Soms lijkt het alsof gezond eten veel geld kost. Maar als je met een nuchtere blik naar gezonde voeding kijkt gaan budget-proof en gezondheid juist heel goed samen! Ik geef je 5 tips.

Tip 1: Eet plant-based 

Een plantaardig eetpatroon met groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten is een heel gezonde basis. Hiermee verklein je je risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. En het is ook nog eens beter voor je portemonnee want vlees en vis kunnen best prijzig zijn. 

Tip 2: Eet met het seizoen mee

Check de aanbiedingen van de supermarkt: seizoensgroenten- en fruit zijn door het grote aanbod vaak veel goedkoper (en lekkerder!). Toch liever een keuze buiten het seizoen? Check dan de diepvries eens. Wist je dat diepvriesgroente en -fruit – omdat het direct na het oogsten wordt ingevroren – net zo gezond zijn als verse groenten en fruit? En vaak veel voordeliger. Kom jij graag op de markt? Neem dan eens een kijkje vlak voordat de markt gaat sluiten. Vaak zijn er dan hele goede aanbiedingen te vinden. Van grote hoeveelheden tomaten kun je bijvoorbeeld tomatensaus maken en invriezen.

Tip 3: Prep & Go

Een croissantje bij de bakker, een koffie to go, of een zakje appelpartjes of een gevulde koek op het station? Haal jij vaak even wat te eten of te drinken als je onderweg bent? Investeer in een mooie thermosbeker en vershoudbakjes en neem een salade, fruit, noten en koffie mee in plaats van het on the go te kopen. Dan bespaar niet alleen serieus geld, je gaat ook nog eens de verleiding van al die lekkere en ongezonde etenswaren uit de weg.

Tip 4: Koop slim

Soms is het verleidelijk om een kleinere verpakking van houdbare producten zoals noten, ontbijtgranen of pasta te kopen omdat het goedkoper is. Maar juist als je groter inkoopt kun je vaak geld besparen. Vergelijk verpakkingen en kies het product met de laagste kiloprijs. Deze prijs vind op het schapkaartje. Je bent per saldo goedkoper uit omdat je langer met je voorraad doet. Sla ook zeker de huismerken niet over. Havermout van een huismerk is net zo gezond en vaak vele malen goedkoper dan een A-merk met een mooie verpakking.

Tip 5: Plan je maaltijden

Heb jij weleens een zak sla of een broccoli weg moeten gooien? Zonde! Als je van te voren nadenkt over wat je wilt eten, wanneer je dat wilt eten en wat je daarvoor nodig hebt zul je minder snel eten verspillen. Bovendien zal deze voorbereiding je helpen je gezonde voornemens uit te voeren. Je hebt immers een plan en je zult minder snel in de verleiding komen om eten te bestellen of een zak chips open te trekken.

Elke maand schrijf ik een column in Santé. Deze column is eerder verschenen in de Santé.