Meestal is dat niet waar.

Wat zijn gluten

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, spelt, rogge, gerst en gort. Alleen als je de auto-immuunziekte coeliakie (glutenintolerantie) hebt is gluten schadelijk voor je gezondheid.

Coeliakie

Bij coeliakie veroorzaakt gluten schade aan de darmen, resulterend in een scala aan symptomen, variërend van buikpijn tot osteoporose. Ongeveer 1% van de bevolking wereldwijd heeft coeliakie. Dit betekent dat de overgrote meerderheid glutenbevattende granen kan consumeren zonder darmschade op te lopen. Coeliakie kan alleen worden vastgesteld via bloedonderzoek en een darmbiopt in het ziekenhuis, niet door alternatieve tests of door simpelweg gluten te vermijden.

Behandeling

De enige behandeling voor coeliakie is een strikt glutenvrij dieet en levensstijl. Dit heeft een grote impact op het dagelijks leven en doe je niet voor de lol.

Glutensensitiviteit

Daarnaast is er een groep mensen die geen coeliakie heeft maar toch niet goed lijkt te reageren op gluten. Dit zou glutensensitiviteit kunnen zijn. Hoewel de symptomen vervelend zijn, leidt het niet tot darmbeschadiging. 

Conclusie 

Als je coeliakie hebt, is een strikt glutenvrij dieet belangrijk voor je gezondheid. Als je glutensensitief bent is zo strikt zijn minder belangrijk, maar zou een glutenvrij dieet wel je klachten kunnen verminderen. Buiten dat is glutenvrij eten niet noodzakelijk en heeft het geen gezondheidsvoordelen.

Glutenvrije schap

In feite zijn veel producten in het glutenvrije schap van de supermarkt vaak minder gezonde opties dan hun glutenvolle tegenhangers, omdat ze doorgaans minder vezels, meer zout, suiker en verzadigd vet bevatten.

Masterclass 

Wil jij graag op een goede manier glutenvrij eten en wil jij al jouw vragen over glutenvrij eten kunnen stellen? Dan is de online masterclass: Coeliakie en voeding: navigeren door een glutenvrije wereld, van Lisanne iets voor jou!