinig uren in een dag dus! Tenminste, dat is mijn excuus…