fbpx

Gezond en budgetproof dineren

Door |2017-01-21T09:22:20+00:0021 april 2015|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen|Onderwerpen: |
  • Gezond en budgetproof dineren
Een tijdje geleden kregen wij een lezersvraag over hoe je nu het best goedkoop en gezond kan eten. Deze vraag beantwoorden we graag en dat doen we in 4 delen! Deel 1: Gezond en budgetproof ontbijt, deel 2: de lunch, deel 3: dineren (wordt in dit blog besproken) en we sluiten af met tussendoortjes. In deze blogserie wil ik jou graag inspireren hoe je betaalbaar én gezond kan eten en daarnaast moet het ook gewoon nog lekker makkelijk en redelijk snel klaar te maken zijn.

Ik moet bekennen dat ik tegen dit blog, over het avondeten, het meest zat aan te hikken. Simpelweg omdat er zoveel over te zeggen valt en omdat er voor zoveel keuzes een argument te vinden is. Ik kan bijvoorbeeld niet in jouw portemonnee kijken; hoe budget is budget? Daarom; ik heb wat tips op een rijtje gezet, echt de basis, maar heb je aanvullingen? Laat het dan hieronder achter in de reacties!

Gezond en budgetproof dineren – basistips

  1. De delen waar een gezonde warme maaltijd uit bestaat kun je altijd op één of andere manier al in huis hebben, zij het in de voorraadkast (rijst, pasta, peulvruchten, evt. groente uit blik/pot/diepvries), zij het in de vriezer (vlees, gevogelte, vis, groente, fruit). Zo valt er altijd wel iets te fabriceren en hoef je met haast niet nog én boodschappen te doen én te koken, waardoor je bijvoorbeeld niet naar de (duurdere) voorgesneden groente en kipfiletblokjes hoeft te grijpen.
  2. Mocht iets in de aanbieding zijn, dan kun je gelijk groter in kopen en bewaren (zie punt hierboven :-)).
  3. Kook je vaak teveel? En eet je het dan toch maar op? Zonde! Misschien had je er wel nóg een avond van kunnen eten en dat had weer geld gescheeld! Schep in de keuken een normale portie op. Doe de rest gelijk in bakjes en vries deze in wanneer het afgekoeld is. Zet dus geen pannen op tafel! Dan schep je makkelijker nog een tweede (of derde) keer op terwijl je eigenlijk gewoon genoeg hebt.
  4. Ga naar een goedkope supermarkt. Lidl heeft prima kwaliteit en is goedkoop. Maar nee, het heeft misschien niet alles wat je nodig hebt. Maak thuis twee boodschappenlijstjes. Eén voor de goedkope supermarkt en één voor de duurdere supermarkt.
  5. Kies voor zoveel mogelijk basis producten en zo min mogelijke bewerkte producten. Dat zou je eigenlijk sowieso –budgetproof of niet- moeten doen, lees hier.
  6. Ga eens aan het einde van de middag over de markt. Meestal kun je dan wel wat mooie aanbiedingen scoren! Van grote hoeveelheden tomaten kun je bijvoorbeeld tomatensaus maken en invriezen (ook weer lekker makkelijk als je haast hebt :-)).

Stap 1: Kies je ‘koolhydraten’

Koolhydraten, zetmeelproducten, granen, het is maar hoe je het wil noemen. Een gezonde portie is 150-200 gram. Budgetproof en gezonde opties zijn bijvoorbeeld; volkoren pasta, zilvervliesrijst of (zoete) aardappel. Kies altijd voor de volkoren variant en dus zo min mogelijk voor witte pasta en witte rijst :-). Ja, de volkoren variant is vaak ietsje duurder, maar daar krijg je een véél gezonder product voor terug. Lees hier waarom je altijd voor volkoren zou moeten kiezen. Koop volkorenpasta en zilvervliesrijst in voordeelverpakkingen (en het liefst ook nog in de aanbieding), maar doe dit dan weer niet met aardappels, want voor je het weet steken er overal wortels uit en moet je ze weggooien. En vergeet vooral niet regelmatig af te wisselen met peulvruchten, zoals bonen, erwten, linzen en pinda’s; niet duur, wel super gezond en ook nog een goede vervanging voor je aardappels/pasta/rijst én vlees.

Gezond en budgetproof dineren

Stap 2: Kies je vlees, vis of vega product

Vlees en vis; de duurste componenten van je avondmaaltijd. Vervang ze daarom regelmatig voor ei, peulvruchten en noten (Lidl!), maar kies liever niet voor kant-en-klare vleesvervangers; zijn vaak duur en bevatten veel onnodige toevoegingen. Daarnaast zijn er ook steeds meer duurzame initiatieven; koop je vlees bijvoorbeeld direct bij de boer of koop in één keer een hele koe. Wel even een uitgave, maar omgerekend niet duurder dan ‘normaal’ vlees in de supermarkt. Uiteindelijk is het het best voor je portemonnee om minder vlees te eten. En koop dan van het geld wat je bespaard op vlees een extra keertje vis :-). Uit de aanbieding, of de diepvries. Een gezonde portie vlees(vervanging) of vis is 100-125 gram per dag (inclusief de vleeswaren van overdag!), met een maximum van 500 gram rood en bewerkt vlees per week.

Stap 3: Kies je groenten

200 Gram groenten. Yep. Minstens. Meer mag altijd 🙂 Wanneer je altijd voor de groente in de aanbieding kiest, ben je gelijk lekker aan het variëren. Daarnaast kun je op je portemonnee letten door voor seizoensproducten te kiezen. Vergeet ook niet eens wat groente uit pot en/of uit de diepvries in te slaan wanneer deze in de aanbieding zijn. Dan heb je  ook bij haast, als er geen tijd is om verse groente te halen, altijd wat in huis.

Gezond en budgetproof dineren

Stap 4: Kruiden

Leuk tot slot je maaltijd op met kruiden (en dus niet met te dure kant-en-klare pakjes en zakjes). Ben je geen ster in kruiden combineren? Check dan deze kruidenwijzer eens! Je ziet per gerecht welke combinatie aan kruiden daar bij hoort. Eetsmakelijk!

P.s. Vergeet vooral ook niet onze recepten te checken. In het recept van de maand vind je hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen gezonde voeding (RGV) én de prijs per persoon staat er bij.

 

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist, gezondheidswetenschapper en docent HBO Sportkunde aan de Hogeschool Inholland

Gaby Herweijer is diëtist, gezondheidswetenschapper, HBO docent en mede-auteur van Eet als een expert. In haar praktijk Voeding+Advies begeleidt ze veel mensen met coeliakie en prikkelbare darm syndroom. Als diëtist, gezondheidswetenschapper, docent en schrijver is het haar passie om voedingswetenschap op een begrijpelijke en praktische manier te vertalen naar de cliënt, student en lezer.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?