fbpx

0,7% avocado – gebakken lucht!

Door |2017-01-06T15:06:19+00:0024 november 2013|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: |
  • guacamole misleiding
Ken je de Keuringsdienst van Waarde? In mijn optiek een fantastisch consumentenprogramma van de KRO waarin vragen over o.a. voeding beantwoord worden. Op de site kun je de afleveringen van de laatste 10 jaar terugkijken. Hoe worden nou die vliesjes van mandarijntjes uit blik van het product afgehaald? Zit er ijzerpoeder in cornflakes? En die roze kleurstof (bijvoorbeeld in roze koeken), wordt dat van luizen gemaakt?

Naast je laten informeren door oa. consumentenprogramma’s is het handig om zelf ook kritisch te zijn op wat je eet en koopt in de supermarkt door o.a. etiketten te lezen. Veel producten maken totaal niet waar wat ze beloven, en het is maar de vraag wat je eigenlijk aan het eten bent. In de app “gebakken lucht” zet de Keuringsdienst van Waarde alle tegenvallers voor je op een rij en kun je zelf foto’s insturen.

Ook de Consumentenbond denkt mee over dit onderwerp. Zij verzamelt met de campagne kletspraatjes producten met bizarre marketingtrucs en/of misleidende verpakking, en plaatst ze op de Wall of Shame in een poging een einde te maken aan deze praktijken. Je kunt ze helpen door de campagne te verspreiden via social media.

Hieronder een kleine greep uit de inzendingen van de afgelopen maanden van beide initiatieven.

Ossenstaart Bouillon (bijna) zonder ossenstaart

Gebakken-lucht-Bouillon-Oss

Crystal Clear met citroen en passievrucht?

Gebakken-lucht-Dubbelfris

Karige pizza

Gebakken-lucht-pizza-garnal

Waar is de vanille?

Gebakken-lucht-Vanille-vla

Superfood? Witte druivensap!

healthy people misleiding

Met natuurlijke ingrediënten

healthy people misleiding

Suikerwater met citroensmaak

Sourcy misleiding

Guacamole zonder avocado…..Arrgg!Gebakken-lucht-Guacamole

En zeg nou zelf… guacamole zonder avocado?!!! Je kunt het beter gewoon zelf maken! Da’s echt niet moeilijk, en nog veel lekkerder ook! Inspiratie nodig? Klik verder voor een aantal heerlijke guacamolerecepten! Eet smakelijk!

Guacamole zelf maken guacamole zelf maken guacamole zelf maken

 

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

Eén reactie

  1. Suzanne 27 november 2013 at 9:41 - Beantwoorden

    Heel leuk artikel en wat een goede tip van de app! We blijven verpakkingen lezen 😉

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?