I'm a Foodie granola
Hopelijk heb je onze I’m a Foodie 100% Volkoren Granola reeds geproefd of ga je dat binnenkort doen. Wij zijn supertrots dat we onze eigen granola hebben ontwikkeld. Het is bijzonder door alles wat er (niet) in zit! Je kan de granola via het flexibel abonnement bij ons online bestellen of kopen bij DEEN supermarkt. In deze blog willen we graag onze learnings met je delen: waarom hebben wij een product ontwikkeld en hoe is deze journey gegaan? Dus in het kader van verander de wereld een klein beetje: start vandaag én bij jezelf.

Zijn jullie nu nog wel onafhankelijk?

Ja! Bovenstaande vraag zagen we in een aantal comments terugkomen op social media. Jammer dat dit bij sommige mensen als eerste naar boven komt, maar wellicht een valide reactie. De voedingsindustrie wordt nu eenmaal geassocieerd met winst en niet met gezonde voeding. Waar je onze onafhankelijkheid uit kan afleiden? Advertorials zie je bij ons niet.

Ondanks dat we dagelijks diverse verzoeken krijgen (zowel betaald als onbetaald) van media/PR bureaus en voedingsproducenten die graag willen dat we aandacht besteden aan hun producten schrijven we hier vrijwel nooit over. Lees bijvoorbeeld eens de blog van Liesbeth over ‘een inbox van een voedingswetenschapper‘. En dat dan maal 3 ? . Met oprechte intenties willen wij een gezond alternatief aanbieden en middels dit product tonen wij aan dat het wel degelijk kan. Op eigen risico en investering hebben wij dit product ontwikkeld zonder inmenging vanuit de industrie, zodat we juist onze eigen keuzes kunnen maken (conform onze visie).

I'm a Foodie granola

Waarom Granola?

Sinds de start van I’m a Foodie schrijven wij over gezonde voeding, hypes & trends en proberen we de wetenschap te duiden. Daarnaast maken we je wegwijs in het enorme aanbod van producten. Welk product is nou een goede keuze, en vooral waarom? Regelmatig krijgen wij de vraag: waarmee kan ik het beste ontbijten? Het schap staat immers vol met muesli’s, cruesli’s, granola’s en andere ontbijtproducten. Veel mensen voelen er weinig voor om alle etiketten te lezen als ze boodschappen aan het doen zijn. Dat resulteerde in de muesli-test (of eigenlijk: de ontbijtgranen test). We legden tientallen producten langs de I’m a Foodie lat (een set van criteria waar jullie als lezers ook over meedachten) en maakten een toplijst. Nog steeds een prima lijstje wat ons betreft.

Tijdens het schrijven van ons boek Eet als een expert dachten we verder na over ontbijtproducten en namen we een deel van dit toplijstje op. Daarnaast bedachten we een recept wat door iedereen prima te maken is in de eigen keuken: Granola! Nu zul je wellicht denken: Staat dat dan ook niet in jullie toplijst? Nee, jammer genoeg niet. De cruesli’s, granola’s en crunchy’s in de lijst (oftewel gebakken muesli’s) bevatten vaak veel suiker (in de vorm van gedroogd fruit, honing, palmsuiker, rijststroop, noem maar op), soms zout en vaak ook palmvet. Maar als je het zelf maakt kun je dat prima omzeilen natuurlijk. Omdat niet iedereen zelf wil of kan kokkerellen hebben we dit recept nu ook vertaald naar een ready-to-eat product: 100% Volkoren Granola in een zak! Dit kun je zelf lekker combineren (soja)yoghurt of kwark en vers fruit zoals peer, banaan, blauwe bessen, druiven, mango, aardbeien en zo kan de lijst heel lang worden. Mocht Granola niet jouw start zijn van de dag check hier dan de o.a. de blogs van Marjolein, Jolien en Gaby over gezonde ontbijtjes.

volkoren granola

Van keukenbaksel tot industrieel produceren: hoezo een lange adem 🙁

Wij hadden de granola natuurlijk zelf kunnen bakken in de keuken-oven, alleen dan was ik in 2023 ongeveer klaar geweest 🙂 Op naar een producent die dat voor ons kon bakken en inpakken. Heen-en-weer bellen en mailen, discussie, wrijving en uiteindelijk een mooi product. Lees hieronder hoe de I’m a Foodie 100% Volkoren Granola tot stand kwam.

I’m a Foodie: “tadaaa, dit is ons product inclusief receptuur. Kunnen jullie dat ook industrieel produceren?”

Producent: “jazekers. We denken graag mee en delen graag onze expertise met jullie. De grootte van de noten in jullie keukenbaksel is niet mogelijk. De noten worden in een bepaalde grootte aangeleverd. En als we er nou eens palmvet en suiker aan toevoegen dat is lekker voor de smaak én het verlengt de houdbaarheidsdatum. De houdbaarheidsdatum is altijd wel een dingetje voor consumenten”

I’m a Foodie: “neeeehhhhh. Suiker is niet noodzakelijk voor de smaak, en mocht dat nodig zijn dan kan men zelf wel suiker, honing of gewoon vers of gedroogd fruit toevoegen. Het product mag in de basis geen suiker bevatten. En wat betreft de houdbaarheidsdatum, 6 maanden vinden wij lang zat”

Producent: “en hoe zit het dan met palmvet. Dat kan toch geen kwaad?”

I’m a Foodie: “neeeehhhhh. Palmvet is niet duurzaam en niet gezond. Het is toch zonde dat er oerwouden worden gekapt om plaats te maken voor palmvetplantages? Wij accepteren liever dat de houdbaarheidsdatum 6 maanden is, dan dat wij bijdragen aan de ontbossing van de oerwouden. Wij hopen stiekem dat het product binnen een week op is, misschien wishful thinking maar hé we moeten wel wat ambitie tonen :-).

Producent: “besef je wel dat de kans bestaat dat het product dan na 6 maanden niet meer lekker is?”

I’m a Foodie: “jazekersss, dat realiseren wij ons heel goed. Alleen wij willen zo graag dat heel Nederland de kans krijgt om een granola te proeven zonder suiker, agavesiroop, maple syrup, honing, ongeraffineerde suiker, palmvet, zout en andere ingrediënten die er helemaal niet in thuis horen. Geef de consument zelf de mogelijk om dat er allemaal in te doen áls ze dat wil” (adem halen en door naar de volgende fase).”

I’m a Foodie: “vanille vinden we wel een mooie en goede smaakmaker. Is dat een idee”?

Producent: “dat zou ik niet aanraden. Omdat het o.a. langzaam groeit is het een schaars product. En mede hierdoor heeft het ook een hoge inkoopprijs.”

Wij hadden het receptuur ontwikkeld en op basis hiervan maakte de producent diverse testbatches. Deze periode heeft ongeveer 3-4 maanden geduurd. Beetje minder kaneel erin, beetje meer kaneel erin, koekkruiden eruit, en koekkruiden erin, grootte van de noten bepalen etc. Je snapt ‘m, mooie tijd van testen, proeven en uiteraard ons testpanel onderwerpen aan de diverse soorten. Om de houdbaarheidsdatum van 9 maanden te garanderen hebben we uiteindelijk palmvet vervangen door zonnebloemolie icm anti-oxidant (vitamine E). Om een realistische consumentenprijs te kunnen aanhouden hebben we er uiteindelijk voor gekozen om vanille uit het recept weg te laten.

volkoren granola

Etiket maken hoe moeilijk kan dat zijn

Leuk zo’n product, maar zonder catchy verpakking ben je nergens. Dus hop Maarten Kuijt onze designer aan het werk gezet voor een mooi etiket. Marlene Bijlsma (voedingskundig jurist), maakt deel uit van ons I’m a Foodie team. Zij heeft het etiket beoordeeld en waardevolle feedback gegeven. De wetgeving is gelukkig behoorlijk gedetailleerd in wat wel en niet mag. Op de verpakking staan bijvoorbeeld blauwe bessen en frambozen afgebeeld. Onder vermelding van ‘serveer suggestie’ is dat mogelijk, indien dat woordje ontbreekt is het misleiding.

Omdat onze granola geen suiker bevat wilden we dit duidelijk communiceren op het etiket. Helaas mag je niet zeggen ‘zonder suiker’ aangezien enkele ingrediënten zoals haver van nature wat suiker bevatten. In ons geval gaat het om slechts 1,6 gram/100 gram. Toch moet je dan vermelden: ‘Zonder toegevoegd suiker’ en “dit product bevat van nature aanwezige suikers”. De claim ‘vezelrijk’ mogen wij juist wel weer hanteren omdat het meer dan 6 gram per 100 gram bevat (het bevat zelfs 10 gram vezel/100 gram). Tot zover deze korte wetgeving update 🙂

Waar zijn jullie te koop?

Wij verkopen de granola per 6 en 10 zakken. Hier kan je meer info vinden. Een mooi alternatief op de suikervolle conculega cruesli’s, crunchy’s!

Ook te koop in de supermarkt?

Tot de verkoop van Deeb supermarkt aan Albert Heijn werden we daar succesvol verkocht. Helaas zijn we nog niet te koop in andere supermarkten. In ieder geval niet op korte termijn. We zijn wel in gesprek geweest. Helaas, en hoe zeg je dit netjes…., maken de inkoopvoorwaarden van andere supermarkten het niet mogelijk om het product in de winkel te krijgen. Ik wil jullie een klaagzang besparen, maar vind het wel opmerkelijk dat supermarkten in allerlei marketing uitingen over elkaar heen buitelen omtrent gezonde voeding en gezonde producten in het assortiment. Je zou zeggen ‘put your money where your mouth is’. Hierbij wat inzichten in hoe het werkt:

  • kies je voor een landelijke speler dan kies je voor een hogere verkoopsnelheid en lagere prijssetting. Als er geen leveranciersrelatie is met de grote supermarkt dan moet de levering via een distributeur gaan. Die levert zijn diensten logischerwijs ook niet gratis. Daardoor komt er een schakel tussen, en wordt de consumentenprijs automatisch hoger.
  • stel je praat met een relatief grote supermarkt die sterk vertegenwoordigd is in het natuurvoeding segment dan is, met minder locaties dan een landelijke speler, de verkoopsnelheid automatisch lager. Om dat te compenseren is de consumentenprijs vaak iets hoger. Maar ja om meer dan €5 voor 350 gram granola te betalen is toch ook wel wat overdreven.
  • tenslotte heb je ook nog een hippe supermarkt die voornamelijk in de grote steden locaties heeft. Je zou verwachten dat die met de focus op biologische producten wel interesse in dit product zou hebben. Helaas, hier kwamen we niet ver 🙁 Quote: “Klinkt als een mooi product. Sluit ook aan bij onze doelstellingen. Echter voeren wij momenteel al 6 verschillende soorten Granola. Wij zien momenteel onvoldoende mogelijkheden om hier nog een variant aan toe te voegen.”.

Helaas moet ik constateren dat er alleen wordt gekeken naar de omzet & winstmarges!!!

Gewoon online via ons kopen:). En na je eerste granola ontbijtje horen wij uiteraard graag je ervaringen.

volkoren granola