Ken je de Keuringsdienst van Waarde? In mijn optiek een fantastisch consumentenprogramma van de KRO waarin vragen over o.a. voeding beantwoord worden. Op de site kun je de afleveringen van de laatste 10 jaar terugkijken. Hoe worden nou die vliesjes van mandarijntjes uit blik van het product afgehaald? Zit er ijzerpoeder in cornflakes? En die roze kleurstof (bijvoorbeeld in roze koeken), wordt dat van luizen gemaakt?

Naast je laten informeren door oa. consumentenprogramma’s is het handig om zelf ook kritisch te zijn op wat je eet en koopt in de supermarkt door o.a. etiketten te lezen. Veel producten maken totaal niet waar wat ze beloven, en het is maar de vraag wat je eigenlijk aan het eten bent. In de app “gebakken lucht” zet de Keuringsdienst van Waarde alle tegenvallers voor je op een rij en kun je zelf foto’s insturen.

Ook de Consumentenbond denkt mee over dit onderwerp. Zij verzamelt met de campagne kletspraatjes producten met bizarre marketingtrucs en/of misleidende verpakking, en plaatst ze op de Wall of Shame in een poging een einde te maken aan deze praktijken. Je kunt ze helpen door de campagne te verspreiden via social media.

Hieronder een kleine greep uit de inzendingen van de afgelopen maanden van beide initiatieven.

Ossenstaart Bouillon (bijna) zonder ossenstaart

Gebakken-lucht-Bouillon-Oss

Crystal Clear met citroen en passievrucht?

Gebakken-lucht-Dubbelfris

Karige pizza

Gebakken-lucht-pizza-garnal

Waar is de vanille?

Gebakken-lucht-Vanille-vla

Superfood? Witte druivensap!

healthy people misleiding

Met natuurlijke ingrediënten

healthy people misleiding

Suikerwater met citroensmaak

Sourcy misleiding

Guacamole zonder avocado…..Arrgg!Gebakken-lucht-Guacamole

En zeg nou zelf… guacamole zonder avocado?!!! Je kunt het beter gewoon zelf maken! Da’s echt niet moeilijk, en nog veel lekkerder ook! Inspiratie nodig? Klik verder voor een aantal heerlijke guacamolerecepten! Eet smakelijk!

Guacamole zelf maken guacamole zelf maken guacamole zelf maken