FOODIE ACADEMY Symposium #3

Vrijdag 14 juni 2019 | 9.30 tot 17.00 | Amersfoort

Gezonde voeding tijdens de zwangerschap!

Wat eten zwangere vrouwen tegenwoordig en hoe verschilt dat met de richtlijnen? Begint de gezondheid van een kind al in de buik? En hoe zit het nu echt met listeria en toxoplasma tijdens de zwangerschap? Welke vissen kun je als zwangere veilig eten, welke hoeveelheid is optimaal en kun je vis vervangen door DHA supplementen? En ben je benieuwd hoe de samenwerking tussen de verloskundige en diëtist verder verbeterd kan worden? Houden deze vragen jou ook bezig in de dagelijkse praktijk? Kom dan naar ons symposium!

Deze academy is interessant voor (kinder)diëtisten, verloskundigen en geïnteresseerden. Check snel de line-up!

ADAP: 5 studiepunten toegekend | KNOV: 5 studiepunten toegekend | BGN: 3 studiepunten toegekend.

Early bird tarief €195 (UITVERKOCHT)

Regulier tarief €235

FOODIE ACADEMY

Gezonde voeding tijdens de zwangerschap” is het 3e symposium van de Foodie academy. Dit symposium organiseren we ter ere van de lancering van ons 4e boek in de serie I’m a Foodie presents: Eet als een expert – zwanger! Dit boek is een wetenschappelijk onderbouwd maar ook heel praktisch boek over welke voeding het beste is voor vrouwen (en hun toekomstige kinderen) die zwanger willen worden én zijn.

Naast een te gek inhoudelijk programma verwennen wij je op 14 juni uiteraard met I’m a Foodie proof hapjes, lunch en drankjes. Voor wie het zich nog kan herinneren: net zo lekker en gezond als bij het Eet als een expert symposium en Show Yourself! Met aan het einde van het programma een feestelijke en alcoholvrije borrel 🙂

Iedereen is welkom! Ben je (kinder)diëtist, verloskundige of gewichtsconsulent? Laat je inspireren!

ADAP: 5 studiepunten toegekend | KNOV: 5 studiepunten toegekend | BGN: 3 studiepunten toegekend.

I'm a Foodie - Boek - Eet als een expert - Zwanger! cover

Ir. Marijke Berkenpas

Oprichter van I’m a Foodie, voedingswetenschapper en klinisch diëtist. Auteur van o.a. Eet als een expert en Eet als een expert – Party Time. Moeder van een zoon en zwanger van nummer 2.

Liesbeth Smit MSc.

Voedingswetenschapper en auteur van Eet als een expert en Eet als een expert- Zwanger! Oprichter van wetenschapscommunicatiebureau The Online Scientist.

Linda Rentes

Initiatiefnemer van 9 Maanden Menu en zwngr.nl, het e-health platform voor aanstaande vaders en moeders, en voormalig voorzitter KNOV. Moeder van 2 kinderen.

Prof. Dr. Tessa Roseboom

Hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid AMC/UVA. Moeder van 2 zoons.

Ir. Roelina Dijk

Levensmiddelenmicrobioloog. Auteur van o.a. Veilig voedsel en Microbiologie van voedingsmiddelen. Moeder van een zoon en dochter.

Yvette Beulen Msc.

PhD kandidaat Wageningen University & Research project Power 4 Gezond Zwanger

Desiree Hoving

Dagvoorzitter van het symposium.

Wetenschapsjournalist en moeder van een zoon en 2 dochters.

PROGRAMMA

Vrijdag 14 juni 2019 | 9.30 tot 17.00 | Leerhotel Het Klooster, Amersfoort

09:00 – 09:30

Inloop & Registratie

09:30 – 09:35

Opening

Desiree Hoving, dagvoorzitter

09:00 – 10:00

I’m a Foodie Keynote

Ir. Marijke Berkenpas

10:00 – 10:45

Hoe eten zwangeren nu en hoe verschilt dat met de richtlijnen?

Yvette Beulen Msc. (WUR)

Hoe staat het ervoor met de voedingsinname van zwangere vrouwen? Yvette laat zien in hoeverre zwangeren in Nederland op dit moment aan de richtlijnen voldoen. Zij focust specifiek op zwangere vrouwen met een lage sociaaleconomische status (SES), die vaker ongezonde voedingsgewoonten hebben en tegelijkertijd ondervertegenwoordigd zijn in onderzoek. Waar is nog winst te behalen en hoe bereiken we dat? Samen met verloskundigen, diëtisten en zwangere vrouwen werkt zij binnen het project Power 4 Gezond Zwanger toe naar een tool(box) met een positieve insteek, die kan helpen om gezond te eten tijdens de zwangerschap.

10:45 – 11:30

Je bent wat je moeder at!

Prof. Dr. Tessa Roseboom, Hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid AMC/UVA

Er wordt vaak gezegd dat je bent wat je eet. Maar na jarenlang onderzoek concludeert Tessa Roseboom dat je ook bent wat je moeder at. Wat vrouwen eten tijdens de zwangerschap levert namelijk de bouwstenen van alle organen waarmee we het de rest van ons leven moeten doen. Essentieel dus om gezond te eten in de zwangerschap en daarmee je kind de beste start te geven!

11:30 – 12:45

LUNCH

12:45 – 13:45

Gezonde leefstijl voor zwangeren & het belang van een samenwerking tussen verloskundige en diëtisten

Linda Rentes (9 Maanden Menu, oud-voorzitter KNOV). De presentatie wordt mede gegeven door Melanie Barata de Almeida

‘Op welke manier kan de samenwerking tussen de diëtist en de verloskundige worden geïntensiveerd waardoor vrouwen tijdens de zwangerschap wel toegang krijgen tot voedingsvoorlichting en leefstijladviezen?’ Wat kun je zelf als professional ondernemen? Krijg tips en een handreiking om mee aan de slag te gaan.

13:45 – 14:30

Listeria en toxoplasma

Ir. Roelina Dijk (FiMM)

Listeria en toxoplasma zijn al jaren twee bekende ziekteverwekkers die je kunt binnenkrijgen via het dagelijkse eten. Ze zijn extra gevaarlijk als je ermee geïnfecteerd raakt tijdens zwangerschap. Maar waarom eigenlijk? Roelina Dijk legt het uit en gaat in op aspecten als: wat zijn het voor (micro-)organismen, hoe komen ze in het eten terecht, wat doet de voedingsmiddelenindustrie eraan om hun aanwezigheid tegen te gaan en hoe kunnen zwangeren een besmetting voorkomen.

14:30 – 15:00

KOFFIE & THEEPAUZE

15:00 – 15.45

Van wetenschap tot een concreet advies aan zwangere vrouwen

Ir. Liesbeth Smit

Hoe kom je nu tot een goed advies voor zwangere vrouwen? Met als voorbeeld het visadvies uit ons boek illustreert Liesbeth hoe we in Eet als een expert – Zwanger! van wetenschappelijke studies tot een praktisch advies komen van onze top-6 favoriete vissen. Welke discussies hadden wij tijdens het schrijven? Nieuwe inzichten en een kijkje achter de schermen over hoe ons boek tot stand is gekomen.

15:45 – 16:00

Q&A projectteam & lancering boek

16:00 – 17.00

Afsluiting & borrel met mocktails

Afsluiting door Desiree Hoving en aansluitend een borrel! Geniet van een heerlijke alcoholvrije mocktail ter ere van de lancering van ons 4e boek Eet als een expert – zwanger! Op een goede start van het weekend!

De naam van het symposium zegt het al: Show Yourself! Na het symposium ben je dan ook niet bang meer om jezelf te showen. Ik weet nu waar een goede website aan moet voldoen en hoe je bezoekers kan trekken naar je site. Na afloop ben je in staat jouw weg te vinden in de online wereld.

Gulsah Kayar, diëtist

Het symposium van I’m a Foodie was super goed geregeld! De sprekers van de workshops gaven mij energie, om weer met mijn eigen plannen aan het werk te gaan! Bedankt voor de inspirerende dag!

Femke Akerboom, gewichtsconsulent

Koop tickets

Zorg dat jij erbij bent!

Early Bird kaarten: €195 UITVERKOCHT

Regulier tarief €235

ADAP: 5 studiepunten toegekend | KNOV: 5 studiepunten toegekend | BGN: 3 studiepunten toegekend.

I’m a Foodie is onafhankelijk. Ook dit event wordt georganiseerd zonder ondersteuning vanuit de industrie.

Lees hier de Foodie Academy voorwaarden.

Een initiatief van I’m a Foodie

Evidence-based blog, geschreven door professionals

Speciale diëten, elke dag nieuwe afslanktips en het gebruik van superfoods is de realiteit. Toch ontbreekt de wetenschappelijke onderbouwing vaak volledig. Als diëtisten en (voedings)wetenschappers vinden wij het belangrijk om een goed onderbouwde positieve boodschap te verkondigen over gezond eten en leven. We geven inzicht in de verschillen tussen voedingsmiddelen, eetpatronen, én inspireren je om zelf keuzes te maken en te zorgen voor een volwaardig en écht gezond eetpatroon. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Heb je een vraag of suggestie hoe we Foodie Academy nog leuker kunnen maken?

Stuur Bart dan even een mail via: bart@iamafoodie.nl.

Veelgestelde vragen

De academy is interessant voor iedereen met een (para)medisch of daaraan gerelateerd beroep. Zoals diëtisten, gewichtsconsulenten, healthcoaches, lifestylecoaches, verloskundigen etc. Andere geïnteresseerden zijn uiteraard ook welkom!

Uiteraard houden we rekening met jouw dieetwens. Bij inschrijving kun je dit direct doorgeven.

Ja, bij de receptie (bij de ingang) zullen we je verder helpen. Je krijgt een ruimte toegewezen en een koelkast voor tijdelijke opslag is beschikbaar.

Ja, er is voldoende parkeerplek.

Leerhotel Het Klooster is één van de meest bijzondere hotels van Amersfoort. Het ligt net buiten het karakteristieke centrum van Amersfoort. Het hotel is een voormalig Kruisherenklooster en wordt mede gerund door studenten van de hotelschool van MBO Amersfoort. De studenten leren in de praktijk de verschillende facetten van horeca, gastronomie en gastvrijheid.

Jazekerss: ADAP: 5 studiepunten, KNOV: 5 studiepunten en BGN: 3 studiepunten.

Webdesign door Liesbeth Smit | The Online Scientist in samenwerking met Dietistenwebsites.nl