\Heel cliché gaan alle beste voornemens alweer de ronde. Het is ieder jaar weer een terugkerend fenomeen, je kan de klok erop gelijk zetten. De top 5: (1) de Kerstkilo’s en de rest eraf: afvallen dus, (2) minder stress, (3) minder geld uitgeven, (4) nu dan echt een keer naar de sportschool gaan en (5) voor een steeds kleinere groep: stoppen met roken!

Quantified what?

Een goed voornemen is stap één. Tsja, en die wil je dan uiteraard niet breken. Hopelijk behoor ik in 2014 tot de 16% (ja echt, 84% brengt het voornemen niet in de praktijk) die niet faalt met het breken van mijn voornemen. 2014 wordt namelijk het jaar van de Quantified Self. Huh? Inderdaad een mooi woord voor Wordfeud. Quantified Self  is een beweging die zich bezighoudt met het fenomeen dat de mens in steeds grotere mate nieuwe technologie integreert in zijn leven, met als doel informatie te verzamelen over zichzelf (selftracking) en hiervan te leren.  Je kunt bijvoorbeeld je slaapritme, je beweging en je eetpatroon bijhouden. Met Quantified Self heb je eenvoudig meer inzicht in je levensstijl en kun je op basis daarvan leren en beslissingen nemen.

Quantified self: mobiele apps

Sensoren registreren het gedrag en vertalen dit naar een dashboard waarbij eenvoudig inzicht wordt verkregen in de data. Met de opkomst van de smartphone en tablet zijn mobiele apps hiervoor een geschikte mogelijkheid. In deze blog beschrijf ik enkele Quantified Self mobiele apps. Hopelijk bieden deze apps je wat houvast om te voorkomen dat je bij de 84% groep gaat behoren :)!

Inmiddels stromen de appstores over van de apps. Er zijn meer dan 1.000.000 apps! Inderdaad: 6 nullen! Grofweg kan je hierin een onderverdeling maken in drie groepen aanbieders: (1) health freaks die zelf een app hebben gebouwd, (2) professionele organisaties die hun autoriteit middels een app willen tonen en (3) Start Ups die volledig digitaal zijn en alleen een online (lees: mobiele) oplossing hebben ontwikkeld. In deze blog licht ik 12 apps uit, geheel in lijn met de top 5 van voornemens, waarvan ik denk dat ze interessant zijn om te testen. Kijk welke het beste aansluit op je eigen voornemens. Veelal worden de apps zowel voor Iphones als voor Android toestellen aangeboden. Helaas weinig tot niet voor Windows .

Foodtracking

Foodzy app

Foodzy: Eet- en drinkdagboek

 

EetMeter app

Eetmeter: Eet- en drinkdagboek

 

Slaap- en stressmanagement

Buddhify: Meditatie met trackingfunctie

 

Headspace

Meditatie on-the-go

 

Mindfulness app

Mindfulness

Azumio

Bepaal je stresslevel met Azumio

 

Bewegen en sport

Endomondo Sports

Sport tracking

Noom Weight Loss

Eetdagboek, stappenteller, sport tracking en meer

Accupedo

Stappenteller

Sportstracker

Sport tracking

Deel 2 : connected devices

In deel 2 van Quantifief Self ga ik dieper in op connected devices, damn weer zo’n hippe gadget term. Connected devices zijn apparaten die in contact staan met je smartphone. In mijn volgende blog lees je alles erover.

Voor nu: happy app’ing met je nieuwe apps! En hopelijk behoor jij lang tot de groep van 16 procent!