fbpx

Review: gezond eten met maaltijdabonnement van Rechtstreex

Door |2017-01-08T19:23:29+00:0024 juli 2014|Categorieën: I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen, Reviews|Onderwerpen: , |
  • Rechtstreex
Gezond eten via een maaltijdabonnement. Erg handig op zijn tijd. Sommige periodes heb ik wat minder tijd om boodschappen te doen en te koken, maar wil ik wel gezond eten. Een maaltijdabonnement kan uitkomst bieden. De HelloFresh box en de Beebox probeerde ik al uit, en schreef er een review over. Andere initiatieven zijn bijvoorbeeld De krat, en Streekbox. Een nieuw initiatief dat hieraan toegevoegd kan worden is: Rechtstreex. Waar andere initiatieven met name vaste groente/maaltijdabonnementen bij iemand thuis bezorgen, is Rechtstreex met een pilot gestart waarbij verse streekproducten afgeleverd worden op het werk.

Gezond eten met Rechtstreex

Rechtstreex werkt aan een transparante voedselketen voor gezond eten. Een keten die transparant is, zonder tussenhandel maar gewoon rechtstreeks bij de boer, laagdrempelig, met goede marges voor de producenten en met (h)eerlijke producten voor een mooie prijs. De klant bepaalt welke producten hij/zij wil hebben. Je zit dus niet vast aan iets wat je eigenlijk niet wilt hebben. Rechtstreex zit nog in de start-up fase en is vorig jaar juni begonnen in de regio Rotterdam met afhaalpunten in de wijk. Spoedig zullen andere steden in Nederland worden toegevoegd aan het netwerk van Rechtstreex. Tevens is Rechtstreex half april in Den Haag begonnen met de pilot Rechtstreex op je Werk, waarbij de producten op de werkplek afgeleverd worden.

Wat is er zo uniek aan Rechtstreex?

Uniek is dat je als werknemer vanaf je werk een tas verse streekproducten mee kan nemen naar huis. Deze wordt wekelijks bezorgd op de werkplek. De werkgever kan dit eventueel (deels) bekostigen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de Vrije Ruimte van de Werkkostenregeling. Het resultaat? Vitale en betrokken werknemers. Nou dat wil toch elke werkgever ;-)? Tevens draagt het bij aan het MVO-beleid van organisaties doordat de producenten (boeren) in de regio een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Mede vanwege het regionale aspect is het aantal voedselkilometers laag, wat weer een gunstig effect heeft op o.a. de milieubelasting. Vanwege het regionale karakter van Rechtstreex heeft iedere regio in Nederland een ander aanbod.

gezond-eten

Het proefpakket: hoe beviel het?

Het aanbod van Rechtstreex is erg breed en divers. Van groenten Uit je Eigen Stad tot Smorenburg sappen. En van Van Randwijk fruit tot regionaal brood (zónder E-nummers) uit de oven van Memorylane. Ter inspiratie werd één recept toegevoegd. Jammer dat het er maar één was. HelloFresh bijvoorbeeld biedt een boekje aan. Dat maakt het koken nog eenvoudiger. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen meteen weet wat je met zomerpostelein kan doen :-).

Rechtstreex

Vooralsnog kan je kiezen uit vier verschillende opties: (1) groentepakket (€8), (2) groente & fruitpakket (€8), (3) pluspakket: groente & fruit + aanvullende streekproducten (€12) en (4) vrije keuze uit de uitgebreide bestellijst. De prijzen zijn indicatief en fluctueren vanwege het productgewicht en de afzonderlijke producten. Op die manier blijft het iedere keer een verrassing wat je gaat krijgen én wat het kost. De flexibiliteit is  een groot pluspunt. Je hebt namelijk alle vrijheid van bestellen. Het is mogelijk de ene week extra te bestellen en een andere week niets te bestellen.

Hopelijk lukt het Rechtstreex om verder te professionaliseren. Een mooie aflevertas, meerdere recepten en uitbreiding naar andere regio´s. Naar mijn idee is Rechtstreex een mooie aanvulling op het huidige aanbod. En past het helemaal in de huidige subscription-economy. Met namehet regionale aspect, en de focus op de werkplek vind ik een meerwaarde.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?