De zomer is volop aan de gang: we hadden hoge temperaturen en het is vakantietijd! Het is een periode van opladen en bijtanken; genieten en ontspannen! Vóór de zomer zijn we vaak druk bezig met gezond eten en het verkrijgen van een ‘bikiniproof’ lijf. Maar wat dan daarna? Wil jij je na de zomer nog zo fit, of nóg fitter, voelen? Nagenieten van de heerlijke periode, maar dan zonder de extra pondjes? Lees dan snel verder! In deze blog 6 tips om de vakantieperiode op een gezonde manier door te komen en het najaar vitaal in te knallen!

TIP 1

Zorg voor voldoende vocht! Wanneer de temperatuur stijgt heeft ons lijf ook meer behoefte aan vocht. Vul je vochtvoorraad liever niet aan met sap, ijsthee en frisdrank. Dit zijn namelijk suikerbommetjes! Je lijf wordt het happiest van water en (kruiden)thee. Wil je afwisseling? Maak bijvoorbeeld onze gezonde ijsthee. Ook kun je schijfjes citroen en limoen aan je water toevoegen, of kruiden zoals munt en basilicum. En wat dacht je van vers fruit? Dit geeft een heerlijke frisse smaak aan je water! Gooi er een handvol ijsblokjes bij en je kunt vooruit!
Fruit en groente leveren ook extra vocht. Win-win, want dit zijn natuurlijk ook erg gezonde tussendoortjes! Wat ons brengt op tip 2;

TIP 2

Zorg voor gezonde snacks. De voetjes omhoog, boekje erbij en iets lekkers. Dat laatste gaat vaak ongemerkt naar binnen. Een keer van iets ongezonds genieten is natuurlijk geen punt, maar het is goed te weten dat er ook voldoende gezonde alternatieven zijn! Het scheelt de helft wanneer je ze al voor handen hebt. Ga je op reis? Dan zou je alvast een aantal dingen kunnen inpakken voor onderweg of ter plaatse. Denk aan noten, gezonde haverkoekjes of bananenbrood, bananenpannenkoekjes (koud ook erg lekker!), gebakken of gekookte eitjes, bakjes naturel yoghurt, fruit, snackgroente etc.!

TIP 3

Maak bewuste keuzes. Bewust eten is ook op vakantie erg belangrijk. Wél lekker meedoen, uit eten gaan, een ijsje eten, een wijntje op het terras, maar niet alles eten wat los en vast zit. Op die manier kun je nog steeds gezond eten en je doelen –fitter voelen, afvallen etc.- behalen. Bijvoorbeeld; neem je een wijntje? Laat de bitterballen staan. Een ijsje gehad bij het zwembad? Neem dan geen ijsje als toetje. Ofwel; kies bewust, geniet bewust.

Tip 4

Beweeg! Een stadswandeling, bergbeklimming, baantjes trekken in het zwembad, fietstocht, wandelend de boodschappen halen.. Zorg dat je in beweging blijft! Beweging is super goed voor je lijf en geest. Wist je dat je door te bewegen nieuwe hersencellen en -verbindingen aanmaakt (1)? Bewegen zorgt daarnaast voor betere bloedwaarden, conditie en spieropbouw. Buiten bewegen is helemaal optimaal. Dat levert namelijk gelijk een portie vitamine D, wat weer belangrijk is bij allerlei functies in ons lijf!

TIP 5

Houdt een ritme aan. Laat naar bed en een gat in de dag slapen? Verleidelijk. Maar uit onderzoek is gebleken dat lichaam en geest erg blij worden wanneer je vroeg uit de veren gaat (en bij voorkeur gelijk in daglicht en beweging te komen; heb je gelijk tip 4 te pakken) en ook voldoende uurtjes slaapt. Dit is o.a. erg belangrijk voor herstel in je lijf en lijkt zelfs van invloed te zijn op je gewicht! Probeer in je vakantie het ritme van de natuur aan te houden; rise and shine wanneer de zon opkomt! Kamperen lijkt een hele goede uitwerking te hebben op ons slaapritme. Dit komt waarschijnlijk doordat we dan veel buiten zijn, waardoor we meer in natuurlijk licht zijn (goed voor de nachtrust!) en minder achter de schermen zitten. Dit laatste kan namelijk van negatieve invloed zijn op ons slaappatroon. Wat ons direct doet aankomen bij tip 6;

TIP 6

Schakel al je mobiele apparaten uit. Dit zorgt ervoor dat je even helemaal loskomt van alle prikkels en het gevoel dat je álles moet meekrijgen of op moet reageren. Dit helpt om echt te genieten van het hier en nu. Voel de zon op je gezicht. Ruik de frisse (berg)lucht. Geniet van je gezelschap of kom juist helemaal tot jezelf. Ofwel; luister naar je lichaam! Dit laatste is iets wat in de praktijk heel lastig blijkt, helemaal als het drukke werkleven aan ons voorbij raast. Niet in contact zijn met je lijf kan leiden tot onbewust (over)eten of zelfs eetbuien. De vakantie is dan ook een mooi moment om een stap terug te doen en in contact te komen met je lijf: voelen i.p.v. denken. Dit helpt ook mee om bewuste keuzes te maken betreft je eetpatroon, en –nog belangrijker- écht bewust te genieten van hetgeen wat je in je mond stopt.

  1. https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/de-hersenen/gezonde-hersenen/beweging/beweging Geraadpleegd op 7 augustus 2019