Ahhhh, het zit er bijna op. Time flies! We naderen het einde van de I’m a Foodie feestmaand :( Uiterlijk 27 september kan je een gastblog of recept insturen. Waarom de 27e? Dan bestaan we echt 1 jaar en dat vonden we wel een mooi moment om ff, na deze drukke maand, lekker te chillen :) Geniet samen met ons van deze laatste leuke blogs. 

Geen gluten, geen koolhydraten, geen suikers.. Wél superfoods, groene smoothies.. Niet diëten maar een gezonde levensstijl aannemen, dat is het credo. Maar is die levensstijl inmiddels niet een streng dieet geworden? Een dieet met risico op verstrekkende gevolgen? Want als je álle regels naleeft, wat blijft er dan nog over aan ‘gezond voedsel’? Dat is precies de kern van een opkomende nieuwe aandoening: orthorexia. Zó gezond eten, dat je er ziek van wordt. Ernstig ziek. Niet om je bang te maken, maar iets om je van bewust te worden. Als jij een gezonde levensstijl hebt gevonden, waar jij je happy & energiek bij voelt en die je niet belemmert in je andere bezigheden, heb jij het dik voor mekaar. Realiseer je echter, dat jij het góede voorbeeld bent, dat vele anderen nodig zullen hebben.

Orthorexia

Want het kan ook misgaan! Schrap voedingsmiddel zus, schrap drankje zo, beperk je inname van stofje X en vermijd zoveel mogelijk stofje Y.. Als je álle regels naleeft, geloof me, ik heb het geprobeerd, blijven alleen biologische groenten & water over. Daarop kan een mens niet leven, echt niet. Gevolg: net zo gezond als een anorexiapatiënt. Ziek dus. Een slopende psychische aandoening, die je lichaam zowel geestelijk als lichamelijk uitput. Begrijp me niet verkeerd: dit is geen keuze! Eetstoornissen ontstaat vrijwel altijd door onderliggende problemen, überhaupt niet aan eten of uiterlijk gerelateerd. Maar weinig eten (in het geval van anorexia) of absurd gezond willen eten (zoals bij orthorexia) zijn zelfdestructieve uitingen om deze problemen tijdelijk het hoofd te bieden. Totdat het op is: je lichaam, je energie. Vaak een moment van besef van je problemen, veel te laat natuurlijk. Maar niet te laat om er iets aan te doen! Met behulp van intensieve therapie weten veel patiënten de eetstoornis weer te overwinnen. Dan staan ze voor de keuze: nergens meer iets om geven, of bewust gezond leven, écht gezond leven?

orthorexia

Gezond

Na ervaring van alle drie de opties (eetstoornis, veel te los eten en uiteindelijk écht gezond eten), kan ik je wel vertellen welke keuze ik prefereer. Inmiddels geniet ik met volle teugen van het experimenteren in de keuken, met allerlei gezonde ingrediënten waarvoor ik een paar maanden geleden doodsbang was. Eindelijk heb ik mijn éigen blog waarop ik met trots míjn manier van leven kan presenteren, vol gezond & lekker eten, sport, studie en een flinke dosis humor. Ja, op doordeweekse dagen neem ik al mijn eten zelf mee naar college en eet ik veel groenten & fruit, vrijwel suikervrij en weinig koolhydraten, maar des te meer geniet ik van bijvoorbeeld de brunch samen met vriend die komende week op de planning staat! Gezondheid is geen doel op zich, maar een middel om jezelf in zo’n conditie te houden, dat je in staat bent van alle andere interessante dingen in het leven te genieten. Take home-message: laat je inspireren door de overvloed aan informatie en al die interessante blogs, maar vind daartussen jóuw eigen gezonde levensstijl en vergeet vooral niet te genieten! Weet waarvoor je het doet!

Deze gastblog is geschreven door Giuli Califano

 Een beetje een zwaar onderwerp, maar wel belangrijk en hopelijk op een leuke manier geschreven!