Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Foodsaverchallenge recept: gegrilde zalm met bosvruchtensaus

Door | 2017-01-07T09:38:10+00:00 8 oktober 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten, Trends & Hypes|Onderwerpen: |
  • Foodsaverchallenger
Voedselverspilling is wereldwijd een hot item. Wist je dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks zo’n 50 kilo aan goed voedsel weggooit? Enorm zonde en bovenal onnodig. Om voedselverspilling tegen te gaan hebben Foodsaver en Instock de Foodsaverchallenge bedacht. De Foodsaverchallenge is een initiatief waarbij foodbloggers elkaar uitdagen recepten te maken met vijf leftovers. Iedere foodblogger kiest vijf ingrediënten en daagt een andere foodblogger uit om een recept te maken met deze vijf ingrediënten. I’m a foodie werd uitgedaagd door Inge van De Bakparade en kreeg de ingrediënten zalm, bloemkool, rood fruit, avocado en knoflook thuisgestuurd.

Inspiratie

Omdat de ingrediënten voor mij waren uitgekozen, werd ik gedwongen tot creativiteit. Precies die uitdaging zou je moeten ervaren wanneer je de koelkast opent, een aantal restjes ziet liggen en denkt: Ach, hier kan ik niks mee. Ik ga wel boodschappen doen. Door aan de slag te gaan met producten die je zelf niet bij elkaar zou uitzoeken, zet je unieke gerechten op tafel!

Bij het openen van de doos kreeg ik meteen allerlei ideeën, zalmkoekjes, zalmburger, zalm met bloemkoolpuree enzovoort. Maar die bosvruchten maakten het moeilijk. Alle ingrediënten moesten worden gebruikt en ik wilde een recept dat niet te bewerkelijk is. Dat bracht mij bij gegrilde zalm met bosvruchtensaus. Spannend was het wel, want ik wist niet zeker of de combinatie net zo goed zou uitpakken als in mijn gedachten. Dat viel dus alles mee! Blijkbaar gaat zalm prima samen met deze smaken. Van de bloemkool, avocado en knoflook heb ik met het toevoegen van doperwten en wat geroosterde amandelen een groentemelange gemaakt. Al met al een heerlijke maaltijd én.. geen leftovers! Ik denk voortaan beter na voor ik iets weg gooi en ga creatief aan de slag met eten wat overblijft. Jullie ook?

Bereidingstijd: 30 minuten
Voedingswaarde per persoon:

  • Energie 544 kcal,
  • Eiwit 38 g,
  • Koolhydraten 52 g,
  • Vet 18 g,
  • waarvan verzadigd 6 g,
  • voedingsvezel 11 g,
  • natrium 510 mg.

Ingrediënten:

(voor 4 personen)

  • 4 stukjes zalmfilet
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel honing
  • 200 g rood fruit
  • 100 ml rode wijn
  • 250 g doperwten
  • 400 g bloemkool
  • 1 avocado
  • 50 g geroosterde amandelen
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout

Bereiding:

  • Leg de zalm buiten de koeling zodat deze op kamertemperatuur kan komen
  • Verwarm de bosvruchten in een steelpannetje en laat terwijl je af en toe roert 10 minuten pruttelen op laag vuur
  • Voeg 100 ml rode wijn, het sap van een halve limoen en een eetlepel honing toe aan de vruchten en laat het nog 10 minuten pruttelen
  • Pureer het mengsel door een zeef waardoor de pitjes en groffe velletjes uit de saus worden gezeefd
  • Zet een pan water op en kook de doperwten in 8 minuten gaar
  • Verwarm wat olijfolie in een grote koekenpan
  • Snipper de knoflook en fruit deze op laag vuur
  • Hak de bloemkool in kleine stukjes en voeg toe
  • Zet het vuur nu hoger en bak de bloemkool circa 8-10 minuten, voeg in de laatste minuten de doperwten toe
  • Verwarm wat olijfolie in een grilpan en gril de zalm aan beide kanten 2-3 minuten samen met wat plakjes limoen
  • Voeg zout en peper toe naar smaak
  • Schil en snijd de avocado in blokjes en hak de amandelen in groffe stukjes
  • Zet wanneer de zalm klaar is het vuur van de gebakken bloemkool uit en voeg de avocado en amandelen toe. Mix het geheel goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper
  • Serveer de groentemelange met de gegrilde zalm en de bosvruchtensaus

Bon appétit!

De Bakparade

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist in opleiding & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Mijn naam is Fleur Pasman (1994). Ik ben vierdejaars studente Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik doe nu mijn afstudeeronderzoek op de IC van het Martiniziekenhuis in Groningen. Binnenkort ben ik officieel diëtist en heb alles over voeding, gezondheid en ziekte geleerd. Ook weet ik hoe ik me een weg waan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar de wetenschap staat nooit stil en ik zou me juist graag nog verder verdiepen in de huidige en toekomstige wetenschap over voeding gerelateerd aan het welzijn van de mens. Daarom hoop ik straks verder te kunnen studeren aan de Universiteit van Wageningen (WUR), waar ik de master Nutrition & Health op het oog heb.

Reacties

Schrijf een reactie