fbpx

Goede voornemens? Your buddy: Quantified Self! (deel 1)

Door |2017-01-08T20:03:56+00:001 januari 2014|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews, Trends & Hypes|
  • quantified self
\Heel cliché gaan alle beste voornemens alweer de ronde. Het is ieder jaar weer een terugkerend fenomeen, je kan de klok erop gelijk zetten. De top 5: (1) de Kerstkilo’s en de rest eraf: afvallen dus, (2) minder stress, (3) minder geld uitgeven, (4) nu dan echt een keer naar de sportschool gaan en (5) voor een steeds kleinere groep: stoppen met roken!

Quantified what?

Een goed voornemen is stap één. Tsja, en die wil je dan uiteraard niet breken. Hopelijk behoor ik in 2014 tot de 16% (ja echt, 84% brengt het voornemen niet in de praktijk) die niet faalt met het breken van mijn voornemen. 2014 wordt namelijk het jaar van de Quantified Self. Huh? Inderdaad een mooi woord voor Wordfeud. Quantified Self  is een beweging die zich bezighoudt met het fenomeen dat de mens in steeds grotere mate nieuwe technologie integreert in zijn leven, met als doel informatie te verzamelen over zichzelf (selftracking) en hiervan te leren.  Je kunt bijvoorbeeld je slaapritme, je beweging en je eetpatroon bijhouden. Met Quantified Self heb je eenvoudig meer inzicht in je levensstijl en kun je op basis daarvan leren en beslissingen nemen.

Quantified self: mobiele apps

Sensoren registreren het gedrag en vertalen dit naar een dashboard waarbij eenvoudig inzicht wordt verkregen in de data. Met de opkomst van de smartphone en tablet zijn mobiele apps hiervoor een geschikte mogelijkheid. In deze blog beschrijf ik enkele Quantified Self mobiele apps. Hopelijk bieden deze apps je wat houvast om te voorkomen dat je bij de 84% groep gaat behoren :)!

Inmiddels stromen de appstores over van de apps. Er zijn meer dan 1.000.000 apps! Inderdaad: 6 nullen! Grofweg kan je hierin een onderverdeling maken in drie groepen aanbieders: (1) health freaks die zelf een app hebben gebouwd, (2) professionele organisaties die hun autoriteit middels een app willen tonen en (3) Start Ups die volledig digitaal zijn en alleen een online (lees: mobiele) oplossing hebben ontwikkeld. In deze blog licht ik 12 apps uit, geheel in lijn met de top 5 van voornemens, waarvan ik denk dat ze interessant zijn om te testen. Kijk welke het beste aansluit op je eigen voornemens. Veelal worden de apps zowel voor Iphones als voor Android toestellen aangeboden. Helaas weinig tot niet voor Windows .

Foodtracking

Foodzy app

Foodzy: Eet- en drinkdagboek

 

EetMeter app

Eetmeter: Eet- en drinkdagboek

 

Slaap- en stressmanagement

Buddhify: Meditatie met trackingfunctie

 

Headspace

Meditatie on-the-go

 

Mindfulness app

Mindfulness

Azumio

Bepaal je stresslevel met Azumio

 

Bewegen en sport

Endomondo Sports

Sport tracking

Noom Weight Loss

Eetdagboek, stappenteller, sport tracking en meer

Accupedo

Stappenteller

Sportstracker

Sport tracking

Deel 2 : connected devices

In deel 2 van Quantifief Self ga ik dieper in op connected devices, damn weer zo’n hippe gadget term. Connected devices zijn apparaten die in contact staan met je smartphone. In mijn volgende blog lees je alles erover.

Voor nu: happy app’ing met je nieuwe apps! En hopelijk behoor jij lang tot de groep van 16 procent!

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Digital creative native

Bart is een digital creative native. Als afgestudeerd sociaal wetenschapper heeft hij bijzonder interesse in technologische innovaties. Binnen I'm a Foodie houdt hij zich met name bezig met de ontwikkeling van nieuwe concepten. Hierbij kan je denken het WhatsApp de Diëtist Spreekuur, ontwikkeling van onze eigen Granola, content die we schrijven voor derden, maar ook het projectmanagement én het uitgeven van onze eigen boeken zoals Eet als een expert, Eet als een atleet en Eet als een expert - Party Time. Bart is co-founder van I'm a Foodie en verantwoordelijk voor marketing, partnerships en media.

Reacties

2 Comments

  1. Esther 11 januari 2014 at 3:11 - Beantwoorden

    Leuk om te lezen! En ik heb zo nog wat nieuwe apps ontdekt. Ik mis Moves nog in het overzicht. Een eenvoudige manier om globaal bij te houden hoeveel je op een dag fietst, loopt, hardloopt en andere vormen van transport gebruikt.

    • Bart 12 januari 2014 at 12:15

      Dag Esther. Dank voor je leuke reactie. Er zijn inderdaad vele leuke apps om te gebruiken. Zelf heb ik Moves ook gebruikt. Een erg mooie én functionele app. Helaas liep mijn batterij mede door die app erg snel leeg. Moves komt toevallig aan de orde in deel 2 van Quantified Self. Die blog komt a.s. donderdag 16 januari live 🙂

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?