Wil je iets drinken? ja lekker, doe mij maar..

Tja, wat kun je nou het beste kiezen? Dranken, sapjes en frisdrank uit de supermarkt zijn meestal verre van gezond. Frisdrank, zoals cola en sinsas bijvoorbeeld bestaat voornamelijk uit water en suiker met een smaakje. Vruchtensap lijkt vaak wel wat gezonder maar is (net als frisdrank) suikerwater. Fruit-suiker-water dan wel, maargoed het lichaam maakt geen onderscheid :).

Kilocalorieën in frisdrank en vruchtensappen

Suiker levert 4 kilocalorieën per gram. De meeste frisdranken en vruchtensappen leveren daarom al snel 40 kilocalorieën per 100 ml!

gezond drinken

Oké, frisdranken en vruchtensappen leveren je dus vocht, en flink wat energie in de vorm van suiker. Maar leveren ze verder nog iets? Vruchtensappen leveren soms wat (toegevoegde) vitamines, maar verder….Geen verzadiging en geen maagvulling. Om die reden ben ík juist voor het opeten van fruit in plaats van opdrinken in de vorm van sappen en smoothies. De light-varianten bevatten overigens minder of geen suiker, om toch een zoete smaak te verkrijgen worden zoetstoffen gebruikt.

Laat je niet misleiden!

Sommige sapjes lijken op basis van de verpakking  heel gezond, maar als je kritisch kijkt valt het tegen. Bijvoorbeeld dit sapje van Healthy People. Op de voorkant staat een mooi plaatje van ‘superfruit‘  blauwe bosbes en framboos, terwijl de ingrediëntenlijst ons vertelt dat het sap van vruchtenconcentraat gemaakt is, en hoofdbestanddeel druivensap is. Dit sapje levert 14 gram suiker (= 3 suikerklontjes) en 54 kcal per 100 ml! Om er nog iets van te maken hebben de fabrikanten vitamine C & E toegevoegd.

healthy people misleiding

Gezond drinken – hoe dan wel?

Vruchtensap en frisdrank staan dus niet erg hoog op mijn lijst. Maar wat blijft er dan over? Een alternatief met minder/geen suiker (is dit een open deur?:)) zoals water, thee en koffie zonder suiker, of groentesap. Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat het saai is, en dat het verveelt. Zou dat komen omdat we zo gewend zijn aan het drinken van sapjes, limo’s en fris? Aan de schappen in de supermarkt te zien wel. Wil je tch wat afwisseling? Maak dan je eigen gezonde drankje: Flavoured water, infused water oftewel water met een smaakje! Geen tijd? Voor een quick fix kun je vruchtensappen met water verdunnen en zo je eigen 50/50 maken. Dat scheelt je meteen de helft suiker.

Gezond drinken

Ingrediënten

  • Vers fruit zoals sinaasappel, citroen, bessen, meloen, ananas
  • Verse kruiden zoals munt, basilicum, salie, rozemarijn, tijm, lavendel
  • Water (met bubbels)
  • Ijsblokjes

Vul de een (long)drinkglas voor 1/3 met fruit en kruiden; Gebruik vervolgens een muddler of een pollepel om het een beetje te “prakken” en de smaken te vermengen;
Voeg water (evt. met bubbels)  toe en roer voorzichtig door.

Bron: Theyummylife.com

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Pinterest staat er helemaal vol mee! In de VS zijn enorm leuke on-the-go infusers te koop. En ik heb ze sinds kort ook in Nederland gespot, en meteen gekocht natuurlijk 🙂

gezond drinken